Už žiaurų elgesį su gyvūnais siūloma iki 10 metų atimti teisę laikyti gyvūną

Siūloma uždrausti laikyti gyvūnus asmenims, kurie žiauriai elgėsi su gyvūnais.

Siekiant užkardyti pasikartojantį žiaurų elgesį su gyvūnais tai numatantį Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisas įregistravo Seimo Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė kartu su kitais parlamentarais.

Siūlomas projektas numato, kad gyvūnų savininkams ir laikytojams, iš kurių administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka privalomai konfiskuoti gyvūnai, gali būti taikomas draudimas įsigyti ir laikyti gyvūną. Konfiskavus gyvūną Baudžiamojo kodekso nustatyta tvarka, draudimas įsigyti ir laikyti gyvūną būtų taikomas privalomai.

Įstatymo pataisos numato, kad draudimas įsigyti ir laikyti gyvūną būtų taikomas nuo 2 iki 10 metų. Draudimą taikanti institucija spręstų dėl draudimo įsigyti ir laikyti gyvūną taikymo apimties. Siūloma, kad draudimas laikyti gyvūną galiotų  gyvūno savininko ar laikytojo gyvenamojoje vietoje, taip pat ir  kitose vietose, kuriose gyvūno savininkas ar laikytojas faktiškai gali laikyti gyvūną.

Už draudimo įsigyti ir laikyti gyvūną pažeidimą siūloma bausti nuo 150 iki 300 eurų. Šie administraciniai nusižengimai, padaryti pakartotinai, užtrauktų  baudą nuo 300 iki 550 eurų.

Vis dėlto matoma teisės aktų spraga, nes asmuo, iš kurio valstybinės institucijos konfiskavo gyvūną už žiaurų elgesį, jau kitą dieną gali įsigyti naują gyvūną.

Siūlomais  projektais siekiama mažinti žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų skaičių, stiprinti gyvūnų gerovę ir apsaugą, taip pat prisidėti prie nelegalių daugyklų veiklos stabdymo bei fizinių asmenų, pakartotinai žiauriai besielgiančių su gyvūnais, neleistinų veiksmų kontrolės.

Remiantis šiuo metu galiojančiu teisiniu reguliavimu, už žiaurų elgesį su gyvūnu, gyvūno kankinimą ir gyvūno kankinimą, kai dėl to gyvūnui gresia žūtis ar suluošinimas, asmeniui privaloma skirti gyvūnų konfiskavimą.

„Vis dėlto matoma teisės aktų spraga, nes asmuo, iš kurio valstybinės institucijos konfiskavo gyvūną už žiaurų elgesį, jau kitą dieną gali įsigyti naują gyvūną. (...) Žvelgiant Europos Sąjungos mastu, Lietuva yra viena iš nedaugelio valstybių, kurioje asmenims, žiauriai besielgusiems su gyvūnais, ir toliau leidžiama juos įsigyti ir laikyti“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame pažymima, kad  Lenkijoje už žiaurų elgesį su gyvūnais teisė laikyti gyvūną atimama iki 10 metų, Estijoje – iki 5 metų, Suomijoje ir Švedijoje – 2 metams. Europos Sąjungoje matyti ir tokių pavyzdžių, kuomet teisė laikyti gyvūną asmeniui, žiauriai besielgusiam su gyvūnu, gali būti atimama visam laikui. Parlamentarų duomenimis, toks reguliavimas galioja Airijoje, Austrijoje, Belgijoje, Suomijoje, Vokietijoje.

Įstatymo pataisų iniciatorių duomenimis, užsienio valstybėse dažniausiai taikoma praktika, kai atsakingos institucijos nustato draudimo pobūdį ir apimtį – jos nusprendžia, ar asmeniui, žiauriai besielgusiam su gyvūnu, uždraudžiama laikyti visus gyvūnus, ar tam tikrą gyvūnų rūšį. Tokia praktika taikoma Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Šveicarijoje.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų 2023 m. sausio mėn. 1 d.

Įstatymo ir kodekso pataisas įregistravo Seimo nariai I. Pakarklytė,  Eugenijus Sabutis, Rimantė Šalaševičiūtė, Morgana Danielė, Orinta Leiputė, Linas Jonauskas, Andrius Vyšniauskas, Andrius Kupčinskas, Tomas Vytautas Raskevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rolandas

Rolandas  portretas
O kodėl nusikaltę prieš gyvūnus ypač pakartotinai Nesodinami ?

Kodėl ?

Kodėl ?  portretas
kas per nesąmonė,uždrausti 10 metų ?! Už žiaurų elgesį su gyvūnu (-ais ) reik uždrausti laikyti 50 metų,ar net 100 metų,nes jei skriaudėjui koks 16,ar tai 26,tai po 10 metų vėl imsis žiaurumo prieš gyvūnus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių