Pereiti į pagrindinį turinį

Kam parūpo Dailės gimnazijos pastatas?

2010-02-12 12:05
Kam parūpo Dailės gimnazijos pastatas?
Kam parūpo Dailės gimnazijos pastatas? / Tomo Raginos nuotr.

„Esame „auksinėje“ vietoje, ir mums ne kartą buvo leista suprasti, kad gimnazijos pastatas daug kam rūpi“, - atvirai pripažino Kauno apskrities dailės gimnazijos direktorė Neringa Šiupinskienė. Ji jau ne vienerius metus kovoja, kad ši unikali ugdymo įstaiga išliktų.

Bando išnaudoti progą

Nuolat dėl išlikimo kovojančios Dailės gimnazijos bendruomenė nei minutei negali atsikvėpti, nes sprendimai dėl jos likimo buvo keičiami jau ne kartą, o visai neseniai paaiškėjo, kad ši unikali ugdymo įstaiga iki vasario 12 dienos privalo atsisakyti turto kaip nereikalingo valstybei.

„Gavome Vyriausybės pavedimą, kuriame greta kitų punktų nurodyta, jog turime atsisakyti turto. Kam jis bus perduodamas, neaišku“, - sutrikusi pasakojo Dailės gimnazijos direktorė.

Pradėjus apskričių viršininkų administracijų reformą diskutuota, ar Dailės gimnazija turėtų būti perduota Kauno miesto savivaldybei, ar taptų tiesiogiai pavaldi Švietimo ir mokslo ministerijai. Kauno valdžios atstovai ne kartą yra viešai pareiškę, kad miestas nebus pajėgus išlaikyti visų iš apskrities perduodamų įstaigų. Tarp tokių buvo minima ir Dailės gimnazija, kurioje vaikai nuo 1 iki 12 klasės mokosi pagal bendrojo lavinimo ir specialią meno programą.

Savivaldybė grasino uždaryti

„Sužinojome, kad J.Gruodžio konservatorija ir J.Naujalio muzikos gimnazija bus pavaldi ministerijai, o mus ketinama perduoti savivaldybei. Toks mus į kitą lygmenį išskiriantis sprendimas nustebino“, - neslėpė N.Šiupinskienė.

Įstaigos vadovė prasitarė jautusi spaudimą tiek iš savivaldybė, tiek iš apskrities. Jai primygtinai buvo siūloma Dailės gimnaziją sujungti su J.Naujalio muzikos gimnazija. Pasak N.Šiupinskienės, tai buvo pateikiama kaip vienintelė alternatyva išlikti.

„Ne kartą girdėjome pareiškimus susirinkimuose: kai tik perduos savivaldybei, uždarysime, nes jūs mums per brangūs. Ne paslaptis, kad daug kam rūpi Žaliakalnyje įsikūrusios gimnazijos pastatas“, - įžvelgė mokyklos vadovė.

Ir toliau - neaišku

Trečiadienį savivaldybės tarybos kolegijos posėdyje už švietimą atsakingas vicemeras Alginatas Kurlavičius informavo, jog įsivėlė klaida, ir Dailės gimnazija turėtų tapti pavaldi Švietimo ir mokslo ministerijai, o ne savivaldybei. Tolesnis jos likimas paaiškės kitąmet, kai bus parengta regioninių mokyklų koncepcija ir nustatytos tokių mokyklų finansavimo metodikos.

„Gal J.Gruodžio konservatorija ir J.Naujalio muzikos bei Dailės gimnazijos taps regioninėmis, o gal bus nuspręsta jas kaip nors sujunti“, - svarstė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

N.Šiupinskienė neslėpė apmaudo, kad unikali ugdymo įstaiga, išugdžiusi ne vieną žymią Lietuvos asmenybę, dabar stumdoma kaip nebereikalinga. „Niekada nebuvo taip, kad galėtume dirbti ir rūpintis tik vaikais ir jų tobulėjimu. Nuolat turime kovoti dėl savo išlikimo“, - prisipažino Dailės gimnazijos direktorė.

Vaidas Bacys, Švietimo ir mokslo viceministras

Šiuo atveju sprendžiame ne kokį nors konkretų atvejį, bet visų dailės ir muzikos - konservatorijų, gimnazijų - klausimą. Jas išskirsime į atskirą grupę. Norime pirmiausia perimti kaip pavaldžias ministerijai, o paskui spręsime ne kaip jas uždaryti, o kaip jos galėtų veikti toliau. Dėl turto - paprastai kalbame apie turto perdavimą steigėjui. Šiuo konkrečiu atveju nenoriu interpretuoti, nes nežinau, kiek kainuoja tos gimnazijos pastatų išlaikymas, kiek vaikų ten mokosi. Reikėtų išsamiau susipažinti su dokumentais, nes protokolas dėl pavaldumo kito keletą kartų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų