VTEK: buvęs NVSPL direktorius D. Bakša supainiojo interesus

Buvęs Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktorius Danas Bakša supainiojo interesus užkirtęs kelią įstaigos samdytai teisininkei dalyvauti jam nepalankioje byloje, nusprendė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Trečiadienį VTEK konstatavo, kad D. Bakša Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą pažeidė, kai birželį eidamas NVSPL vadovo pareigas laboratorijos vardu pateikė pranešimą teismui, jog panaikina įgaliojimą teisininkei, iki tol atstovavusiai įstaigą teisme.

Teisininkė iki tol byloje atstovaudama laboratorijai palaikė atsakovę – Sveikatos apsaugos ministeriją.

VTEK pažymi, kad šioje byloje D. Bakša yra ieškovas ir jos palankia baigtimi jis yra asmeniškai suinteresuotas, o savo veiksmais jis užkirto teisininkei galimybę dalyvauti tolesnėse šios bylos teisminėse procedūrose pateikiant jam asmeniškai nenaudingą NVSPL poziciją.

„VTEK vertinimu, šiais veiksmais D. Bakša veikė interesų konflikto situacijoje ir pasinaudojo tarnybinėmis pareigomis asmeninei naudai gauti“, – nurodo tarnyba.

Tyrimas buvo atliktas iš Specialiųjų tyrimų tarnybos gauto pranešimo ir duomenų pagrindu.

Pats D. Bakša anksčiau teigė, kad įgaliojimą VTEK skunde minimai atstovei panaikino, nes ją „be jokio juridinio pagrindo“ buvo paskyrusi jo pavaduotoja Rosita Marija Balčienė, vadovavusi NVSPL, kai jis buvo atleistas.

„Vertinu tyrimą ramiai, nes buvo priimti neteisėti sprendimai, juos priėmė pavaduotoja, tuo metu ji buvo vadove. Ji paskyrė asmenį, kuris apskritai neturi teisės vykdyti tokios veiklos. Tad natūralu – pamačiau situaciją ir ją užkardžiau, nes kitos įmonės darbuotojai buvo priskirta teisė administruoti e.teismų sistemą, nors tam nebuvo jokio juridinio pagrindo“, – BNS tuomet sakė D. Bakša.

R. M. Balčienė savo ruožtu teigė paskyrusi įmonės, su kuria NVSPL turi galiojančią teisinių paslaugų sutartį, atstovę prižiūrėti atsiliepimus teismams, nes pačios laboratorijos teisininkė laiku neparengė atsiliepimo į D. Bakšos ieškinį prieš Sveikatos apsaugos ministeriją.

„Pamatėme, kad ji mums nepasakė, kad reikia pateikti atsiliepimą. Tada, kadangi nebuvo kito teisininko, o tos įmonės atstovė yra patyrusi teisininkė, sudariau su ja papildomą susitarimą su sutarties priedu, kad ji mums atstovautų tame teisme ir atsiliepimą pateiktų, už ką aš buvau nušalinta“, – BNS anksčiau tvirtino R. M. Balčienė.

Ją spalio pradžioje po vidinio tyrimo D. Bakša atleido iš darbo, tačiau ji ketino sprendimą skųsti.

Vilniaus miesto apylinkės teismas birželį pripažino NVSPL vadovo D. Bakšos atleidimą neteisėtu ir grąžino jį į pareigas.

Pernai spalį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys buvo atleidęs D. Bakšą, konstatavus šiurkštų darbo pareigų pažeidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neber kantrybes

Neber kantrybes portretas
Jau nusibodo skaityti ir klausytis, vien sumaisymai, itarimai, apkaltos ir atstatydinimai... Gal jau laikas imti bausti tuos visus ir visas...

Nesupainiojo!

Nesupainiojo! portretas
Vogti - ir buvo jo interesas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių