Kas taps Zoologijos sodo šeimininku?

Vyriausybei paskelbus, po kieno sparnu turėtų prisiglausti iki šiol Kauno apskrities viršininko administracijai (KAVA) priklausančios įstaigos, kai kurios suskubo pačios ieškoti naudingesnio prieglobsčio.

Didžiausia bėda - pinigai

Unikaliu vadinamas Kauno zoologijos sodas nepanoro tapti Kauno miesto savivaldybės įstaiga ir suskubo prašytis Aplinkos ministerijos prieglobstin. Kauno krikščioniškieji gimdymo namai, veikiantys kaip Kauno apskrities ligoninės filialas, nenori tapti pavaldūs Sveikatos apsaugos ministerijai ir prašo savivaldybės pagalbos. Kai kurios įstaigos savo pageidavimų viešai nereiškia, tačiau permainomis taip pat nesidžiaugia.

"Gavome Vyriausybės nutarimą dėl pavaldžių įstaigų ir programų asignavimų 2010 m. vykdant apskričių reformą. Ten jau yra parašyta, kokia įstaiga kam bus perduota. Matome, kad kai kur ne viskas tinkamai sprendžiama", - neslėpė Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė.  Kurią įstaigą kam perduoti, sprendė prie Vyriausybės sudaryta darbo grupė.

Dauguma įstaigų, kurios bus perduotos savivaldybei, labiausiai baiminasi dėl finansavimo, nes nėra aiškaus modelio, kaip iki šiol KAVA pavaldžioms įstaigoms bus skirstomos lėšos 2011-aisiais. "Ne viena įstaiga patyrė, ką reiškia steigėjo pasikeitimas. Po tokių permainų finansavimas sumažėja, atsiranda priklausomybė nuo vietinių politikų valios", - karčią patirtį atskleidė apskrities viršininkė.

Reforma gąsdina ne tik dėl neaiškaus finansavimo. Kai kurioms įstaigoms nebus lemta išlikti.

Miesto meras Andrius Kupčinskas ne kartą yra viešai pareiškęs, kad išlaikyti Zoologijos sodą ir kitas KAVA pavaldžias įstaigas savivaldybei taptų nepakeliama našta. Miesto valdžia norėtų, kad, perdavus KAVA įstaigas savivaldybei, padidėtų Kaunui atseikėjama gyventojų pajamų mokesčių dalis. Dabar Kaunas gauna 70 proc. į valstybės biudžetą sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. "Daugiau tikėtis sunku, todėl entuziazmo ir nerodome", - neslėpė miesto vadovas.

Savivaldybė pavojinga žvėrims

Kaune viešėjusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikino neįsivaizduojanti Kauno be Zoologijos sodo ir nesuprantanti, kodėl savivaldybė jo nenori.

Darbo grupei nusprendus Zoologijos sodą atiduoti Kauno miesto savivaldybei, jo direktorius Vaclovas Dumčius kreipėsi į ministrą pirmininką ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetą, prašydamas sodo steigėjo funkcijas sugrąžinti Aplinkos ministerijai. Zoologijos sodo pavaldumu susirūpino ir Kaune rinkti Seimo nariai. Jie taip pat kreipėsi į Vyriausybę, prašydami steigėjo funkcijas palikti ministerijai. Kauno savivaldybė skelbia nesipriešinanti tokiam Zoologijos sodo pageidavimui.

Ir O.Balžekienė neabejoja, kad Zoologijos sodas turėtų priklausyti Aplinkos ministerijai. Pastaroji turėtų garantuoti šios unikalios įstaigos finansavimą ir gyvavimą. Zoologijos sodui išlaikyti kasmet reikia apie 5 mln. litų.

Apskrities viršininkės nuomone, Zoologijos sodą perdavus savivaldybei, gyvūnams gali kilti grėsmė dėl išlikimo. "Reikia aiškinti ministerijos atstovams, kad jie suprastų - gyvūnėliai patys savęs neapgins. Mokytojai eina piketuoti, o žvėreliai tupi narvuose, jie tikrai neateis, todėl kažkas turi juos apginti", - įsitikinusi O.Balžekienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių