Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė – be A.Valinsko draugo

2008-11-28 09:00
Vyriausybė – be A.Valinsko draugo
Vyriausybė – be A.Valinsko draugo / Roko Medonio nuotr. Įtampa: A.Kubilių, lengvai laimėjusį balsavimą Seime, jau užgriuvo rūpesčiai dėl ministrų kandidatūrų.

Valdančioji koalicija spaudžia Prezidentą Valdą Adamkų jau kitą savaitę pasirašyti dekretą dėl naujos Vyriausybės sudarymo ir netgi sutinka, kad Ministrų kabinetas pradėtų dirbti ne visos sudėties.

Paskubėjo atsinešti sąrašą

Netrukus po to, kai Seimas vakar pritarė Prezidento siūlymui Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderį Andrių Kubilių skirti naujuoju premjeru, šis atvyko į prezidentūrą. Jis paskubėjo atsinešti ir V.Adamkui perdavė kandidatų į ministrus sąrašą, nors formaliai dar net nebuvo gavęs valstybės vadovo pavedimo sudaryti Vyriausybę.

Mat pagal Konstituciją, kai Seimas pritaria Prezidento teikimui skirti premjerą, valstybės vadovas dar turi pasirašyti dekretą, kuriuo skiriamas ministras pirmininkas ir pavedama jam sudaryti naują Vyriausybę.

Vakar toks dekretas taip ir neatsirado. "Jis bus pasirašytas iškart, kai tik bus gautas Seimo nutarimas dėl pritarimo A.Kubiliaus kandidatūrai", – sakė Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė. Tikimasi, kad dekretas pasirodys šiandien.

Staigmenų nėra

Pretendentų į ministrus sąraše nėra jokių staigmenų – surašytos pavardės, pastaruoju metu minėtos viešojoje erdvėje.

TS-LKD deleguoja šešis ministerijų vadovus: Algirdą Šemetą į finansų, Rasą Juknevičienė į krašto apsaugos, Vygaudą Ušacką į užsienio reikalų, Dainių Kreivį į ūkio, Rimantą Dagį į socialinės apsaugos ir darbo, Kazį Starkevičių į žemės ūkio ministrus. Arvydo Sekmoko pavardė nepateikta, nes dar neįsteigta Energetikos ministerija, kuriai jis vadovaus.

Prezidentui teikiamos trijų Liberalų sąjūdžio siūlomos ministrų kandidatūros. Tai Eligijus Masiulis, teikiamas skirti Susisiekimo ministerijos vadovu, Gintaras Steponavičius – švietimo ir mokslo bei Remigijus Šimašius – teisingumo ministru.

Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) siūlo Algį Čapliką paskirti sveikatos apsaugos ministru, o Raimundą Palaitį – Vidaus reikalų ministerijos vadovu.

Kandidatų į ministrus sąraše yra ir Remigijaus Vilkaičio pavardė. Jis siūlomas į kultūros ministrus. Šią kandidatūrą teikia Tautos prisikėlimo partija (TPP).

A.Valinskas gina draugą

A.Kubilius kol kas nepateikė kandidato į aplinkos ministrus. Pripažįstama, kad TPP siūlomas Arūnas Burkšas nepriimtinas. "Man svarbi visuomenės ir Prezidento nuomonė šiuo klausimu", – tvirtino būsimasis premjeras.

Prezidentą yra pasiekę aplinkosaugininkų raštai apie galbūt neskaidrią kandidato į aplinkos ministrus veiklą.

A.Burkšas yra Neringos vicemeras, kaip įtariama, glaudžiai susijęs su bemaž visais šio gamtos kampelio urbanistinės plėtros projektais.

Anksčiau Prezidentas jau buvo leidęs suprasti valdančiosios koalicijos atstovams, kad A.Burkšo kandidatūra nepriimtina. Beje, Seimo narė konservatorė Aurelija Stancikienė vakar kreipėsi į prokuratūrą, prašydama teisiškai įvertinti kai kuriuos A.Burkšo veiksmus, susijusius su galbūt nelegaliomis statybomis ir su Neringos bendrojo plano parengimu.

Tačiau A.Valinskas vakar demonstratyviai susitiko su TPP siūlomu kandidatu į aplinkos ministrus ir gynė jį nuo kaltinimų. Seimo pirmininkas teigė visiškai juo pasitikįs. A.Valinskas vakar ketino susitikti su V.Adamkumi ir jį įtikinti, kad A.Burkšas gali vadovauti Aplinkos ministerijai. A.Burkšas yra senas A.Valinsko draugas, jie turi bendro turto.

Turi "jautrios" informacijos?

V.Adamkus šiomis dienomis turėtų susitikti su visais teikiamais kandidatais į ministrus. Tik tuomet turėtų galutinai paaiškėti, kurie pretendentai nepriimtini Prezidentui.

A.Kubilius nekomentavo, kurie iš siūlomų kandidatų gali būti V.Adamkaus atmesti. To nekomentuoja ir prezidentūra.

Nepatvirtinomis žiniomis, Prezidentas gali turėti tam tikros "jautrios" informacijos apie kai kuriuos pretendentus. Kalbama, kad tokių žinių neva yra apie kandidatą į vidaus reikalų ministrus R.Palaitį. Tai gali būti informacija apie R.Palaičio galimas sąsajas su prieštaringai vertinama bendrove "Rubicon". Šis politikas būdamas Palangos meru 2000 m. parengė sutartį dėl savo vadovaujamo miesto šildymo sistemos nuomos firmai "Litesko", susijusiai su "Rubicon".

R.Palaitis buvo minėtas ir 2004 m. viduryje įsiliepsnojusio vadinamojo "Rubicon" skandalo kontekste. Neatmetama, kad šio politiko pavardė gali būti įrašyta į "Rubicon" juodąją buhalteriją, kurią jau kelerius metus tiria prokurorai. Galbūt specialiosios tarnybos turi informacijos ir apie R.Palaičio asmeninį verslą.

"Neįsivaizduoju, kokios kompromituojamos informacijos gali būti apie mane", – gūžčiojo pečiais R.Palaitis ir svarstė, kad tai "gal tik niekuo nepagrįsti gandai".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų