Pereiti į pagrindinį turinį

Regbio stadionų statybos gali baigtis dar neprasidėjusios

Regbio stadionų statybos gali baigtis dar neprasidėjusios
Regbio stadionų statybos gali baigtis dar neprasidėjusios / Artūro Morozovo nuotr.

Stadiono statybas Vilniaus Šeškinės mikrorajone užprotestavo daugiau kaip tūkstantis gyventojų. Panaši situacija iškilo ir kitame sostinės rajone. Regis, šių stadionų statybos vasarą gali pasibaigti dar neprasidėjusios. Regbio atstovai sako patys svarstantys, ar dėl gyventojų nepritarimo nevertėtų nuleisti rankų, tačiau savivaldybė patikina – stadionai bus renovuoti.

Neįtiko gyventojams

Geležinio Vilko sporto mokykla norėtų investuoti į Verkių specialiosios mokyklos stadioną ir jį rekonstruoti savomis lėšomis. Regbininkai turi mintį sutvarkyti stadioną į tokią aikštę, kokia yra Vingio parke. Kiek anksčiau buvo skelbta, kad Verkių ir aplinkinių gatvių gyventojai tam pretenzijų neturi, tačiau LRT.lt gavo vilnietės laišką, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl šio stadiono.

„Mūsų namus administruojančios bendrijos valdybos pirmininkė jau yra parašiusi pretenziją, kuri buvo pateikta Vilniaus miesto savivaldybei. Taip pat šiuo metu renkami Trinapolio g. 9A-E ir 11A-D gyventojų parašai“, – rašo vilnietė Miglė Volbikienė.

Pasak moters, pasirašantys gyventojai pareiškia, kad nepritaria ir prieštarauja regbio stadiono įrengimui stadione Verkių g. 62. Verkių specialiosios mokyklos stadionas esą neturi ir negali būti paverstas specialiu regbio stadionu, nes tai akivaizdžiai pablogintų gyventojų gyvenimo kokybę. „Specializuoto regbio stadiono įrengimas atstumu arčiau nei 20 metrų nuo daugiaaukščių gyvenamųjų namų prieštarauja ir pažeidžia gyventojų teises į ekologišką, saugią, apsaugotą nuo triukšmo aplinką“, – teigia M. Volbikienė.

„Tikras lietuviškas požiūris“

„Man sakė, kad renka parašus, aš esu pasiryžęs susitikti ir papasakoti [visas detales dėl stadiono]. Nesuprantu, ko jie bijo. Iš kur triukšmas? Mes statome sporto stadioną ne renginiams ar koncertams. Man kartais norisi spjauti ir tegul ta bala ten lieka, jei žmonėms atrodo, kad geriau, kur turi šunį pavedžioti. Man toks požiūris labai keistas“, – gyventojų priešiškumu stebėjosi Geležinio Vilko sporto mokyklos prezidentas Audrius Jakutis.

Pasak pašnekovo, tai yra mokyklos stadionas ir gyventojai neturėtų nulemti galutinio sprendimo, ir priduria, kad esant kokiems nors pažeidimams ar triukšmui visada yra galimybė pasiskųsti.

„Čia gi ne futbolas, ne krepšinis, kur susirenka tūkstančiai žiūrovų. Pas mus jeigu ateina 200, tai sakome, kad didelis pasiekimas. Labai tikras lietuviškas požiūris – geriau nieko nedaryti, palikti šiukšlyną ir kad tik kažkam geriau ir gražiau nebūtų“, – šnekėjo A. Jakutis.

Dėl Radvilų gimnazijos stadiono nesusitarė

Kone apie identišką situaciją Šeškinės mikrorajone, prie Vilniaus Radvilų gimnazijos LRT.lt jau neseniai rašė. Vilniaus regbio akademija norėtų ten statyti stadioną, tačiau Šeškinės gyventojai piktinasi, kad stadionas atsidurs visai prie pat jų, Gelvonų g. 17 namo. Po susitikimo su gyventojais su gyventojais taip ir nepavyko susitarti.

„Gyventojai, kaip jau sakyta, ganėtinai neigiamai nusiteikę, galutinio sprendimo priimta nebuvo. Aš įsivaizduoju, kad jie prieš bet kokias naujas statybas arti namų, jiems atrodo, kad pažeidžia jų privatumą, teisę į ramybę“, – LRT.lt sakė Regbio akademijos direktorius Laurynas Vaičiūnas.

Tuo metu Šeškinės gyventoja Svajūnė Jackūnaitė informavo, kad gyventojai iš viso surinko apie 1200 parašų, jog šalia jų namo neišdygtų regbio stadionas. „Per susitikimą žmonės buvo pasiruošę, jie surinko visą medžiagą apie stadioną. Viena kaimynė sužinojo, kad kai būtų statomas stadionas, nuo mūsų namo liktų vienas metras, o tai jau yra prieš bet kokius įstatymus. Dabar iki stadiono yra 19,5 metro, o jei būtų išplėstas, liktų metras. Į Ozo parką jie negali plėstis, tai plėstųsi į mūsų pusę“, – dėstė gyventoja.

Galutinis sprendimas dėl šio stadiono turėtų paaiškėti liepos 10-ąją per posėdį savivaldybėje, tačiau gyventojai laikosi pozicijos sutikimo stadiono statyboms neduoti.

Savivaldybė: stadionus reikia renovuoti

Gintaras Alfonsas Petronis, Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius, patvirtino, kad dėl Radvilų gimnazijos stadiono buvo susitikta pačioje gimnazijoje su Šeškinės bendruomenės žmonėmis, mokyklos taryba ir buvo išklausytas Regbio akademijos parengto projekto įstatymas.

„Šeškinės bendruomenės gyventojai iš esmės prieštarauja stadiono sutvarkymui. Ši nuomonė bus pateikta Švietimo, kultūros ir sporto komitetui. Jei nepritars, vadinasi, Radvilų stadionas nebus sutvarkytas, o jei pritars – eisime į tarybą ir politikai išspręs“, – LRT.lt informavo G. A. Petronis.

Tuo metu dėl Verkių specialiosios mokyklos stadiono klausimas taryboje esą bus svarstomas rytoj. „Ten nei tribūnų, nieko, treniruočių aikštelė mažiems vaikams, netinkama jokioms varžyboms organizuoti. Pelkė būtų sutvarkyta ir išlyginta, sudaryta galimybė tiek ir Verkių specialiosios mokyklos vaikučiams žaisti, tiek ir klubo vaikams“, – patikino G. A. Petronis.

Rito Vaigino, Administracijos direktoriaus pavaduotojo, kuruojančio sportą Vilniaus savivaldybėje, nuomone, gyventojai kišasi ten, kur nereikia: „Ta bacila greitai plinta, vieni protestuoja, tai ir kiti. Visų pirma, pažiūrėkit, kaip dabar atrodo ir prieš ką protestuoja – ten yra pelkė, užaugę kemsynai, apleista teritorija. Dabar jie pradeda nuogąstauti, kad kažkoks objektas išdygs, jiems trukdys. Jie viršija savo kompetenciją ir kišasi, kur nereikia. Aišku, gyventojus turime gerbti, bet jie tegul gerbia savivaldybės ir mokyklos poziciją, tegul pagalvoja apie vaikus ir jaunimą. Kad ir kaip protestuotų, stadionai bus renovuoti“, – pridūrė R. Vaiginas.

Tuo pačiu G. A. Petronis sako nesistebintis šiais gyventojų protestais ir primena artėjančius Seimo rinkimus. „Politikai šiuo atveju vadovaujasi gyventojų nuomone, nes jie balsuos rinkimuose. Administracija vadovaujasi tai, kas reikalinga mokykloms ir patiems vaikams. Gaila, kad balsavime vaikai nedalyvauja, tai ir interesas daugiau ginamas gyventojų nei kad moksleivių ir vaikų“, – mano Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius.

Kaip praėjusią savaitę rašė 15min.lt, „neoficialiai kalbama, kad gyventojus kursto opozicijai Vilniaus taryboje priklausantis „tvarkietis“ Gediminas Rudžionis, kuris taip pat ten gyvena.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų