Vyriausybė – už teismų rūmų skaičiaus mažinimą

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė Teisingumo ministerijos parengtai teismų rūmų skaičiaus mažinimo reformai.

Dėl jos dar turės apsispręsti Seimas.

Ministerija siūlo nuo kitų metų perpus sumažinti teismų rūmų skaičių: vietoj 12 apylinkių teismų ir 48 teismo rūmų palikti 11 apylinkių teismų ir 24 teismo rūmus.

Reforma siekiama suvienodinti didžiųjų šalies miestų apylinkių teismų ir regioninių teismų darbo krūvį, pagerinti teisingumo vykdymo kokybę bei optimizuoti finansinių išteklių valdymą teismuose, atsisakant netikslingai naudojamos teismų infrastruktūros.

„Ką tai reiškia de facto, mes nekalbame apie tų teismų uždarymą, mes sujungiame teritorijas ir tokiu būdu užtikriname reikiamą teisėjų skaičių rūmuose“, – posėdyje sakė teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Pasak ministrės, teisėjai dėl šios reformos nebus atleidžiami.

Remiantis siūlomos reformos projektu, Plungės apylinkės teismas būtų panaikintas, jo teises ir pareigas išdalijant Klaipėdos ir Telšių apylinkių teismams.

Iš viso ketinama atsisakyti penkių rūmų infrastruktūros: Pasvalio, Skuodo, Pakruojo, Akmenės ir Lazdijų.

Mažinant teismų rūmų skaičių, jungiamos veiklos teritorijos.

Teisingumo ministerijos teigimu, reforma būtų vykdoma vadovaujantis principu, kad atstumas nuo centrinių teismo rūmų iki kitų to paties teismo rūmų būtų apie 60 kilometrų.

Apylinkių teismų tinklas optimizuojamas įvertinus teismuose gaunamų bylų mažėjimo tendencijas, šiuo metu laisvų ir atsilaisvinančių teisėjų vietų skaičių, pradėtas vykdyti atrankas į tam tikrus teismus, numatoma ir teisėjų skaičiaus ir jų pasiskirstymo teismuose peržiūra.

Lietuvos teismų reforma vyksta ne pirmą kartą – pastarąjį kartą teismai optimizuoti 2018 metais.

Tada vietoj 49 apylinkių teismų liko 12 apylinkės teismų: Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Plungės, Šiaulių, Tauragės, Telšių, Utenos ir Vilniaus regiono apylinkės teismai iš viso su 48 padaliniais (teismo rūmais) bei Vilniaus miesto apylinkės teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kol nera

Kol nera portretas
kviestiniu - jokie teismai teisingi nebus!

Kita nuomonė

Kita nuomonė portretas
Kam tie teismai, kai yr tik viena tiesa- konservatorių tiesa.

Nuomonė

 Nuomonė portretas
Būtinai reikia mažinti,nes regionuose teisėjai, neturėdami darbo, priima užsakomųjų bylų pareiškimus.Regioniniuose teismuose klesti korupcija,nepotizmas,prekyba poveikiu. Tokie teisėjai griauna žmonių gyvenimus. Reforma būtina ir su teisėjų atsakomybe.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių