VRK narys L. Ulevičius pralaimėjo bylą dėl V. Gapšio „trolinimo“

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nario Liutauro Ulevičiaus skundą, kuriuos šis prašė panaikinti jam nepalankų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą.

L. Ulevičius prašė teismo panaikinti kaip neteisėtą ir nepagrįstą VTEK praėjusių metų lapkričio 20 dienos sprendimą, kuriuo pripažinta, kad jis savo elgesiu pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje reikalavimus.

L. Ulevičius pernai spalio 16 dieną iš savo socialinio tinklo „Facebook“ profilio išsiuntė asmeninę žinutę Seimo nariui Vytautui Gapšiui, siūlydamas susitikti ir aptarti asmeninius interesus, susijusius su Aplinkos ministerijos vykdomais viešaisiais pirkimais.

Dėl šios žinutės V. Gapšys kreipėsi į VTEK, o ši konstatavo, kad eidamas Vyriausiosios rinkimų komisijos nario pareigas L. Ulevičius aktyviais veiksmais siekė, jog Seimo narys V. Gapšys pasirūpintų jo su Aplinkos ministerija privačiai sudarytomis galiojančiomis civilinėmis sutartimis. Be to, L. Ulevičius nenusišalino ir sprendė su kandidatu į Seimo narius V.Gapšiu susijusius klausimus bei priėmė sprendimus.

Skunde teismui VRK narys tvirtino, kad VTEK netyrė ir nevertino jo motyvų rašant asmeninę žinutę V.Gapšiui, neištyrė bei neįvertino kitų faktinių aplinkybių, be pagrindo konstatavo, kad vykdydamas VRK nario pareigas jis pateko į viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą padarė išvadą, kad VTEK sprendimas – pagrįstas ir jį naikinti nėra teisinio pagrindo.

Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad L. Ulevičius savo skunde teismui pripažino siuntęs žinutę V. Gapšiui, siekdamas išspręsti su Aplinkos ministerija sudarytos sutarties pagrindu atsiradusius asmeninio suinteresuotumo klausimus ir tikėjosi iš jo supratimo. O tam atvejui, jeigu reakcija būtų neadekvati, buvo numatęs „concern troll“ (susirūpinusio trolio) taktiką.

Teismo vertinimu, paaiškinimas dėl „trolinimo" vertintinas tik kaip bandymas pateisinti savo neteisėtą elgesį, todėl jį atmetė kaip prieštaraujantį faktinėms aplinkybėms ir paties pareiškėjo teiginiams.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo dienos apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

L. Ulevičius Seimui yra pateikęs atsistatydinimo iš VRK prašymą, bet Seimas dar nėra jo patenkinęs.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių