Pasaulinės kultūros dienos proga - apdovanojimai iškilioms asmenybėms

Balandžio 15-ąją, minint Pasaulinę kultūros dieną, paskelbta, kokioms iškilioms kultūros asmenybėms nuspręsta skirti apdovanojimus „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“. Medaliais, kuriuos įsteigė ir kasmet skiria visuomeninė komisija, bus apdovanoti muzikas ir pedagogas Vladimiras Čekasinas, aktorius Juozas Budraitis ir dainininkas  Stasys Povilaitis. Per iškilmingą apdovanojimo ceremoniją, kuri numatyta gegužės pabaigoje, medalis bus įteiktas ir maestro Donatui Katkui (jam apdovanojimas paskirtas anksčiau, bet dar nebuvo įteiktas).

Visuomeninė komisija „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ aktyviai veikia jau ketvirtus metus. Jos steigėjai yra Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus, Krašto apsaugos bičiulių klubas, Vilniaus rotušė ir Vilniaus ainių klubas.

Per šį laikotarpį buvo apdovanota nemažai visuomenės veikėjų, kovotojų už Lietuvos laisvę. Pirmojo laipsnio medaliais „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ buvo apdovanotos Sausio 13-osios ir Medininkų pasienio posto aukos, tokios svarbios Lietuvos nepriklausomybei asmenybės kaip Vytautas Landsbergis bei Justinas Marcinkevičius ir daugelis kitų. Nuo šių metų nutarta tokius apdovanojimus kasmet skirti ir kultūros bendruomenės siūlomoms labiausiai nusipelniusioms asmenybėms.

Vladimiras Čekasinas - saksofonistas, kompozitorius, pedagogas, klarnetininkas ir multiinstrumentalistas. Tai viena ryškiausių Lietuvos džiazo asmenybių, formavusi ir dariusi įtaką šalies džiazui ir visai muzikai.

Iškilaus muziko kandidatūrą apdovanojimui pateikė Lietuvos džiazo federacija. Kaip teigiama jų pateiktoje rekomendacijoje, viena svarbiausių V. Čekasino veiklos sričių, be nuolatinio muzikavimo, yra pedagoginė veikla. „Jis yra originalios džiazo dėstymo metodikos autorius, išugdęs kelias Lietuvos džiazo muzikų kartas. Čekasinas yra lietuviškojo džiazo guru, išskirtinis pedagogas, kurio tiesioginę ar netiesioginę įtaką patyrė dauguma Lietuvos džiazo muzikų“.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos siūlymu apdovanojimas „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ skirtas žinomam kino ir teatro aktoriui Juozui Budraičiui. Jo kūrybinis kraitis - apie šimtas vaidmenų, sukurtų Lietuvos bei užsienio šalių filmuose, pažymėtų premijomis tarptautiniuose festivaliuose, vaidmenys spektakliuose Vilniaus nacionaliniame ir Kauno dramos teatruose. Dar viena svarbi J. Budraičio veiklos sritis - kultūros diplomatija. Jam teko 14 metų aktyviai darbuotis kultūros atašė Lietuvos Respublikos ambasadoje Rusijoje.

Lietuviškų šlagerių karaliumi tituluojamas ir gyva Lietuvos popmuzikos legenda vadinamas dainininkas Stasys Povilaitis per 50 metų surengė keliolika tūkstančių koncertų ir išleido 22 solinius albumus. Be to, atlikėjas iki šiol rengia autorines programas ir su jomis keliauja po Lietuvą, taip pat populiarina lietuvišką muziką ir užsienyje.

Apie iniciatyvą įsteigti apdovanojimus. Iniciatyva atsirado savanoriškai susibūrus darbo grupei iš Krašto apsaugos bičiulių klubo narių bei kelių buvusių Parlamento gynėjų. Idėja sukurti apdovanojimus, skirtus dar ir ypatingai Vilniui nusipelniusiems asmenims patiko visiems, jai pritarė ir prisijungė prie iniciatyvinės grupės kelios visuomeninės organizacijos, su Krašto apsaugos bičiulių klubu vėliau tapusios medalių steigėjomis (tai Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus, Vilniaus ainių klubas, Vilniaus rotušė). Taip visuomenine ir privačia iniciatyva 2009 m. rugsėjo 21 d. ir buvo iškilmingai įsteigti apdovanojimai „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ (pirmo ir antro laipsnio medaliai).

Apie apdovanojimų visuomeninę komisiją. Įsteigtosios apdovanojimų komisijos pirmininku išrinktas kun. Tomas Šernas, komisijos kancleriu - Saulius Povilaitis, apdovanojimus sukūrusios ir savo lėšomis pagaminusios VšĮ „Vizualinių komunikacijų studija“ steigėjas. 2010 m. prie apdovanojimų komisijos prisijungė ir Nevyriausybinių organizacijų koordinacinė taryba, vienijanti penkiolika visuomeninių organizacijų (Lietuvos Šaulių sąjungą, Kariuomenės kūrėjų sąjungą, Savanorišką krašto apsaugos tarnybą, Vyčio kryžiaus ordininkų sąjungą, Sausio 13-osios broliją ir kt.), jau daugelį metų sėkmingai veikiančių Lietuvos gynybinių galių stiprinimo, patriotizmo skatinimo, lietuvybės puoselėjimo, tautinio, istorinio ir kultūrinio paveldo išsaugojimo srityse.

Nuo 2009 m. įvairiuose patriotizmą ir tautinį identitetą skatinančiuose renginiuose I ir II laipsnių medaliais „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ jau pagerbta daugiau nei pusantro šimto asmenų, nusipelniusių sostinei ir Tėvynei.


Šiame straipsnyje: nuopelnaiVilniusapdovanojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių