Žvalgyba: riaušės prie Seimo patvirtina Šeimų sąjūdžio riziką nacionaliniam saugumui

  • Teksto dydis:

Anot žvalgybos, riaušėmis prie Seimo pasibaigęs protestas Šeimų sąjūdžio rizikos nacionaliniam saugumui įtarimus tik sustiprina. Teisininkas Algimantas Šindeikis sakė, kad dabar prezidentui Gitanui Nausėdai tenka atsakomybė, kad Šeimų maršui reiškė paramą, praneša LNK.

Gegužę Vingio parke vyko didžiausias pastarųjų metų mitingas prieš valdžią – Didysis šeimos gynimo maršas. Keliolika tūkstančių žmonių susirinko išreikšti nepritarimo tuo metu svarstytam partnerystės įstatymui.

Valstybės saugumu departamento (VSD) vadas Darius Jauniškis sakė, kad likus pusei metų iki šio renginio šalies vadovai buvo informuoti, kad Šeimų maršo lyderių veikla kelia rizikų nacionaliniam saugumui.

„Aš jus galiu užtikrinti, kad VSD jau sausio mėnesį yra informavęs visus sprendimų priėmėjus, institucijas apie Šeimų sąjūdžio veiklą, apie tuos procesus, kurie gali virsti į riaušes ar dar kažką. Nuolat ta informacija buvo teikiama nuo sausio mėnesio“, – kalbėjo D. Jauniškis.

Esą įtarimų kelia Šeimų maršo lyderių veikla ir ryšiai: „Visas spektras yra pateiktas. Slaptose pažymose yra pateikta tam tikra slapta informacija, aš tiesiog negaliu ja dalytis“, – sakė D. Jauniškis.

Kad tarp tų žmonių vėl buvo provokatorių, kaip jie ten vadinasi, plastikais ar kažkaip kitaip... Nuo šito mes negalime niekaip apsisaugoti.

Kol kas žvalgyba sakė neturinti baudžiamojo kodekso reikalavimus atitinkančių įrodymų, kad judėjimai susiję su priešiškomis valstybėmis.

Prezidentas G. Nausėda viešai sulaukė kritikos, kad išreiškė paramą Šeimų maršo dalyviams.

„Šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“, – tąkart sakė G. Nausėda.

Kai vėliau Šeimų maršas jau be leidimo surengė trijų dienų mitingą prie Seimo, Vyriausybės, Prezidentūros, G. Nausėdos patarėjas Povilas Mačiulis protestuotojams dėkojo: „Ačiū jums už aktyvumą“.

Teisininkas A. Šindeikis sakė, kad kai tūkstančiai žmonių renkasi gatvėse, šalies vadovai privalo su jais kalbėtis: „Prezidentas turėjo palaikyti tokį judėjimą, kadangi jis taip pat turi kalbėti su tais žmonėmis“.

Bet, anot A. Šindeikio, G. Nausėda dabar turi prisiimti atsakomybę, kad, žinodamas, jog Šeimų maršo lyderiai gali tyčia manipuliuoti visuomenės nuotaikomis siekiant kenkti valstybei, apie tai nė žodžiu neužsiminė.

„Prezidentas neatkreipė dėmesio, žinodamas apie tai, kad tarp jų yra asmenų, kurie protestuoja dėl kitų tikslų, ne dėl tų, kurie buvo išsakyti maršo metu, o dėl to, kad jie valstybėje nori kelti tam tikras riaušes ir neramumus. Prezidentas, turėdamas tokią informaciją, turėjo ja pasidalyti su visuomene – abstrakčiai, nenurodydamas konkrečių asmenų, bet kad toks pavojus yra“, – kalbėjo teisininkas.

„Žmonių nuomonę mes girdime. Kad tarp tų žmonių vėl buvo provokatorių, kaip jie ten vadinasi, plastikais ar kažkaip kitaip... Nuo šito mes negalime niekaip apsisaugoti“, – teigė G. Nausėda.

Šeimų maršo lyderiai viešai atsiribojo nuo antradienio riaušių, bet kai 17 val. dalis protestuotojų ramiai išsiskirstė, o agresyviausi apsupo Seimą, Šeimų maršo lyderiai kvietė žmones grįžti prie Seimo.

Feisbuko nuotr.

Leidimo šiam susibūrimui nebebuvo. Bet net ir su leidimu prie pat Seimo rinktis negalima: „Jūs tą galite daryti 75 metrus nuo Seimo“, – į minią tuomet kreipėsi vienas pareigūnas.

Taip riaušės ir išsivystė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš bokštinio krano?

Iš bokštinio krano? portretas
Kas čia per žvalgyba ? ar iš Kauno dienos konservatorių ir LGBT bokšto ?

Nesuprantu kaip gali taip Lietuvoje.?

Nesuprantu kaip gali taip Lietuvoje.? portretas
Reikia uždaryti laikrašti,,Respublika,,kuris yra prieš Nepriklausomą Lietuvą.Visi jų rašiniai yra nusikalstamo pobūdio.Visi ten kalbantis yra Lietuvos nemėgstantis parazitai.Viskas jiems blogai ,bet pas Putiną ar Lukošenką nevažiuoja.Iš Rusijos ,Baltarusijos kudašių neša.O eia nesuprantu kaip gali šitaip toks laikraštis kiršinti žmones su savo kiršintojais.

Bl...t

Bl...t portretas
Nepasimokom su tais konservais vis ant to pačio grėblio lipam...
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių