Pereiti į pagrindinį turinį

Viena kėdė – lyg užkeikta

2008-11-10 09:00

Bręsta Seimo rinkimus laimėjusios partijos Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai maištas prieš prezidentūrą, kuri esą neleidžia šiai pasirinkti kandidato į užsienio reikalų ministro postą.

Neišsirenka kandidato

Šeštadienį vykusiame partijos tarybos posėdyje konservatorių lyderis, būsimasis premjeras Andrius Kubilius vėl neįvardijo kandidato į užsienio reikalų ministrus. Užuot tai padaręs, jis pažėrė naujų pavardžių. A.Kubilius teigė, kad nėra kur skubėti, nes pirmasis naujojo Seimo posėdis numatytas tik lapkričio 17 d.

Šiuo metu konservatoriai kaip kandidatus užimti užsienio reikalų ministro postą yra įvardiję užsienio reikalų ministro patarėją Česlovą Stankevičių, Seimo narius Emanuelį Zingerį ir Audronį Ažubalį, europarlamentarą Vytautą Landsbergį, ambasadorius Gintę Damušytę, Algirdą Saudargą ir Vygaudą Ušacką.

Savaitgalį A.Kubilius buvo susitikęs su Lietuvos ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje V.Ušacku. Šis sutiktų tapti konservatorių kandidatu į užsienio reikalų ministrus, tačiau dešiniųjų lyderis ambasadoriui nepateikė oficialaus pasiūlymo. Jo kandidatūra kelia abejonių ir kitiems šios partijos nariams: baiminamasi, kad jis atstovaus ne konservatoriams, o liberalams.

Užsitęsusios kandidato į ministrus paieškos kelia erzelį tarp konservatorių.
"Jie imamės atsakomybės už šią sritį, tai imkimės jos iki galo. Pasiūlykime savo rato žmogui užimti šį postą. Jeigu bijom, kad Prezidentas nepatvirtins, tai galų gale jis turės išreikšti kažkokią poziciją, motyvus, kodėl atmeta kandidatūrą. Mes turime ne vieną kandidatą, daug kvalifikuotų žmonių", – apie galimus kandidatus į užsienio reikalų ministro postą kalbėjo konservatorius Paulius Saudargas.

A.Ažubalio nuomonė dar griežtesnė. Anot jo, konservatoriai spaudžiami pasirinkti kandidatą iš šalies ir taip nusileisti neoficialių įtakos centrų ir klanų nuomonei.
Tačiau Prezidentas V.Adamkus neigė keliąs sąlygą, kad Užsienio reikalų ministerijai vadovautų diplomatas, o ne politikas.

"Jokiu būdu jokių reikalavimų nekėliau, lygiai kaip man primetamos kai kurios pavardės, lyg aš jas stumiu į priekį", – BNS sakė V.Adamkus. Jam esą svarbiausia, kad kandidatas puikiai išmanytų diplomatiją ir suprastų Lietuvos užsienio politikos tikslus.

Laukia reformos

Niekaip kandidato į užsienio reikalų ministrus nerandantys konservatoriai užsimojo reformuoti ministerijas.

Dabartinė tvarka, kai naujasis ministras dirbti ateina tik su vienu patarėju ir viceministru, jiems nepatinka. "Socialdemokratai šią sistemą įvedė tikriausiai jausdami, kad teks palikti valdžią. Sieksim normalios vakarietiškos tvarkos, kai ministras ateina dirbti su savo komanda", – sakė A.Kubilius.

Kaip artimiausius darbus konservatoriai įvardijo apskričių panaikinimą, permainas valstybės valdymo aparate, kreipimąsi į Konstitucinį Teismą, kad būtų paskelbtas negaliojančiu "Leo LT" projektas.

Įgėlė partneriams

Konservatoriai per dantį traukė ne tik socialdemokratus, bet ir savo koalicijos partnerius – Tautos prisikėlimo partiją, liberalcentristus ir Liberalų sąjūdį.

Į tribūną pakilęs Tėvynės sąjungos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis "pamiršo" A.Valinsko vadovaujamos partijos pavadinimą. "Kam tenka didžiausia atsakomybė? Galima sakyti, kad pagal teorinius vadovėlius arba skaičiavimą atsakomybė tenka proporcingai visai koalicijai, bet mes visi suprantam, kad atsakys Tėvynės sąjunga ir asmeniškai Andrius Kubilius. Arba priešingai, Kubilius ir Tėvynės sąjunga. Kad ir ką padarytų kokie nors liberalai ar kaip jis ten, neatsimenu... "prisikėlėjai", – apie koalicijos partnerius kalbėjo V.Landsbergis.

Dėl Socialinių reikalų ir darbo ministerijos pertvarkos ir pervadinimo Šeimos ir socialinių reikalų ministerija A.Kubilius sakė, kad reikia išsaugoti esmines gyvenimo vertybes – tradicinę šeimą, net jei liberalesnės partijos tam sunkiai pritartų. "Sukūrimas institucinio padarinio, visiems diskutuojant ir galbūt liberalams augant ir subręstant, padėtų sėkmingai veikti šioje srityje", – apie prieštaravimą dėl šeimos vertybių kalbėjo būsimasis premjeras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų