Didžiuliai kosminiai burbulai glumina astronomus

Mūsų galaktikoje aptikti du didžiuliai dujų burbulai, kurių kiekvieno skersmuo siekia 25 tūkst. šviesmečių, glumina astronomus.

Du dariniai, nutįsę į pietus ir šiaurę iš Paukščių tako centro, yra tokie dideli, kad šviesa, sklindanti 300 tūkst. kilometrų per sekundę greičiu, nuo vieno jų krašto iki kito keliautų 50 tūkst. metų, praneša telegraph.co.uk.

 Šiuos dujų burbulus naudodamas NASA Fermi gama spindulių teleskopą aptiko astronomas Dougas Finkbeineris iš Harvardo Smithsonijaus astrofizikos centro Kembridže, Masačusetse.

„Mes iki galo nesuprantame nei jų pobūdžio, nei kilmės“, – trečiadienį pripažino mokslininkas.

Šie dariniai aprėpia daugiau kaip pusę regimojo dangaus – nuo Mergelės iki Gervės žvaigždyno. Manoma, kad jų amžius siekia milijonus metų. Anksčiau jų nepavyko pastebėti, nes jie skendėjo gama radiacijos rūke.

Astronomai spėja, kad šie burbulai susidarė po išsiveržimo iš juodosios skylės, esančios galaktikos centre.

 D. Finkbeineris ir jo komanda burbulus aptiko apdorodami viešai prieinamus Fermi teleskopo duomenis. 2008 metais paleistas teleskopas – galingiausias gama spindulių detektorius.

„Kitose galaktikose matome, kad žvaigždžių sprogimai gali sukelti didžiulius dujų nuotėkius. Kad ir koks būtų šių didžiulių burbulų energijos šaltinis, jis susijęs su daugeliu giluminių astrofizikos klausimų“, – komentavo Naujojo Džersio Princetono universiteto mokslininkas Davidas Spergelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių