Napoleono žygio minėjimo šventėje pakvips paraku, vilios pramogos

Penktadienį Kauno turizmo informacijos centro (TIC) atstovai ir režisierius Andrius Žiurauskas Kauno miesto savivaldybėje susirinkusiai darbo grupei pristatė iki smulkmenų parengtą Napoleono I-osios kariuomenės persikėlimo per Nemuną šventės scenarijų.

Šiemet sukanka 200 metų nuo prancūzų kariuomenės persikėlimo per Nemuną ties Kaunu. Šia proga mieste ketinama surengti didžiulę tarptautinę šventę. Svarbiausiais akcentais taps pontoninis tiltas per Nemuną, autentiška karinė stovyklavietė, mūšio inscenizacija ir atkurta Tilžės taikos sudarymo ceremonija. Ji vyks vidury Nemuno, ant specialiai sumontuoto pontono. Renginius vainikuos Joninių šventė.

Napoleonas nurodė Lietuvos miestų gatvėms suteikti pavadinimus, sunumeruoti jose stovinčius pastatus. Todėl renginio dienomis įkurtoje stovyklavietėje gatvelės bus pavadintos žymių Lietuvoje karininkų vardais, o palapinės turės numerius. Stovykloje kauniečiai ir svečiai galės apžiūrėti XIX a. prancūzų bei rusų kariuomenių aprangą, ginkluotę, stebėti rytinę karių rikiuotę.

Į birželio 22-24 dienomis planuojamų renginių pynę įsipins daug pramogų. Istorijos mėgėjams bus rengiamos ekskursijos, istoriniai-orientaciniai žaidimai, vaikai smagiai laiką galės leisti žaidimų aikštelėse. Vakare Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje skambės karilionų muzikos koncertas.

Organizatoriai ruošia ir vieną kitą pokštą šventės dalyviams. Vieną jų ketinama pasiūlyti moksleiviams. Jie iš laikraščių lankstys Napoleono galvos apdangalą primenančias kepures, o po to imituodami raitelius „jodinės" Laisvės alėjoje. Studentai ir jaunimo organizacijų nariai susirungs plaukimo varžybose Nemuno senvagėje. Jie turės pačių sukonstruotais plaustais perplaukti į kitą krantą – atstumas sieks maždaug 13 metrų.

Šventės rengėjams svarbu parodyti ir Lietuvos, atsidūrusios dviejų galingų imperijų interesų lauke, situaciją. Šia tema bus kalbama tarptautinėje konferencijoje. Iš stovyklos per senamiestį ir Laisvės alėją žygiuojančios prancūzų bei rusų kariuomenės stabtelės Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Šioje simbolinėje vietoje ant Nežinomo kario kapo bus padėta gėlių ir pagerbti žuvusieji už Lietuvos laisvę.

„Daug darbų jau padarėme. Dar reikės surinkti savanorių komandą, sutvarkyti upės pakrantę ir senvagę. Pasitarus su aplinkosaugininkais, teks apgenėti krūmynus Nemuno saloje, kad žiūrovams atsivertų visas ten vyksiančių batalijų vaizdas", – sakė Kauno TIC direktorius Sigitas Sidaravičius.


Šiame straipsnyje: Napoleonasnemunasjubiliejus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidas

Vidas portretas
O kada minėsim kito užkariautojo - Hitlerio žygio metines? O dar ir Stalino reikėtų nepamiršt.... Šiaip, tai durnių laivas.

jis

jis portretas
O Pažaislio vienuolynas bus niokojamas kaip Napoleonui užėmus Kauną?Dar buvo Kauno pilies sugriovimas per kryžiuočių antpuolius, gal suorganizuojam ir tai?Grįžkim prie šaknų, užuot šventę okupantų pergales.Vasario 20 prasideda naujieni metai pagal Baltų kalendorių, Tai bites- kamanės metai ,o ne kažkokie kinietiški drakono metai.

priminimas

priminimas portretas
Sventes miestui gerai, tai ir parama verslui,tik vieno dalyko prasau, organizatoriai - nepradekit naikinti zeldiniu, kirsti medziu, "karpyti" krumu, del vienadieniu renginiu, nes renginiai vyksta diena ar dvi, o medziui uzaugti reikia desimtmeciu...Esu senesnes kartos kaunietis, bet niekada neuzmirsiu popieziaus vizito Kaune, kai del valandos misiu ir susitikimo su tikinciais, buvo ispjautos graziausios liepos Santakoje, subjaurotas stadionas, kuris neatsigavo iki sios dienos...Iki siol sis vizitas man labiau isliko atmintyje ne del popieziaus apsilankymo (kuris, be abejo, buvo reikalingas ir naudingas) bet del musu valdininku bukaprotiskumo ir abejingumo savam miestui, jo zaliesiems plotams..Nekartokit siu klaidu, nes saukstas deguto, gali sugadinti statine medaus..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių