Ar žinote, kas atidarė seniausią Kaune alaus daryklą? Koks gėrimas tarpukariu stovėdavo ant studento, karininko ir prezidento stalo? Atsakymai į šiuos ir kitus intriguojančius klausimus glūdi dar dažais kvepiančiuose knygos puslapiuose.
Siekis visuomenei kuo išsamiau atskleisti alaus istoriją vieną seniausių alaus daryklų Lietuvoje paskatino išleisti knygą „Volfas Engelman. Bravoro istorija nuo 1853 metų“. Ketvirtadienio vakarą leidinys pristatytas Kaune, M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.
Knygoje pasakojama ne tik apie pačią daryklą, bet ir pateikiami istoriniai faktai, susiję su visos pramoninės alaus gamybos Lietuvoje pradžia. Be kita ko, atskleidžiama, kaip politinės aplinkybės darė įtaką šalies aludarystės raidai, koks alus buvo populiarus tarpukariu, kokią vietą lietuviško alaus istorijoje užima Kaunas, ką šiam gėrimui ir jo gamintojams teko išgyventi karo metais.
„Manau, kad ši knyga bus įdomi ne tik lietuviško alaus istorija ir aludarystės tradicijomis besidomintiems žmonėms, bet ir tiems, kuriems įdomi lietuviško verslo istorija. Sakoma, kad Lietuvos verslas dar yra labai jaunas, todėl neturi susiformavusių tradicijų ir kultūros, tačiau taip sakyti nėra teisinga, tereikia žvilgterėti į tarpukarį. Tuo laikotarpiu, ypač Kaune, tikrai buvo tradicijos ir iš to meto verslininkų, jų iniciatyvų galima daug ko pasimokyti“, – įsitikinęs alaus daryklos „Volfas Engelman“ generalinis direktorius Vytautas Meištas.
Rengdamos knygą, istorikės Vilma Akmenytė – Ruzgienė ir Giedrė Milerytė rėmėsi šalies archyvuose rastais istoriniais dokumentais, senąja periodika ir senomis alaus reklamomis, tačiau svarbiu informacijos šaltiniu joms tapo ir pokalbiai su ilgamečiais alaus daryklos darbuotojais.
Naujausi komentarai