Pereiti į pagrindinį turinį

VSD kaltų nerado

2009-03-19 09:00
VSD kaltų nerado
VSD kaltų nerado / Tomo Raginos nuotr. Nekalti: VSD direktorius P.Malakauskas paneigė prielaidą, kad valiutos pirkimą galėjo sukelti bankai, uždirbantys iš to.

Nėra jokių požymių, kad ažiotažas dėl galimo lito devalvavimo būtų sukeltas tyčia. Dėl to kalta bendra įtampa šalyje ir gretimose valstybėse, vakar pranešė Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Povilas Malakauskas.

"Šiai dienai neturime jokios informacijos, kuri patvirtintų, kad tai buvo piktas, specialiai atliktas veiksmas", – sakė P.Malakauskas po susitikimo su Seimo pirmininku Arūnu Valinsku.

Bankų duomenimis, per keletą dienų buvo pakeista apie 40 mln. eurų, žurnalistams pranešė A.Valinskas. Šią informaciją jam pateikė Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas.

S.Kropo teigimu, vienas didelis komercinis bankas per dvi dienas, kai žmonės masiškai keitė litus į užsienio valiutas, iš šių operacijų gavo 20 tūkst. litų pajamų daugiau nei vidutiniškai kitomis dienomis.

Tačiau, pasak A.Valinsko, VSD direktorius jam paneigė prielaidą, kad valiutos pirkimą galėjo sukelti bankai, uždirbantys iš to.

"Jeigu keitimo mokestis yra 0,25 proc., galite suskaičiuoti, kiek pelno uždirbo bankai. Bet VSD direktorius kategoriškai paneigė nuomonę, kad būtų požymių, jog šio neva pelno siekė bankai", – tvirtino parlamento pirmininkas.

P.Malakausko duomenimis, trečiadienį ir ketvirtadienį žiniasklaidoje pasirodė pasvarstymai apie lito ir euro kursą, o penktadienį eurų pirkimo bumas užfiksuotas Alytuje ir Kaune, savaitgalį – Vilniuje. Tuomet užsienio valiutos nupirkta du tris, kai kur – keturis kartus daugiau nei įprastai.

VSD vadovas prisipažino nežinąs, kodėl ažiotažas dėl galimo lito devalvavimo kilo minėtuose miestuose.

Parlamento vadovas tvirtino, kad tai lėmė bendra įtampa, ir tik laiko klausimas buvo, kada piliečiai būtų žengę šį žingsnį.

"Aplinkybės susiklostė, ir sprogimas įvyko nuo vienos kibirkšties, bet negalima sakyti, kad ji buvo priežastis. Kalbu apie pono Kęstučio Glavecko pasisakymą. Priežastis yra tvyranti nežinia, ekonominė padėtis aplinkinėse valstybėse, devalvuotas Baltarusijos rublis, devalvuojamas Lenkijos zlotas, įtampa Latvijoje", – trečiadienį kalbėjo A.Valinskas.

VSD vadovas P.Malakauskas garantavo, kad jo vadovaujama institucija nuolat stebi finansinę padėtį. "Jokio realaus pagrindo devalvuoti lito nebuvo ir nėra", – pabrėžė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų