Pereiti į pagrindinį turinį

Kas valys ir barstys Kauno gatves?

2010-09-16 12:26
Kas valys ir barstys Kauno gatves?
Kas valys ir barstys Kauno gatves? / Tomo Raginos nuotr.

Savivaldybė žada skelbti naują konkursą ir ieškoti, kas žiemą valys ir barstys gatves. Kai kurie politikai neslepia savo simpatijų vienai ar kitai bendrovei, tačiau dar neaišku, ar paslauga neatsidurs vienose rankose.

Nori vienos šluotos

„Labai sunku sukoordinuoti paslaugų kokybę, ypač žiemos metu, kai viena bendrovė valo gatves, o kita jas barsto. Mūsų nuomone, valyti ir barstyti gatves turėtų viena įmonė, todėl reikia skelbti naują konkursą“, – savivaldybės tarybos kolegijos nariams aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis. Jo teigimu, darbus būtų lengviau koordinuoti, jeigu visą miestą valytų ir barstytų ta pati bendrovė.

Prieš porą metų savivaldybė sudarė tris gatvių valymo sutartis pagal seniūnijų teritorijas – dvi su bendrove „Kauno švara“ ir vieną su bendrove „Kelių remonto grupė“. Gatvių barstymo visame mieste konkursą buvo laimėjusi bendrovė „Kelių remonto grupė“.

Pasak valdininkų, problemų kildavo, kai gatves barstančios bendrovės technika į gatves išvažiuodavo anksčiau negu gatvių valytuvai, todėl darbai būdavo atliekami neefektyviai, netinkamai prižiūrimos gatvės piktino kauniečius.

„Ne mano reikalas, kaip valdininkai koordinuos darbus, bet jeigu viską atiduodame vienai bendrovei, užkertame kelią konkurencijai ir verslui“, – pastebėjo posėdyje dalyvavęs tarybos narys Kęstutis Mikėnas.

Pasiūlė mokytis ekonomikos

Miesto merui Andriui Kupčinskui taip pat užkliuvo, kad vienai bendrovei norima patikėti viso miesto gatvių ir šaligatvių valymą bei barstymą. „Nei viena įmonė Kaune neturi reikiamos technikos visam miestui prižiūrėti. Teko girdėti, kad prekybos centrai arba degalinės samdo ūkininkus, kurie turi technikos ir dirba perpus pigiau“, – svarstė A.Kupčinskas.

Toks mero pasiūlymas pasirodė visiškai nepriimtinas jo partijos kolegai konservatoriui Raimundui Kaminskui, kuris neslėpė savo simpatijų savivaldybei priklausančiai įmonei „Kauno švara“. „Politikams derėtų pirmiausia rūpintis savo įmone, o ne kokie ūkininkai galėtų dirbti“, – rėžė R.Kaminskas.

Toks politiko požiūris papiktino Liberalų sąjūdžio frakcijos narę Jūratę Matekonienę. „Mes turime rūpintis ne savivaldybės įmone, o miestu. Jei ta įmonė nepajėgi pati dirbti, pagal ekonomikos taisykles ji turi išnykti“, – pastebėjo J.Matekonienė ir pasiūlė R.Kaminskui nemokamai paskaityti ekonomikos paskaitų.

J.Matekonienė įsitikinusi, kad skelbiant konkursą vienam laimėtojui visame mieste, tai jau nebūtų konkursas, o paslaugos atidavimas į vienas rankas. Ji net kelis kartus gyrė „Kelių remonto grupę“ ir priminė bendrovės ketinimus įsigyti įrangą šaligatviams valyti. J.Matekonienės nuomone, vien dėl to nereikėtų šios bendrovės palikti be darbo.

Gatves valys zonomis

Kol vieni politikai viešai giria vienas, o kiti kitas bendroves, užkulisiuose taip pat vyksta darbas. Neoficialiai kalbama, kad kai kurių politikų proteguojama bendrovė „Kauno keliai“ gali sudaryti konsorciumą su „Kauno švara“. Sutelkusios jėgas abi bendrovės nesunkiai laimėtų konkursą. Juolab, kad apie jungtinių sutarčių sudarymą užsiminė ir Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A.Pakalniškis.

„Kad gatvės būtų efektyviau prižiūrimos, valymas ir barstymas turėtų būti vienose rankose, tačiau manau, kad miestas turi būti suskirstytas dalimis“, – pastebėjo vicemeras Rimantas Mikaitis. Jo nuomone, galėtų būti skelbiami du konkursai padalijus valymo zonas į dvi dalis.

Nors A.Pakalniškis primygtinai siūlė, kad visą miestą prižiūrėtų viena bendrovė, politikams pasirodė labiau priimtina miesto padalijimo zonomis idėja. Nuspręsta palikti dabar nustatytas tris zonas ir skelbti jos atskirus konkursus. Jį laimėjusios bendrovės turės ir valyti, ir barstyti miesto gatves, šaligatvius, aikštes, kitas visuomeninės paskirties zonas.

Jeigu konkurso rezultatus kuris nors jo dalyvis apskųs, valdininkai žada, kad miestas neliks nevalytas. Pasak A.Pakalniškio, tokiu atveju bus pratęstos besibaigiančios paslaugų pirkimo sutartys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų