Pereiti į pagrindinį turinį

V.Garastas – nekaltas, „Žalgirio“ juodaodis – įsižeidęs (papildyta )

2008-11-10 20:43
Vladas Garastas turi savo krepšinio filosofiją
Vladas Garastas turi savo krepšinio filosofiją / Tomo Raginos nuotr.

Pirmadienį Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus prokuroras nutarė nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos krepšinio federacijos prezidento Vlado Garasto 2008 m. spalio 24 dieną „Kauno dienai" duotame interviu pareikštos nuomonės apie „Žalgirio" krepšinio komandos juodaodžius krepšininkus.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad ilgamečio LKF vadovo žurnalistui telefonu išsakytoje nuomonėje buvo panaudota menkinamosios reikšmės leksika, kas leidžia teigti, kad diskusijoje išreikšta nuomonė nebuvo etiška.

Visgi, priimdamas sprendimą prokuroras taip pat įvertino aplinkybę, jog žurnalistas nors ir prisistatė, bet neįspėjo pašnekovo, kad jų pokalbis įrašinėjamas ir ketinamas skelbti viešai. Tai leido V.Garastui susidaryti klaidingą įspūdį, kad žurnalistas domisi jo asmenine nuomone apie jaunų žaidėjų ugdymą, todėl neapgalvojęs jis parodė savo nepasitenkinimą atskirų sportininkų žaidimu. Ikiteisminio tyrimo metu taip pat nustatyta, kad nepagarbi nuomonė pareikšta ne prieš juodaodžių žmonių grupę, bet vertinant dviejų konkrečių „Žalgirio" žaidėjų žaidimą.

Dėl šių priežasčių V.Garasto pasisakymas nelaikytas sąmoningai - tyčia ir tikslingai - nukreiptu pareiškimu viešai pažeminti, paniekinti, tyčiotis ir kurstyti neapykantą prieš juodaodžius vien dėl to, kad jie priklauso šiai rasei.

Taip pat pažymima, kad V.Garastas viešai atsiprašė krepšininkų. Be to, prokuratūra gavo VšĮ Kauno „Žalgirio" klubo rėmėjo pareiškimą, kad klubas ir jo legionieriai pretenzijų LKF vadovui neturi.

Tačiau jų turi Kauno „Žalgirio" legionierius Lorenas Woodsas (nuotr. žemiau). Pirmadienį kauniečiams iš Vilniaus oro uosto išvykstant į Prancūziją, prie būrio žurnalistų amerikietis priėjo pats.

„Tai, ką pasakė prezidentas, yra rasizmas. Esu įsitikinęs, kad po to išplatintas atsiprašymas yra netikras - aš juo netikiu, - be užuolankų rėžė L.Woodsas. - Tie žodžiai labai įskaudino mane, Willie Deane'ą ir visus kitus afroamerikiečius, kurie žaidžia Lietuvoje."

„Manau, kad jis (V.Garastas - red. past.) padarė gėdą sau, savo šeimai ir visiems Lietuvos žmonėms. Tačiau aš žinau, kad ne visi lietuviai galvoja taip, kaip federacijos prezidentas. Čia gyvena daug puikių žmonių, kurie nejaučia jokio nusistatymo prieš žmogų dėl jo odos spalvos ar įsitikinimų, - toliau tęsė "Žalgirio" žaidėjas. - Esu daugybę kartų susidūręs su rasizmu gatvėje ar arenose, bet to galima laukti, tam esu pasirengęs. Tačiau kad taip kalbėtų tokias pareigas užimantis žmogus... esu šokiruotas", - sakė L.Woodsas.

Plačiau skaitykite rytoj dienraštyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų