Konfiskuota asmenų sekimui ir ryšio slopinimui skirta technika

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyrius atlieka ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto informacijos apie privatų asmenų gyvenimą rinkimo ir neteisėto techninių priemonių, skirtų nusikaltimams daryti, platinimo.

Dėl šių nusikaltimų pareigūnai pareiškė įtarimus 26-erių metų Vilniaus rajono gyventojui.

Šis asmuo, Valstybinėje mokesčių inspekcijoje įregistravęs individualią veiklą pagal pažymą, skelbdamasis internete ir Vilniuje, Šiaurės miestelyje įrengtose patalpose prekiavo vaizdą ir garsą slapta įrašančia įranga, įvairia informacijos rinkimo ir kaupimo, ryšių ir telekomunikacine technika.

Specialaus leidimo prekiauti tokia įranga mūsų šalyje nereikia, tačiau Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami duomenų, kad šis asmuo prekiauja ir įrenginiais, kurie gali būti naudojami tik su leidimu ir tik valstybės saugumo reikmėms, prekybos vietoje ir įtariamojo namuose atliko kratas.

Buvo rasti ir paimti 9 vnt. ryšio slopintuvų. Šie įrenginiai skirti GSM, GPS ir DCS ryšio slopinimui. Penki mažesnių techninių galimybių slopintuvai yra skirti ryšio slopinimui 5 m. diametre, kiti įrenginiai – žymiai didesnio galingumo, skirti GSM, GPS ir DCS ryšio slopinimui didelėje teritorijoje (tiksliau jų galimybes nustatys laboratorinis tyrimas).

Šių įrenginių naudojimas yra draudžiamas Europos Parlamento ir Europos Tarybos 1999 m. direktyva „Dėl radijo ryšio įrenginių ir telekomunikacijų galinių įrenginių bei abipusio jų atitikties pripažinimo“, nes skirtas trukdžiams sukelti.

Be to, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad įtariamasis prekiavo sekimui skirtomis techninėmis priemones, kuriomis buvo neteisėtai renkama informacija apie privatų asmens gyvenimą: mobiliojo ryšio telefonais su įdiegta programine įranga, skirta slaptiems pokalbių pasiklausymams; automobilių sekimui skirtais GPS prietaisais; vaizdo ir garso įrašymo slapčia technika.

Nors pastarajai technikai prekybiniai apribojimai nėra nustatyti, Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus pareigūnai turi duomenų, kad pas įtariamąjį technines priemones nuolat pirkdavo nusikalstamo pasaulio atstovai ir jas panaudodavo darydami įvairius nusikaltimus.

Šiame ikiteisminiame tyrime policijos pareigūnai glaudžiai bendradarbiauja su Ryšių reguliavimo tarnybos darbuotojais.

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas už neteisėtą informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimą numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų; o už neteisėtą disponavimą įrenginiais ar programine įranga tiesiogiai skirta daryti nusikalstamas veikas, numato viešuosius darbus arba baudą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RK.

RK. portretas
Įdomus straipsnis :) nei vienai prekei specialaus leidimo nereikėjo. Nebent dėl GSM ryšio slopintuvo, kuris pasirodo draudžiamas kažkokios konvencijos. Įdomu kaip tuomet ryšys yra slopinamas kalėjimuose - gal ten konvencijos negalioja? Na bet mat jį šunys, draudžia, tai draudžia. Labiau panašu į konkurentų darbą. Arba kerštą.

Liutauras

Liutauras portretas
Kas per dusni istatymai, kad prekes konfiskuoja ir dar laisve gali atimti???

vilnius

vilnius portretas
kas gi daugiau
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių