Pereiti į pagrindinį turinį

R. Penkausko fotografijų parodoje – paskendęs Kaunas

2013-03-05 17:10
R. Penkausko fotografijų parodoje – paskendęs Kaunas
R. Penkausko fotografijų parodoje – paskendęs Kaunas / „Aukso pjūvio" nuotr.

Nacionalinio Kauno dramos teatro kavinėje (Laisvės al. 71) iki balandžio 18 d. eksponuojama kamerinė Rymanto Penkausko fotografijų paroda „Vandenyje“.

Šioje nedidelėje ekspozicijoje pristatomos fotografijos, kuriose autorius fiksuoja vandenį ir šalia jo esančius, jame atsispindinčius Kauno objektus: Aleksoto ir Čiurlionio tiltus, jachtklubą, „Žalgirio" areną.  Vandens tematikos seriją R. Penkauskas pradėjo kurti nuo 1987 metų. Vėliau, pakitus fotografijos technologinėms galimybėms, atradus daugiau įdomių vietų, serija buvo pratęsta.

„2005 m. pavasaris, švaraus vandens sklidinas Nemuno slėnis ir nuostabūs orai paskatino vėl griebtis šios temos. Ir kuomet daugybė kadrų atgulė amžino poilsio į asmeninio archyvo panteoną, suvokiau, kad tai tik pradžia. Gan sudėtingo ir kruopštaus proceso pradžia“, – sakė fotomenininkas.

Fotografuodamas vandenį ar jame atsispindintį objektą R. Penkauskas kuria fantasmagorinį raibuliavimo, linijos ritmo, spalvų žaismo įprasmintą vaizdinį, kuriame ištirpsta realybės kontūras. 

Fotomenininkas R. Penkauskas nuo 1993 m dirba kaip laisvai samdomas fotografas, tuo pačiu kuria ir meninę fotografiją, dalyvauja parodose. Ryškiausios R. Penkausko fotografijų serijos: „Sub Specia Aeternitatis“, „Miestas“, „Šventųjų gyvenimas“, „Galutinis prisilietimas“. Autorius bendradarbiauja su leidyklomis: jo fotografijomis iliustruojami vadovėliai, enciklopediniai, pažintiniai leidiniai.

Fotografas yra pelnęs tarptautinių apdovanojimų: 2009 m. jam skirtas žiuri prizas Kinijoje, UNESCO globojamoje tarptautinėje parodoje „Humanity Photo Awards“ už lietuvių liaudies tautinio kostiumo fotografijų koncepcijos sukūrimą ir atlikimą, 2010 m. – sidabro medalis UNESCO globojamoje tarptautinės bienalėje „Tashkent Ale 2010„, 2011 m. dokumentinis apdovanojimas už fotografijų seriją „Kryžių kalnas“ UNESCO globojamoje tarptautinėje parodoje „Humanity Photo Awards".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų