Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžiai – elektros šokas

2009-03-25 09:00
Valdžiai – elektros šokas
Valdžiai – elektros šokas / Mindaugo Ažušilio nuotr. Gynyba: buvęs meras J.Imbrasas netiki RST ir kaltina juos "banditavimu".

Vilniaus miesto valdžia nesumokėjo už pernai metais švietimo įstaigų suvartotą elektros energiją. Paslaugą teikianti bendrovė Rytų skirstomieji tinklai (RST) įtaria, kad tyčia buvo klastojami elektros skaitiklių rodmenys.

Skola – 1,5 mln. litų

Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamento vadovai nustėro sausį sulaukę sąskaitos už jų valdomų švietimo įstaigų suvartotą elektros energiją. Joje nurodyta suma tris kartus viršijo įprastą mėnesio normą ir siekė beveik 1,5 mln. litų. O spalį sąskaita už švietimo įstaigų suvartotą elektros energiją siekė 478 tūkst. litų, lapkritį – 483 tūkst. litų.

Savivaldybės administracija skubiai kreipėsi į paslaugos tiekėją, prašydama paaiškinti neįtikimos sąskaitos pagrįstumą. Gautas atsakymas dar labiau pribloškė savivaldybės vadovus. Paaiškėjo, kad savivaldybės valdomų vaikų darželių, mokyklų ir bibliotekų darbuotojai du mėnesius neteisingai deklaravo suvartotos elektros energijos rodmenis ir juos persiųsdavo savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamentui. Šis suklastotus duomenis persiųsdavęs elektros energijos tiekėjui.

"Pateikdamas pažymas už suvartotą elektros energiją savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamentas kai kurių objektų elektros skaitiklių rodmenis deklaruodavo neteisingai arba visai nedeklaruodavo", – rašoma oficialiame RST atsakyme.

Gruodį bendrovės specialistai patikrino visų įstaigų elektros skaitiklių rodmenis ir rado neatitikimų. Įstaigų spalį ir lapkritį suvartota, tačiau neapmokėta elektros energijos dalis buvo įtraukta į gruodžio mėnesio sąskaitą.

Valdžia įsivėlė į teismus

Šokiruota Kultūros ir ugdymo departamento direktorė Lijana Kairienė kreipėsi į RST vadovus, prašydama patikslinti informaciją ir nurodyti kokiuose objektuose nustatyti neatitikimai tarp deklaruojamų ir faktinių elektros energijos skaitiklių parodymų. Papildomos informacijos iš elektros tiekėjo savivaldybė negavo, todėl skolos nesumokėjo.

Nesulaukę pinigų už suvartotą elektros energiją, RST vadovai nedelsiant kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą. Vasario 9 d. teismas įpareigojo savivaldybę padengti 1,5 mln. litų skolą ir sumokėti 4,5 tūkst. litų bylinėjimosi išlaidų.

L.Kairienė patikino, kad iki šiol departamentas nėra gavęs informacijos, kokios konkrečiai įstaigos nedeklaravo, kiek suvartojo elektros energijos. Tuo pat metu sudarinėjamas skolos atidavimo grafikas. Mat 1,5 mln. litų miesto valdžia sutarė RST grąžinti per šiuos metus dalimis.

Valdžia mokė gudrauti?

Pasikeitus valdžiai Vilniaus mieste naujasis meras Vilius Navickas taip pat buvo supažindintas su miesto skolomis už elektros energiją. Šis priėjo prie išvados, kad neteisingus rodmenis švietimo įstaigų darbuotojai galėjo deklaruoti patariami buvusios Vilniaus valdžios.

"Sakoma, kad buvo duotas valdžios nurodymas užrašyti mažesnius skaitiklių parodymus. Iškart paprašėme Kultūros ir ugdymo departamento patikrinti situaciją: mokyklas, darželius ir pateikti duomenis. Jeigu iš tiesų taip buvo, tai, manau, čia jau atitinkamų tarnybų klausimas", – V.Navickas nedviprasmiškai leido suprasti, kad dėl galimos buvusios valdžios korupcijos atgultų dar viena byla ant prokurorų stalo.

Kultūros ir ugdymo departamento direktorė patikino negavusi iš ankstesnės valdžios nurodymo klastoti elektros skaitiklių rodmenų. Buvęs sostinės meras Juozas Imbrasas taip pat visus naujosios valdžios reiškiamus įtarimus neigia. Jis neatmeta galimybės, kad pati elektrą tiekianti bendrovė galėjo sugalvoti pasipelnyti iš miesto savivaldybės, todėl ir pateikė nepagrįstai dideles sąskaitas.

"Iš kur ištraukėte, kad švietimo įstaigos nedeklaruodavo, kiek suvartoja elektros? Kaip jie gali nerodyti? Taigi po mėnesio viskas išlįstų! Jeigu taip yra, tai reikia konkrečios įmonės direktorių už geros vietos imti. Bet aš nenoriu tikėti tais RST, nes žinau, kad jie patys banditauja", – abejones reiškė buvęs miesto meras J.Imbrasas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų