Nakvynės namuose daugėja benamių, prognozuojamas didelis šaltis

Pirmasis šaltis didžiųjų miestų benamių kol kas neišgąsdino, tačiau savaitės viduryje nakvynės namai laukia jų antplūdžio, nes oras naktimis atšals iki 16 laipsnių.

Praėjusią savaitę Lietuvą pasiekę šalčiai privertė namų neturinčius kauniečius ieškoti šiltesnio prieglobsčio. Kauno nakvynės namų direktorė Zita Verbavičienė tikino, kad vietų užteks visiems.

„Esame visada pasiruošę šalčiams ir ekstremaliai padėčiai. Žmonių pas mus prasidėjus šalčiams padaugėjo taip, kaip įprastai. Kuo šalčiau ir kuo ilgesnės naktys, tuo benamių, besikreipiančių į mus, daugėja. Jeigu kokią savaitę spaudžia 15-20 laipsnių šaltukas, nebeturėtume lovų kur guldyti. Nesant lovų, turime patalpas, guldome benamius visur, kur šilta. Jeigu trūksta lovų, guldome ant grindų“, - pasakojo Z.Verbavičienė.

Pasak jos, vietų per tris Kauno nakvynės namų padalinius yra 158. Priešingai nei ankstesniais metais, neliko laisvų vietų moterų nakvynės namuose.

„20 vietų Partizanų gatvėje jau užimtos. Ankstesniais metais ten tokiu laiku būdavo laisvų vietų. Tačiau ir kitų moterų tikrai gatvėje nepaliksime. Ieškosime būdų priglausti visus norinčiuosius“, - tikino nakvynės namų vadovė.

Ji neslėpė, kad namų klientai – daugiausia piktnaudžiaujantys alkoholiu žmonės. „Jeigu žmogus išgėręs, didesnė tikimybė nušalti galūnes. Kai padėtis tikrai ekstremali, priimame net ir neblaivius asmenis“, - tikino pašnekovė.

Kauno nakvynės namuose yra karštas vanduo, elektrinė viryklė, benamiai čia gali užsikaisti arbatos.

Atšalus orams, benamiai nakvoti pasirenka įvairias vietas - daugiabučių laiptines, rūsius ar šilumos mazgus.

„Jie yra viso miesto problema, nebūkime abejingi namų neturintiems žmonėms“, - gyventojus būti pilietiškus ragina nakvynės namų vadovė.

Šalyje jau užfiksuota pirmoji šalčio auka. 59 metų marijampolietis, nugabentas į ligoninę,  nebeatgavo sąmonės ir mirė po kelių valandų.

Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės Priėmimo skyriaus vedėja Loreta Valinevičienė pirmadienio rytą tvirtino, jog benamių antplūdžio kol kas nebuvo.

„Šiomis dienomis tikrai nepastebėjome, kad būtų daug benamių. Kaip rodo ankstesnių metų patirtis, per pačius šalčius, kai ilgiau spaudžia 15-20 laipsnių šaltis, nukentėjusiųjų benamių padaugėja“, - tvirtino L.Valinevičienė.

Tuo tarpu ugniagesiai perspėja, kad benamiai, besislepiantys nuo šalčio, gali sukelti gaisrus.

Praėjusią savaitę ugniagesiai gelbėtojai skubėjo į apleistą namą Savanorių prospekte. Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos duomenimis, per pastarąjį ketvirtį užfiksuota 15 apleistų pastatų, kuriuos ugniagesiams teko aplankyti ne po vieną kartą.

"Tas pastatėlis Savanorių prospekte buvo įkyrėjęs mums jau prieš trejus metus. Ten važiuodavome kartą per savaitę. Suradome savininkus. Jie sutvarkė, užkalė langus, pastatė tvorą, žodžiu, ūkiškai pasižiūrėjo į problemą ir buvo ramu. Dabar jau ir vėl tvoros išardytos, langinės išmėtytos", – apie rūpesčius, kylančius dėl apleistų namų, pasakojo operacinio vadovavimo skyriaus viršininkas Vytas Jokšas.

Įtariama, kad gaisras Savanorių prospekto pastate kilo, nes čia įsikūrę benamiai šildėsi. Sudegė apie 80 kv. m stogo perdanga ir viduje buvusios šiukšlės.

Orų prognozė:

Sinoptikai prognozuoja, kad ir pirmadienį pietiniuose ir rytiniuose Lietuvos rajonuose snigs, vietomis smarkiai, kils pūga. Šiaurės rytų vėjo gūsiai sieks 15–20 m/sek. Aukščiausia temperatūra daugelyje rajonų svyruos apie 10 laipsnių šalčio, tiktai prie jūros bus kiek šilčiau. Žvarbus vėjas tik stiprins šalčio pojūtį. Antradienio naktį daugelyje šalies rajonų numatomi panašūs orai. Žemiausia temperatūra nukris iki 10–15 laipsnių šalčio.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos  rekomenduoja gyventojams, kaip reikia elgtis žiemą, kad šalti orai, sniegas ir pūgos kuo mažiau pakenktų normaliai  veiklai.

Hidrometeorologams pranešus apie didelius šalčius, kilsiančią pūgą, geriau pasilikti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargomis. Iš namų išvažiuoti ar išeiti rekomenduojama tik būtiniausiu atveju, nes per pūgą sumažėja matomumas, sutrinka tiek miesto, tiek tarpmiestinio transporto eismas. Kelininkai ne visada spėja laiku nuvalyti kelius.  Užsnigti keliai, blogas matomumas neleidžia orientuotis vietovėje, ir ši situacija gali sukelti pavojų  gyvybei.

Jeigu per pūgą važiuojant automobiliu užklimpote, patartina neišjungti variklio arba periodiškai jį šildyti. Tiktai labai svarbu į saloną neprileisti išmetamųjų dujų. Todėl nepamirškite stebėti, kad išmetamojo vamzdžio neužverstų sniegas.

Kaimo gyventojams, sužinojus apie galimą pūgą, reikia paruošti gyvuliams pašaro ir vandens atsargų.

Nesinaudokite savos gamybos elektros šildymo prietaisais, nejunkite kelių į vieną elektros lizdą bei nepalikite jų įjungtų į tinklą be priežiūros.

Esant dideliems šalčiams kyla pavojus nušalti drabužiais nepridengtas kūno vietas: ausis, nosį, skruostus. Nuo šalčio dažnai nukenčia ir kojų ar rankų pirštai, pėdos.

Esant lengvam nušalimui, pirmiausia žmogų reikia sušildyti (aplinkos temperatūra turi būti ne žemesnė nei 26 - 27 laipsniai), užkloti antklodėmis ar šiltais drabužiais.  Jeigu žmogus turi sąmonę, reikia jam duoti šilto (bet ne karšto) gėrimo. Nuo pažeistų vietų būtina nuvilkti drabužius, o nušalusias vietas galima apvynioti švaria marle, vata arba vilnoniu audiniu.

Taip pat nerekomenduojama kaitinti nušalusių vietų karšta pūsle ar laikyti prie ugnies, trinti sniegu ar šiurkščiu audiniu.

Kai nušalimas yra sunkus, nukentėjusįjį pirmiausia reikia perkelti į šiltą patalpą. Jei žmogus be sąmonės, bet kvėpuoja, būtina jį paguldyti ant šono, o jei kvėpavimas nutrūkęs – tuojau pat atlikti dirbtinį kvėpavimą. Smarkiai nušalusį žmogų reikia šiltai susukti į storą audeklą ir kuo skubiau vežti į  artimiausią asmens sveikatos priežiūros įstaigą.


Šiame straipsnyje: šaltisbenamiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių