Pereiti į pagrindinį turinį

Vasaros orai stebuklų neatneš

2014-07-05 06:38

Ši vasara nebus išskirtinė: sulauksime visko – ir šiltų saulėtų orų, ir apsiniaukusių bei lietingų dienų. Specialistai tikina, kad gyvenant tokioje klimato zonoje tikėtis nuolat šviečiančios saulės nereikėtų.

Shutterstock nuotr.

Ši vasara nebus išskirtinė: sulauksime visko – ir šiltų saulėtų orų, ir apsiniaukusių bei lietingų dienų. Specialistai tikina, kad gyvenant tokioje klimato zonoje tikėtis nuolat šviečiančios saulės nereikėtų.

Birželis vėsesnis nedaug

Apie šaltą ir lietingą birželį internete jau kuriamas folkloras bei įvairūs juokeliai. Šiltų orų išsiilgę žmonės skundžiasi, jog vasaros šiais metais dar nesulaukė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus specialistas Justinas Kilpys patikino, kad pasipiktinimas dėl esą itin vėsios vasaros pradžios nėra visiškai teisingas.

"Žmonės labai greitai pamiršta orus, buvusius ankstesniais metais. Šių metų birželis tikrai nebuvo išskirtinis itin vėsiomis dienomis. Pernai birželį vidutinė oro temperatūra siekė apie 14,4 laipsnio šilumos, o šį kartą – apie 13,3. Mėnesio pradžia apskritai buvo maloniai šilta, tik paskutiniosios dešimt pirmojo vasaros mėnesio dienų buvo keturiais laipsniais vėsesnės nei įprasta", – teigė specialistas.

Pasak jo, tokių birželių, kai vidutinė oro temperatūra fiksuojama laipsniu žemiau nei vidutinė, būta daug.

"Kritulių kiekis praėjusį mėnesį irgi buvo nevienodas. Vienose vietose palijo gausiai, kitur – nesiekė normos", – teigė J.Kilpys. Specialistas tikino, kad nereikėtų pamiršti, jog gegužės pabaigoje visoje Lietuvoje buvo registruojami rekordiniai karščiai.

Vasarą bus visko

Kaip teigė pašnekovas, ši vasara bus įprastai lietuviška – nei labai karšta, nei labai šalta.

"Ilgai truksiančių didelio karščio periodų numatoma nėra. Nors alinamai aukštos temperatūros sulaukti neturėtume, tačiau škvalų ir liūčių pasitaikys. Liepa šiltais ir saulėtais orais nedžiugins tik pačioje mėnesio pradžioje. Vėliau temperatūra kils ir saulėtų dienų, kai termometro stulpelis rodys 25 laipsnius šilumos ir daugiau, pasitaikys vis daugiau", – informavo J.Kilpys.

Anot jo, kritulių liepos pradžioje numatoma daugiau nei antrąją mėnesio pusę. Konkrečių prognozių rugpjūčiui Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba dar nėra sudariusi, tačiau gali pateikti eksperimentinius amerikiečių duomenis.

"Rugpjūtis taip pat neturėtų išsiskirti nei itin vėsiais, nei karštais orais. Bus vidutiniškai šilta. Nurodoma, kad pajūryje galima sulaukti net mažiau kritulių nei įprasta", – teigė specialistas.
Anot jo, žvelgiant į išankstines prognozes, numatoma, kad artėjantis ruduo, ypač rugsėjis, bus kiek šiltesnis nei ankstesniais metais.

Savaitgalį – kaitra ir lietus

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys informavo, kad šį savaitgalį klaipėdiečių laukia karšti orai, tačiau atsigaivinti padės trumpalaikiai lietūs.
"Artimiausiomis dienomis prognozuojamas nedidelis debesuotumas. Šiandien lyti neturėtų, o rytoj numatomas trumpas lietus, galima perkūnija ir škvalas. Pūs pietryčių vėjas, kuris sieks 5–10 metrų per sekundę. Škvalo metu gūsiai gali sustiprėti iki 13–17 metrų per sekundę", – tvirtino L.Pakštys.

Anot jo, šiandien oro temperatūra sieks 25–27 laipsnius šilumos, naktį – 15–17, o rytoj dieną – 27–29 laipsnius karščio.

"Kitą savaitę taip pat bus nepastoviai debesuota. Pirmadienį po pietų galimi trumpi lietūs, perkūnija, antradienį kritulių nėra numatoma, trečiadienį turėtų palyti gausiau – laukiamas škvalas, o ketvirtadienį prognozuojami trumpalaikiai krituliai", – kalbėjo pašnekovas.

Oro temperatūra kitą savaitę dienomis sieks 27–30, o naktimis 15–18 laipsnių šilumos.

"Visą savaitę karščius malšins trumpalaikiai lietūs. Gyvename tokioje klimato zonoje, kuri pasižymi nepastoviais orais. Ir šią vasarą bus visko: galimi vėsaus oro įsiveržimai, bus ir lietingų, ir saulėtų dienų ar trumpų tropinio karščio periodų", – prognozavo skyriaus vedėjas.

Senolių išmintis

Liepos 10-oji Lietuvoje nuo senų senovės buvo laikoma Septynių brolių miegančių diena. Pagal šią dieną būdavo sprendžiama, kokie orai laukia likusią vasaros dalį. Jeigu tą dieną lyja – lis septynias dienas ar net septynias savaites. Jei oras gražus – toks ir išliks. O jei pradedant Septynių brolių miegančių diena lyja savaitę – lis ir kitas septynias savaites.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų