Pereiti į pagrindinį turinį

Atrastos didžiausios juodosios skylės

2011-12-06 19:06
Atrastos didžiausios juodosios skylės
Atrastos didžiausios juodosios skylės / en.wikipedia.com nuotr.

Atrastos dvi didžiausios iki šiol pastebėtos juodosios skylės. Jų dydžiai ir pozicijos buvo nustatytos pagal duomenis, gautus iš judančių tolimose galaktikose saulių greičio matavimui naudojamų „Gemini“ ir „Keck“ observatorijų Havajuose ir „McDonald“ observatorijos Teksase. Šis atradimas turėtų padėti mokslininkams daugiau sužinoti apie supermasyvių juodųjų skylių augimą, rašo space.com.

Visų didžiųjų galaktikų centruose yra po supermasyvią juodąją skylę , kurių masė milijonus ar net milijardus kartų didesnė už mūsų Saulės masę. Didžiausia iki šiol žinoma juodoji skylė buvo „Messier 87“ galaktikos centre, jos masė – 6,3 milijardų kartų didesnė nei mūsų Saulės.

Dvi naujai atrastos juodosios skylės – mažų mažiausiai 9,7 milijardus kartų masyvesnės už Saulę, o jų horizontų (erdvės, kurioje norint ištrūkti iš juodosios skylės reikalingas greitis turi būti didesnis už šviesos greitį) skersmuo – bent penkiskart platesnis už atstumą tarp Saulės ir Plutono.

Mokslininkai seniai galvojo, kad tokio dydžio ar net didesnės juodosios skylės egzistuoja. Taip buvo nuspręsta dėl kvazarų reiškinio. Kvazarai, kaip manoma, yra materija, dideliu greičiu įtraukiama į supermasyvias juodąsias skyles ir dėl to pradedanti švytėti.  Šis greitis toks aukštas, kad vos poros šviesmečių platumo kvazarai teikia daugiau šviesos nei visa mūsų galaktika.

Mokslininkus nustebino tai, kad naujai atrastos juodosios skylės tokio švytėjimo nesukėlė. Tikėtina, kad jos jau sutraukė visas aplinkui esančias dujas, kurios paprastai lengviausiai pasiduoda juodųjų skylių traukai. Šios juodosios skylės taip pat buvo daug didesnės nei galima buvo tikėtis iš galaktikų, kuriose jos buvo atrastos, dydžio.

Visai tai padės mokslininkams suprasti, kokie veiksniai lemia juodųjų skylių augimą.

Chung-Pei Mai, šias juodąsias skyles tyrinėjęs Kalifornijos universiteto astrofizikas, sakė: „Mes žinome, kad didelės galaktikos susidaro susijungus mažesnėms, ir kad šio proceso metu galaktikose esančios juodosios skylės taip pat gali susijungti į didesnes. Tačiau jos taip pat gali augti sutraukdamos šalia esančias dujas. Ši problema panaši į klausimą „Ar vaikai užauga aukštesni todėl, kad jų tėvai buvo aukšti, ar todėl, kad valgė daug košės?“ Kaip šį klausimą atsakyti juodųjų skylių atveju, mes kol kas dar nežinome.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų