“Erdvėlaikio apsiaustas” nematomais pavers nebe objektus, o įvykius

Pamirškite “nematomo žmogaus” apsiaustus. Londono Imperatoriškosios kolegijos mokslininkai, vadovaujami profesoriaus Martino Makolo (Martin McCall), teoriškai įrodė, kad iš metamedžiagų galima pagaminti „erdvėlaikio apsiaustą“, kuris iškreiptų garso ir regimojo spektro bangas.

Kaip praneša technologijos.lt,  tokiu apsiaustu būtų galima nematomais paversti ne pavienius objektus, o ištisus įvykius – stebėtojas regėtų viena, o anapus „apsiausto“ vyktų visiškai kita.

Prieš keletą metų profesoriaus sero Džono Pendrio (John Pendry) vadovaujamas mokslininkų kolektyvas pademonstravo, kad iš metamedžiagų galima „pasiūdinti“ nematomą apsiaustą. Dabar profesoriaus M. Makolo komanda matematiškai išplėtojo pirmtakų idėją taip, kad dabar toks apsiaustas gali slėpti ne tik pavienius objektus, bet ir įvykius.

„Nematomo žmogaus apsiauto“ atveju, sumanipuliavus fotonais įmanoma paslėpti objektą ar kitu būdu pakeisti objekto vizualinį suvokimą. „Erdvėlaikio apsiausto“ veikimo principas taip pat pagrįstas manipuliavimu šviesa. Tačiau, skirtingai nei kitos metamedžiagos, kurios išlenkia šviesos spindulius aplink objektą ir taip paverčia jį nematomu, „erdvėlaikio apsiausto“ medžiaga fotonus pagreitins arba sulėtins – taip būtų sukuriamos „spragos“ regimajame erdvėlaikyje.

„Paprastai šviesa, persmelkdama medžiagą, sulėtėja, - primena prof. M.Makolas. – Tačiau teoriškai šviesos spinduliais įmanoma manipuliuoti taip, kad kai kurios dalelės imtų judėti greičiau, o kai kurios – lėčiau. Rezultatas: pagreitėję fotonai atsiduria prieš įvykį, sulėtėję – už įvykio, tad trumpam susidaro spraga, kuri nėra pastebima. Kai tik tokia spraga, toks „koridorius“ panaudojamas, jį galima analogiškai užverti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių