Spektaklis „Šitas vaikas“ privertė D.Gavenonį pamilti studentus

Vasario 2 dieną Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje bus pristatytas spektaklis „Šitas vaikas“, kurį  teatro meno vadovas Audronis Liuga praminė „nauja kregžde“, atskriesiančia į sceną.

„Kai planavome šių metų repertuarą viena iš temų, kurią norėjome gvildenti, buvo santykiai šeimoje. Jų tiek daug lieka už uždarų durų, vyksta tarp tėvų ir vaikų. Tačiau šios tematikos trūksta teatro scenoje“, - naujo spektaklio idėją pristatė A.Liuga.

Spektaklio personažų kūryba patikėta Lietuvos muzikos ir teatro akademijos antro kurso studentams, kuriems vadovauja Jonas Vaitkus. „Šitas vaikas“ pastatytas pagal prancūzų dramaturgo Joel Pommeral kūrinį. „Jis vienas įdomiausių šiandien rašančių dramaturgų Prancūzijoje. Baltijos šalyse jo pjesė bus įgyvendinta pirmą kartą“, - teigė A.Liuga.

Scenoje susitiks skirtingos aktorių kartos. Kartu su jaunaisiais studentais tėvų ir vaikų santykius vaidins Viktorija Kuodytė, Dainius Gavenonis ir Adrija Čepaitė. „Kūrinio atsiradimas nebuvo planuotas. Viskas prasidėjo nuo  užduoties studentams. Reikėjo medžiagos, pagal kurią būtų galima organizuoti paskaitas, reikėjo vienos temos. Vaikų ir tėvų santykiai pasirodė tam tinkami“, - spektaklio gimimo istoriją pasakojo LMTA dėstanti aktorė V.Kuodytė.

Kol buvo pastatyta pjesė studentams teko kurso draugams ir dėstytojams atskleisti savo asmeninius šeimyninius išgyvenimus. „Davusi užduotį sugalvoti monologus šia tema, supratau, kad patekau į spąstus. Bijojau, kad studentai sunkiai ryšis atvirai kalbėti šia asmenine tema. Tačiau bandymas pavyko“, - džiaugėsi aktorė. Ilgas žaidimas akademijos auditorijose baigėsi spektaklio sukūrimu. „Pjesės tekstai labai sunkūs. Atrodytų, kad antro kurso studentams jie neįmanomi, bet jiems pavyko“, - drąsino savo studentus V.Kuodytė.

Aktorius Dainius Gavenonis, kartu su studentais lipsiantis ant scenos, teigė, kad ilgai bandė išvengti pedagoginės veiklos. „Nenorėjau turėti reikalų su studentais. Buvau pripratęs imt, o ne duot, - ironizavo aktorius. – Turėti reikalų su studentais – sudėtingas reikalas. Tai rizikinga ir atsakinga“. Tačiau pradėjus dirbti su antro kurso studentais, D.Gavenonis sakosi pajutęs ryšį su būsimaisiais aktoriais. „Norėtųsi, kad šis dialogas ir toliau tęstųsi“, - savo požiūrio pokytį komentavo vyras. Kalbėdamas apie darbą su studentais D.Gavenonis prasitarė, kad ypač sunku formuoti studentams užduotis, kai jie nepraėję tokio pat gyvenimo kelio kaip jis.

Antrakursė Eglė, vaidinsianti spektaklyje „Šitas vaikas“, pasakojo, kad kūrybinis procesas davė daug. „Su spektakliu susipažinome prieš metus. Per šį laiką vienas apie kitą sužinojome skaudžiausius momentus iš šeimos. Jis mus suartino. Be to, tai – dar viena galimybė scenoje pasirodyti su dėstytoja“, - atviravo mergina. Kurso draugas Petras teigė, kad iš pradžių pjesė atrodė sudėtinga, vėliau tapo paprasta. „Taip pat be galo malonu scenoje dirbti su  žmonėmis, kurie yra kelrodės žvaigždės. Ir ne tik aktorinio gyvenimo“, - kalbėjo LMTA antro kurso studentas.

Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje spektaklis „Šitas vaikas“ bus rodomas vasario 2,3 d., kovo 6,7 d., balandžio 17, 18 d. Spektaklyje bus gvildenamos temos apie tėvų atsakomybės jausmą, šeimos kontakto stoką bei probleminių situacijų sprendimo galimybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jone

jone portretas
kaip reikejo tokio projekto. dziaugiuosi menininkais, kurie nebijo itraukti jaunus zmones i darbus, kurie suteikia galimybe jaunimui patiketi savimi, kuriems nuosirdziai smagu kartu dirbti, kurie nebijo jaunimo "konkurencijos" :) linkiu ir kitiems atkreipti demesi i studentus, kuriems reikia pasitikejimo jais...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių