Vaikų ir jaunimo centrams - 25 mln. litų

Per trejus metus Lietuvoje į centrus, kurie teikia paslaugas vaikams ir jaunimui, bus investuota daugiau kaip 25 mln. litų.

Didžioji dalis šių pinigų bus kitų šalių parama - Lietuvos indėlis turėtų sudaryti apie 3,8 mln. litų, BNS sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Šeimos ir bendruomenių departamento direktoriaus pavaduotoja Daina Urbonaitienė.

Jos teigimu, paraiškas paramai bus galima teikti 2013 metų rudenį. Finansų ministerija nurodo, kad visos projektų veiklos turi būti užbaigtos iki 2016 metų balandžio 30 dienos.

Pasak SADM, bus renovuota arba įsteigta 14 vaikų dienos centrų, šeši atviri jaunimo centrai ir keturi vaikų dienos centrai kartu su atvira jaunimo erdve, patobulintos specialistų, dirbančių su rizikos grupės vaikais ir jaunimu, kompetencijos, įsteigtas pagalbos centras vaikams, nukentėjusiems nuo seksualinės prievartos.

Ketvirtadienį ministerijos organizuotoje konferencijoje, kurioje pristatyta Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programa „Rizikos grupės vaikai ir jaunimas“, savivaldybės ir organizacijos paragintos rengti ne vieną įstaigą apimančius projektus.

„Programoje numatyta, kad būtų renovuoti ar įsteigti 24 centrai, bet aš noriu atkreipti dėmesį, kad čia yra minimalus mūsų numatomas rodiklis, jeigu aplikuotų centras kaip pareiškėjas ir laimėtų. Bet šiandien konferencijos metu buvo keliamas klausimas, kad mes kviečiame dalyvauti tiek savivaldybes, tiek organizacijas ir teikti paraiškas apimant keletą įstaigų“, - pasakojo D. Urbonaitienė.

Anot jos, sutartis su donorais jau suderinta ir oficialiai bus pasirašyta artimiausiomis dienomis.

D. Urbonaitienė taip pat pažymėjo, kad be konkurso parama bus skirta centro, teiksiančios pagalbą nuo seksualinės prievartos nukentėjusiems vaikams, steigimui.

„Dėl pagalbos vaikams, nukentėjusiems nuo seksualinės prievartos, centro yra nustatyta, kad projektą įgyvendins Vaiko ir motinos grobos įstaiga “Užuovėja„, kuri bendradarbiaujant su Islandijos vaiko teisių apsaugos agentūra steigs tą centrą“, - sakė ministerijos atstovė.

Ministerijos teigimu, Lietuvoje veiklą vykdo apie 220 vaikų dienos centrų ir 12 atvirų jaunimo centrų.

„Šiuo metu Lietuvoje gyvena net 21 303 rizikos grupės vaikai, kurie auga 10 389 socialinės rizikos šeimose. Įgyvendinus programą, Lietuvoje bus renovuota ir įsteigta daugiau vaikų dienos, atvirų jaunimo centrų, patobulintos specialistų, dirbančių su rizikos grupės vaikais ir jaunimu, kompetencijos. Tikiu, kad parengti projektai prisidės prie vaikų Lietuvoje skurdo ir socialinės atskirties mažinimo“, - konferencijoje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, dėkodama donorų šalims Norvegijai, Islandijai ir Lichtenšteinui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesąmonė

nesąmonė portretas
kodėl tik 14 - ai VDC bus parama, o kitiems ką daryti? Pagal kokius kriterijus bus atrinkti tie 14?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių