Pereiti į pagrindinį turinį

V.Sadauskas banką murkdo skolose

2010-05-26 07:00
Našta: į politiką pasukusio V.Sadausko bendrovė Ūkio bankui paliko šį nebaigtą statyti biurų pastatą.
Našta: į politiką pasukusio V.Sadausko bendrovė Ūkio bankui paliko šį nebaigtą statyti biurų pastatą. / Gedimino Bartuškos nuotr.

24 mln. litų – tokią sumą Ūkio bankas sumūrijo į nebaigtą statyti biurų pastatą Vilniaus pakraštyje. Šią naštą bankui paliko į politiką pasukęs verslininkas Vytautas Sadauskas, pretenduojantis tapti Vilniaus konservatorių lyderiu.

Skolino optimistiškai

Bankrutavusiai bendrovei "Šiaurės kryptis" priklausęs biurų pastatas sostinės Ukmergės gatvės gale – pats brangiausias nekilnojamojo turto (NT) objektas, parduodamas portale banksale.eu.

Šiame portale daugiausia parduodamas turtas, kurį bankai iš įmonių ir fizinių asmenų perėmė už skolas. Artimiausias nebaigto statyti biurų pastato konkurentas – už 5,5 mln. litų parduodamas garažų kompleksas Naujininkuose.

Vladimiro Romanovo valdomas Ūkio bankas – pagrindinis žlugusios "Šiaurės krypties" kreditorius. Būtent iš šio banko skolintų pinigų pradėtos biurų komplekso Ukmerkės gatvėje statybos. Statybos, kurių baigti taip ir nepavyko.

Kaip dienraščiui teigė "Šiaurės krypties" bankroto administratorius Juozas Jokšas, astronominę 24 mln. litų kainą už nebaigtą pastatą ir žemės sklypą nustatyti pareikalavo bankas.

Mat maždaug tokią sumą bankrutavusi įmonė liko skolinga bankui, o, be nebaigto pastato, jokio vertingesnio turto ji neturi.

Parduoti – tik griaučiai

"Šiaurės krypties" bankroto administratorius neslėpė, kad pastato būklė tolima iki tinkamos eksploatacijai. Statybos sustojo finišo tiesėje, apie vidaus apdailą nėra ko ir kalbėti.

"Kiek buvo pastatyta, tiek ir likę. Įmonė sustojo, veiklos nevykdo – stovi ir statybos. Pastate – tiktai erdvės. Nei patalpų, nei apdailos. Kažkas sakė: "Ką ten per baisybę pardavinėjate?" Taip jau yra... Sako, atsigauna ūkis. O atsigaunančiam ūkiui ir biurų reikia", – vylėsi pašnekovas.

Pirkėjų – nė kvapo

J.Jokšo teigimu, jau įvyko dvejos varžytinės, tačiau buvusio "Šiaurės krypties" pastato parduoti nepavyko. Mat 24 mln. litų siekianti kaina nesudomino nė vieno potencialaus pirkėjo.

Beje, pašnekovas nesutiko banko 24 mln. litų įvertinto pastato vadinti vienu brangiausių bankų perimamų NT objektų Lietuvoje.

"Ne brangiausias. Daugiausia dėl jo išleista – galbūt taip vertinkim. Niekas tiek (24 mln. litų – red. past.) neduoda, vadinasi, tiek ir nekainuoja. Bandysime visokius būdus, gal kas nors ir susimylės nupirkti. Bankas – vienas pagrindinių kreditorių. Jo teisė – spręsti dėl pradinės kainos nustatymo. Tokią kainą pasiūlėme. Reikia bandyti pačią geriausią. O jeigu neišeina – žiūrėsime, kaip pasiseks", – pasakojo bankroto administratorius. Jis užsiminė, kad trečiosiose varžytinėse pastatas greičiausiai bus parduodamas už pastebimai mažesnę kainą.

J.Jokšo žodžiais, Ūkio bankas – didžiausias žlugusios "Šiaurės krypties" kreditorius. Skolos kitiems kreditoriams esą gerokai mažesnės.

Dar veikdama "Šiaurės kryptis" bandė gelbėti savo projektą. Įmonė pasirinko netradicinį sprendimą ir biurus Ukmergės gatvėje siūlė įsigyti išsimokėtinai, apsieinant be banko kredito. Tačiau nuomininkų užtektinai neatsirado, ir finansinių sunkumų prispaustai bendrovei pernai rugpjūtį iškelta bankroto byla.

Konservatoriaus verslas

"Šiaurės kryptis" priklauso sostinės politikui konservatoriui V.Sadauskui. Jis laikomas pagrindiniu kandidatu užimti pirmą vietą konservatorių sąraše artėjančiuose savivaldos rinkimuose.

Apie žlugusį verslą V.Sadauskas kalba ne itin noriai. "O kodėl jus domina šita tema?" – nusistebėjo politikas.

Konservatorius užsiminė, kad pagrindiniu "Šiaurės krypties" kreditoriumi tapęs Ūkio bankas, ko gero, nesitiki atgauti visų bendrovei paskolintų pinigų. Esą gali būti, kad skolas bus bandoma atgauti iš kitų V.Sadausko verslų – politikui priklauso dar kelių bendrovių akcijos.

"Gal kažkiek, – teigė jis paklaustas, ar "Šiaurės krypties" krachas nepakenkė kitoms įmonėms. – Bet bandome kalbėtis su Ūkio banku. Situacija tokia, kokia yra. Manau, kad jie bandys (atgauti skolas – red. past.) per visus dalykus. Ir mes kalbamės, deramės. Tikimės susišnekėti su banku."

V.Sadausko bendrovė "Nekilnojamo turto vystymo grupė", kaip ir "Šiaurės kryptis", žlunga – jai bankroto byla iškelta šiemet sausį. Politikui taip pat priklauso bendrovės "Betonuotojas" akcijų paketas. Be to, jam priklauso ir bendrovė "Šiaurės krypties investicija".

Paklaustas, ar tikėtųsi savo įmonės pastatą parduoti už 24 mln. litų, pašnekovas atsakymo išvengė. "Nežinau, kokia kaina reali. Rinka atsakys", – tiek tepasakė V.Sadauskas.

Beje, V.Sadauskas patiria jau antrą bankrotą. 2001 m. bankrutavo jam priklausiusi tuomet viena didžiausių šalies statybos bendrovių "Savy". Verslininkas tikino iš to bankroto pasimokęs ir nebekartosiąs klaidų.

Ūkio bankas susilaiko nuo komentarų apie santykius su V.Sadausko verslu.

Visą straipsnį skaitykite dienraštyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų