Paskelbti Lietuvos mokslo premijų laureatai

Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijoje pirmadienį paskelbti septyni 2011 metų Lietuvos mokslo premijų nusipelnę darbai.

Kiekvieno premiją laimėjusio darbo autoriams skiriama daugiau nei 100 tūkstančių litų. Premijas laureatams iki kovo 11 dienos įteiks Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Humanitarinių ir socialinių mokslų srityje laureatais tapo du mokslininkai. Apdovanojimai skirti Rūtai Janonienei už darbų ciklą „Lietuvos bernardinių meninis paveldas“ Vilniaus konvento architektūros ir dailės tyrimai (1996-2010)„ bei Mykolui Michelbertui už darbų ciklą “Senojo geležies amžiaus (I-IV a.) baltų genčių materialinė ir dvasinė kultūra. Lietuvos gyventojų prekybiniai ryšiai".

Lietuvos mokslų akademijos humanitarinių ir socialinių mokslų sekcijos atstovas profesorė Eugenija Ulčinaitė teigė, kad R.Janonienės darbas apibrėžė bernardinų vaidmenį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kultūroje ir bažnyčioje. Per M.Michelberto tyrinėjimus, anot profesorės, atsiskleidė ryšiai su Romos istorija.

Fizinių mokslų srityje apdovanoti taip pat du darbai: pirmasis - Dariaus Čeburnio, Vidmanto Ulevičiaus ir Kęstučio Kvietkaus darbų ciklas „Atmosferos aerozolio dalelės: fizinės-cheminės savybės ir įtaka klimato kaitai, oro taršai ir sveikatai (1996-2010)“, antrasis - Ričardo Makuškos ir Algirdo Žemaitaičio darbų ciklas „Gamtinės kilmės ir sintetiniai polielektrolitai aukštosioms technologijoms (1996-2010)“.

Biomedicinos mokslų srityje premijos skiriamos Zitai Aušrelei Kučinskienei už darbų ciklą „Aterosklerozės patogenezės mechanizmai: molekulinių žymenų paieška ir tyrimas (1996-2010), bei Osvaldui Rukšėnui ir Aidui Alaburdai už darbų ciklą “Nervų sistemos veiklos ir patologijos mechanizmų tyrimas (1996-2010)".

Technologijos mokslų srityje premija skirta Pruteniui Petrui Januliui (po mirties), Violetai Makarevičienei ir Eglei Sendžikienei už darbų ciklą "Naujos žaliavos ir metodai biodyzelino gamybai (1999-2010).

Fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslų sekcijos atstovas profesorius Juozas Kulys pabrėžė, kad šiemet buvo itin sudėtinga išrinkti laureatus. „Šiemet nebuvo silpnų darbų. Todėl, renkant laureatus teko balsuoti net tris kartus“, - sakė J.Kulys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių