Pereiti į pagrindinį turinį

V.Mazuronis nori būti prezidentas

2009-02-09 09:00
V.Mazuronis nori būti prezidentas
V.Mazuronis nori būti prezidentas / Gedimino Bartuškos nuotr. Kandidatas: TT pirmasis vicepirmininkas V.Mazuronis tapo pirmuoju oficialiai iškeltu partiniu pretendentu į prezidentus.

Kandidatu į prezidentus Tvarkos ir teisingumo (TT) partija iškėlė šios partijos frakcijos Seime seniūną, partijos pirmininko pirmąjį pavaduotoją Valentiną Mazuronį.

Partijos lyderis negali kandidatuoti

Vakar Vilniuje, Nacionalinėje filharmonijoje, vykusiame TT aštuntajame kongrese "su giliu liūdesiu" konstatuota, kad ir šiemet gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose šios partijos lyderis Rolandas Paksas negalės siekti valstybės vadovo posto. Vis dėlto partija tikisi, kad iki 2014 m. Prezidento rinkimų R.Paksas tokią teisę įgis, laimėjęs bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme arba kokiu nors kitu teisiniu būdu.

Apkaltos būdu pašalintas prezidentas R.Paksas yra pripažintas sulaužęs duotą priesaiką ir pažeidęs Konstituciją, todėl nebegali siekti valstybės vadovo posto.

TT kongrese nuspręsta, kad R.Paksas bus įrašytas pirmas šios partijos kandidatų į Europos Parlamentą sąraše. Šie rinkimai vyks birželį.

Turės septynis pavaduotojus

R.Paksas kongrese buvo dar vienai kadencijai perrinktas TT pirmininku. Į šias pareigas forumo nariai neiškėlė jokių alternatyvių kandidatų. Per slaptą balsavimą už R.Paksą buvo 576 partinio renginio delegatai, prieš nebuvo nė vieno. Rasta 14 sugadintų biuletenių.

Pašalintasis prezidentas nemano, kad alternatyvių kandidatūrų ir balsavusiųjų prieš nebuvimas nebyloja apie demokratijos stoką partijoje. "Būčiau labai laimingas, jeigu būtų penki, septyni ar septyniolika kandidatų, bet situacija tokia, kad jų nebuvo. Tačiau manau, kad partija yra gana demokratiška. Turbūt pastebėjote, kad per kongresą pirmininkaujantis posėdžiui asmuo net kelis kartus ragino kelti kandidatus, bet jų neatsirado", – žurnalistams sakė R.Paksas.

TT pirmininkas turės net septynis pavaduotojus. "Darbų daug ir visi darbai atsakingi bei reikalingi", – teisindamasis, kodėl reikia tiek daug vicepirmininkų, teigė R.Paksas. Pirmuoju pavaduotoju kongrese išrinktas V.Mazuronis, pavaduotojais – Seimo nariai Remigijus Ačas, Almantas Petkus, Rimas Ručys ir Kęstas Komskis, taip pat Vilniaus meras Juozas Imbrasas ir pedagogas, buvęs Rokiškio meras Egidijus Vilimas.

Visi pavaduotojai buvo patvirtinti atviru kongreso narių balsavimu. Tik R.Ručys surinko daugiau kaip šimtą balsų prieš, kiti pavaduotojai patvirtinti beveik vienbalsiai.

Iš TT pirmininko pavaduotojų išbrauktas į korupcijos skandalą patekęs ir dėl to teisiamas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Evaldas Lementauskas.

Pirmas oficialiai iškeltas

Pretendentu į prezidentus TT iškėlė architektą ir politiką, 55 metų V.Mazuronį. Už tokį R.Pakso siūlymą balsavo absoliuti dauguma kongreso narių.

V.Mazuronis yra pirmas oficialiai parlamentinės partijos keliamas kandidatas į valstybės vadovus, kurio rinkimai vyks šių metų gegužės 17-ąją. Kitos partijos kol kas nėra oficialiai apsisprendusios dėl savo galimų pretendentų. Jų registravimas prasidės vasario 26-ąją ir baigsis kovo 13 d.

Paklaustas apie keliamo kandidato galimybes gerai pasirodyti prezidento rinkimuose, TT vadovas tvirtino, jog tai pirmiausia priklausys nuo to, kiek bus kandidatų ir kas jie bus. "Tačiau V.Mazuronis yra gana pasiruošęs politikas, patyręs, todėl jo šansus vertinu gana gerai", – sakė R.Paksas.

Pats V.Mazuronis neigė, kad jo rinkimų kampanijos strategija bus paremta rinkėjų apeliavimu į pašalintąjį prezidentą. "Rinkėjai balsuos ne už R.Paksą, o už kandidatą V.Mazuronį", – pabrėžė jis.

TT valdyba prieš kurį laiką buvo parinkusi tris potencialius kandidatus į prezidentus. Be V.Mazuronio, buvo Vilniaus meras J.Imbrasas ir brigados generolas Česlovas Jezerskas. Bet partijos pirmininkas R.Paksas sekmadienį informavo, kad J.Imbrasas nusprendė atsiimti savo kandidatūrą, o Č.Jezerskas pareiškė pretenduosiąs į prezidentus savarankiškai, be TT paramos.

Beveik niekas nepasveikino

TT kongreso nenorėjo pagerbti nė viena kita parlamentinė politinė jėga, išskyrus Darbo partiją. Tik jie atsiuntė savo atstovę Virginiją Baltraitienę į TT partijos renginį. Savo sveikinime ji pasiskundė, kad naujoms politinėms jėgoms yra sunku atlaikyti sisteminių partijų spaudimą.

Forume svečių teisėmis taip pat dalyvavo kelių parlamente neatstovaujamų, neįtakingų politinių partijų atstovai.

R.Paksas sakė, kad į renginį buvo kviesti ir žadėjo atvykti opoziciniai socialdemokratai. "Bet neatvyko. Ar čia pavasaris kaltas, ar dar kas..." – kalbėjo TT vadovas.

R.Paksas savo kalboje kongreso nariams, be kita ko, kritikavo kitas partijas, ypač dabar valdžią perėmusią Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus. "Po praėjusios krizės ir konservatorių valdymo žmonės užmiršo juos aštuoneriems metams. Po dabartinės krizės žmonių užmarštis tęsis gerokai ilgiau – aštuonis dešimtmečius", – prognozavo TT lyderis, nors paprastai jo prognozės beveik niekada neišsipildo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų