Baigiamųjų darbų klastotės bado akis

Internete pilna skelbimų, kurių autoriai siūlo už sutartą mokestį padėti studentams parašyti baigiamuosius darbus, išspręsti uždavinius ar atlikti kitas užduotis.

Ryžtingas žingsnis

Švietimo ir mokslo ministerija, aukštosios mokyklos ir studentų organizacijos ne sykį pasmerkė prekybą rašto darbais, o švietimo ir mokslo ministras ėmėsi ryžtingo žingsnio – kreipėsi į prokuratūrą.

„Negalime toleruoti reiškinio, kai viešai siūloma paslauga – padėti klastoti studijų ir mokslo darbus, – teigia švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. – Manome, kad tai prasilenkia su akademine etika. Be to, nesąžiningai įgytas, tikrosios kvalifikacijos neatitinkantis išsilavinimas gali kelti pavojų visuomenei ir valstybei.“

Ministro tvirtinimu, būtina laikytis Mokslo ir studijų įstatyme nustatytų principų, kurie įtvirtina akademinę etiką, mokslinių tyrimų rezultatų viešumą, užtikrina intelektinės nuosavybės teises ir sąžiningą aukštųjų mokyklų konkurenciją.

Įstatymų spragos

Pasak G.Steponavičiaus, reaguodama į viešumoje iškilusius akademinio nesąžiningumo atvejus, Švietimo ir mokslo ministerija jau anksčiau yra kreipusis į aukštąsias mokyklas dėl nepakantumo diplominių darbų klastojimui.

Ministro teigimu, yra parengta aukštųjų mokyklų išorinio vertinimo tvarka, pagal kurią bus sprendžiama dėl jų akreditacijos. Aukštųjų mokyklų veikla bus vertinama ir pagal tai, ar ji imasi priemonių kovoti su akademiniu nesąžiningumu, kiek dėmesio skiria galimo klastojimo atvejams išaiškinti bei studentų studijų rezultatams patikrinti.

Tie, kurie skelbiasi galintys parašyti darbus studentams, naudojasi įstatymų spragomis. Blogiausia, pasak ministro, yra tai, kad įstatymai neapibrėžia atsakomybės. Įmonė, besiverčianti tokia veikla, negali būti niekuo apkaltinta.

„Todėl tikimės, kad bus atkreiptas dėmesys, nes dabar tokie atvejai tiesiog bado akis. Matome, kad kuriamos internetinės bendrovės, tačiau tam reikėtų užkirsti kelią“, – tvirtina G.Steponavičius.

Nesąžiningumo netoleruoja

„Studentų darbai tikrinami labai griežtai. Plagijavimo universitete netoleruojame – kaip ir kitokio nesąžiningo elgesio. Jei tik kyla įtarimų, kad studento darbas ar diplominis gali būti nukopijuotas, iš karto jį tikriname“, – „Sekundei“ teigė Kauno technologijos universiteto (KTU) Panevėžio instituto Vadybos ir administravimo fakulteto dekanė, profesorė, dr. Asta Valackienė.

Pasak jos, bakalaurų ir magistrantų baigiamieji darbai patikrinami Plagiato sistema, taip pat išsiaiškinama, ar studentų atliktos užduotys nesutampa su katedroje laikomais ankstesnių laidų studentų darbais.

A.Valackienė neslėpė, kad iš trijų šimtų baigiančiųjų studentų kasmet sugaunama sukčiaujant apie dešimt. Pašnekovė pabrėžė, jog universitete studentas pasirašo, kad jo pateikti duomenys niekur nedeklaruoti, kitaip tariant, pasirašo autorinio garantavimo raštą.

„Studentus jau per pirmą paskaitą dėstytojai informuoja, kad nebus toleruojamas nusirašinėjimas, plagijavimas. Jiems išdėstomos taisyklės, kaip reikia rengti kursinius, diplominius, kitus atsiskaitomuosius darbus. Jeigu studentai bandytų gintis nežinoję, kad darbai turi būti autoriniai – nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, o kad nedalyvavo pirmose paskaitose – tai jau jų problema“, – aiškino dekanė.

Aiškinosi tyrimu

Panevėžio kolegijos laikinoji direktorė Birutė Dalmantienė sako, kad su akademiniu nesąžiningumu įstaigoje nuolatos kovojama. Praėjusiais metais buvo atliktas tyrimas, studentai apklausti, ar Kolegijoje klesti nusirašinėjimas, plagijavimas, ar darbai perkami.

„Kadangi studentai geriau žino, kas vyksta jų pašonėje, tiesiog davėme užpildyti anonimines anketas. Iš atsakymų pamatėme, kad nesąžiningų atvejų neišvengiame“, – prisipažino laikinoji direktorė.

Pasak jos, aštuoni procentai studentų atsakė, kad yra bent kartą pirkę ar kopijavę darbus. B.Dalmantienės teigimu, dabar sumanyta, kad būsimieji studentai prieš studijas sutartyse turėtų pasirašyti sąžiningumo deklaraciją.

Pašnekovė neslepia, kad kasmet plagiatų ar ne pačių studentų, rašančių baigiamuosius darbus, sugaunama keli. Pasak B.Dalmantienės, sučiuptieji retai kada ginčijasi, dažniausiai jie prisipažįsta.

„Kartą studentas, nusirašęs teorinę dalį iš knygos, pareiškė, kad geriau nebūtų sugalvojęs, todėl pasinaudojo kito autoriaus mintimis“, – kalbėjo B.Dalmantienė.

Prastesnis netapo

Praėjusiais metais KTU Panevėžio institute vadybos studijų magistro laipsnį įgijęs panevėžietis „Sekundei“ prisipažino, kad nebuvo pats geriausias studentas. Savo vardo nepanoręs skelbti vaikinas neslėpė pirkęs kelis darbus.

„Susitariau su pažįstamu ir patikimu žmogumi, jis man parašė baigiamąjį darbą. Tiesa, ir pats nuolat sekiau darbo eigą, tikrinau, domėjausi, kaip vyksta, ieškojau reikiamos literatūros“, – pasakojo panevėžietis.

Jaunas vyras nesididžiuoja savo poelgiu, tačiau mano, kad tai nėra didelis nusikaltimas.

„Aš ką tik buvau pradėjęs dirbti, todėl nebūčiau spėjęs parašyti diplominio.

Tiesiog apsvarsčiau visus už ir prieš ir nutariau, kad prastesniu specialistu netapsiu, jei nebūsiu pats parašęs baigiamojo darbo“, – teisinosi pašnekovas.

Už baigiamąjį darbą panevėžietis paklojo pusantro tūkstančio litų. Pasak jo, jei būtų kreipęsis ne į pažįstamą, jam būtų tekę mokėti apie tris tūkstančius litų, gal net ir daugiau.

„Jei studentas sugeba apsiginti darbą, vadinasi, jis gali jį ir parašyti. Juk nebuvo taip, kad studijų metu pirkau visus darbus. Mokiausi daug, tačiau, kai reikėjo apsispręsti, pasirinkau lengvesnį kelią“, – teigė pašnekovas.

Rašančiųjų pasirinkimas

Įvedus internete „reikia, kas parašytų diplominį“ iš karto atsiranda pavieniai skelbimai, kelios įmonės, prisistatančios, kad rašo įvairius darbus, kursinius, diplominius.

Be pavienių skelbimų, nurodančių asmenų, rašančių diplominius darbus, telefonus, yra keletas didesnių bendrovių, prisistatančių, kad pagelbsti studentams.

„Studium Generale“ save apibūdina kaip vienintelę bendrovę mokslinių darbų rašymo rinkoje, kuri siūlo platų kokybiškų paslaugų pasirinkimą: diplominiai magistro, bakalauro darbai, rašto darbai, SPSS tyrimai, analizės ir kt.

„Teikiam visas įmanomas garantijas, palankias atsiskaitymo sąlygas. Sėkminga studijų pabaiga čia pat“, – skelbia bendrovė.

Be to, įmonė skelbiasi su rašto darbų užsakovais sudaranti sutartis, jos iš esmės įrodo tai, kad studentas darbą parašė ne pats.


Šiame straipsnyje: diplominiai darbai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių