Pereiti į pagrindinį turinį

V.Adamkaus staigmena A.Kubiliui

2008-12-30 09:00
V.Adamkaus staigmena A.Kubiliui
V.Adamkaus staigmena A.Kubiliui / Roko Medonio nuotr. Diplomatas: Prezidentas V.Adamkus įžvelgė daugybę kitų metų biudžeto trūkumų, bet jį pasirašė.

Prezidento Valdo Adamkaus sprendimas pasirašyti kitų metų biudžetą, bet vetuoti du įstatymus gali sužlugdyti krizės įveikimo planą ir nuversti Vyriausybę.

Rado, ką vetuoti

Kaip ir prognozuota, Prezidentas vakar pasirašė kitų metų valstybės biudžetą, taip pat didžiąją daugumą jį lydinčių įstatymų. Tačiau valstybės vadovas vis dėlto surado, ką vetuoti toje įstatymų gausybėje, kurią šiomis savaitėmis strimgalviais, dažnai netgi naktimis, priėmė Seimas.

V.Adamkus vetavo prieštaringai įvertintą įstatymą, kuriuo įvedamas 150 litų mėnesio mokestis už juridinių asmenų turimus automobilius. Prezidentas siūlo šio įstatymo įsigaliojimą atidėti trims mėnesiams, o per tą laiką dar kartą apsvarstyti, ar tikrai toks įstatymas reikalingas.

V.Adamkaus nuomone, mokesčių mokėtojai turi tinkamai pasirengti naujam mokesčiui ir išvengti galinčios kilti sumaišties.

Vetuotas ir dar vienas biudžetą lydintis įstatymas, kuriuo laikinai sumažinami atskaitymai į privačius pensijų fondus.

Bandydama subalansuoti kitų metų "Sodros" biudžetą, valdančioji dauguma nusprendė 2009 ir 2010 m. nuo 5,5 iki 3 proc. sumažinti atskaitymus pensijų kaupimo bendrovėms.

V.Adamkus sukritikavo tokį taupymo būdą. Jo nuomone, valstybė privalo vykdyti įsipareigojimus ne tik "Sodros" pensijų gavėjams, bet ir tiems, kurie, patikėję valstybės pradėta pensijų reforma, savarankiškai ėmė kaupti lėšas ateičiai.

Seimas paragintas apsvarstyti, ar "nėra kitų mažiau žalingų būdų tesėti žodį maždaug milijonui šalies gyventojų".

Laiko stygius

Visi kiti įstatymai sulaukė valstybės vadovo parašo, nors Prezidentas nurodė, kad kitomis aplinkybėmis jis nebūtų pasirašęs nei biudžeto, nei jį lydinčių įstatymų. Leista suprasti, kad aplinkybės, privertusios V.Adamkų pasirašyti biudžetą, yra laiko stygius, nes Naujieji metai, kai biudžetas ir jį lydintys įstatymai turi įsigalioti, jau čia pat.

Laiške Seimui ir Vyriausybei Prezidentas tvirtina negalėjęs pasielgti kitaip. "Įvertindamas tai, kad kiekviena uždelsta diena gali valstybei atnešti naujų sunkumų, ir turėdamas Vyriausybės pažadą skubiai taisyti nurodytus trūkumus, nutariau pasirašyti 2009 m. valstybės biudžetą ir pagrindinius mokesčių įstatymus. Dabartinėje neapibrėžtoje ekonominėje situacijoje būtų neatsakinga elgtis kitaip. Turiu pasitikėti Vyriausybe. Šio principo laikiausi ir anksčiau, kai Ministrų kabinetas imdavosi rizikingų, tačiau Lietuvai būtinų sprendimų", – rašoma valstybės vadovo laiške.

Jis pranešė pasirašąs "biudžeto sandarai reikalingus, tačiau trūkumų turinčius įstatymus", ir įpareigojo Vyriausybės vadovą nedelsiant tuos trūkumus pataisyti.

Uždavė klausimų

Prezidentas savo laiške nurodė, kad jam neaišku, kiek laiko galios pridėtinės vertės mokesčio padidinimas nuo 18 iki 19 proc. Todėl valstybės vadovas mano, kad būtina nurodyti aiškų įsipareigojimo terminą arba apibrėžimą, kada toks mokestis bus atšauktas.

Abejonių Prezidentui sukėlė numatyto bazinio atlyginimo dydžio sumažinimas nuo 490 iki 475 litų. "Tai sumažins palyginti mažai mokamų, tačiau esmines valstybės funkcijas atliekančių statutinių darbuotojų – ugniagesių ir policininkų – pajamas. Esant sunkiai ekonominei būklei valstybės tarnautojų atlyginimas negali didėti, tačiau manau, kad būtina atlikti sisteminę valstybės tarnautojų atlyginimų reformą", – rašoma V.Adamkaus laiške.

Jo nuomone, turi būti peržiūrėtos nenuoseklios Sveikatos draudimo įmokų, kai kurių Gyventojų pajamų įstatymo, Pelno mokesčio įstatymo nuostatos, naujų socialinio draudimo įmokų taikymas iki šiol neapmokestintų profesijų atstovams, pavyzdžiui, kūrybiniams darbuotojams, sportininkams, ūkininkams.

V.Adamkus atkreipė Vyriausybės dėmesį, kad privalu "numatyti kompensacines priemones periodinei spaudai ir knygų leidybai, kuri pabrangs suvienodinus pridėtinės vertės mokesčio tarifą bei kitus mokesčius".

Taip pat paraginta sugrįžti prie Akcizų įstatymo ir proporcingai apmokestinti alkoholinius gėrimus neišskiriant alaus. Pasirašytoji įstatymo redakcija numato proporcingai mažesnį akcizą alui.

Premjeras vėl gąsdina

Jeigu niekas nepasikeis, Prezidento vetuotus įstatymus Seimas turėtų svarstyti sausio 12-ąją prasidedančioje neeilinėje sesijoje. Jeigu valdančioji dauguma susivienys, ji nesunkiai atmes valstybės vadovo veto, nes turi tam pakankamai balsų.

Tačiau valdančiosios koalicijos lyderis, ministras pirmininkas Andrius Kubilius turi rimtų abejonių, ar pavyks atmesti Prezidento veto.

"Manau, kad gali būti pakankamai sudėtinga surinkti tiek balsų, o tai reiškia, kad gali būti sudėtinga pradėti visą planą, gali kilti rimtų abejonių, ar Vyriausybė galės tęsti veiklą", – BNS vakar sakė sakė A.Kubilius, nesitikėjęs tokio Prezidento akibrokšto.


Andrius Kubilius, ministras pirmininkas:

Be abejo, šie įstatymai – svarbios sudėtinės plano dalys, nes reikia suprasti, kad nepriėmus tokių įstatymų, susijusių su "Sodros" reikalais, "Sodros" biudžete atsiveria 600 mln. litų papildomas deficitas, o nacionaliniame biudžete atsirastų 300 mln. litų deficitas, jei neįsigaliotų juridinių asmenų automobilių mokestis. Tai didelės sumos ir tikrai tai nepadeda krizės įveikimo plano įgyvendinti visa apimtimi.

Seimą raginsime palikti šiuos įstatymus, nes tai sudėtinė plano dalis, jį svarstė Tarptautinis valiutos fondas ir kiti tarptautiniai ekspertai, ir Europos Komisijos buvo aptartas. Tikrai plano negalima įgyvendinti be esminių jo dalių, o jei jo negalima įgyvendinti, tai kyla klausimas, ar jį iš viso verta pradėti įgyvendinti. Todėl Seime svarstysime labai rimtai, kaip įveikti krizę, kai iškyla ne tik finansinių, bet ir politinių problemų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų