Gausiai pasnigus laikas rūpintis sparnuočiais

Gausiai iškritus sniegui, žemę sukausčius gruodui pats laikas remontuoti senąsias lesyklas ar įrengti naujas. Ne vienam kyla klausimas – kam gi tuos paukščius lesinti? Juk jie laukiniai - patys moka susirasti maisto. Deja, kai žemė pasidengia storu sniego sluoksniu, o medžiai apsitraukia šerkšnu, daugelis smulkiųjų paukščių nebeįstengia surasti maisto, daug jų žūva nuo bado ir šalčio.

Pagelbėdami sparnuočiams ištverti sunkią žiemą darome gerą ir sau. Zylės, geniai, bukučiai, atidžiai prie lesyklų apžiūri medžių kamienus, šakeles, tvoras, pastatų sienas, sunaikina daug vabzdžių kenkėjų kiaušinėlių, lėliukių. Be to, ir pačiam žmogui gražu ir gera stebėti lesyklas lankančias įvairių rūšių zyles, vikriai besisukinėjantį bukutį, grožėtis švilpaujančiomis juodagalvėmis sniegenomis.

Jei jau įsirengėte lesyklą atminkite, kad paukščius reikia sistemingai lesinti, kasdien per didžiuosius šalčius. Pasirūpinkite, kad jose nuolatos būtų lesalo. Pats laikas pasirūpinti ir paukščių inkilais. Senus inkilus reiktų suremontuoti, išvalyti. Kuriama klaidinga nuomonė, kad paukščiams inkilus reikia kelti tik pavasarį, kada paukščiai grįžta iš šiltų kraštų. Inkilus galima kelti visus metus. Inkilai yra ypač svarbūs kaip nakvynės vietos šaltomis, žvarbiomis žiemos naktimis. Juose mielai apsistoja lesyklose besimaitinančios zylės, kurių dalis liks pavasarį perėti.

Lietuvos ornitologų draugija įgyvendindama projektą tęsia paskaitų ciklą „Paukščių globa Vilniaus mieste – galimybės ir būtinybė“. Jau šį šeštadienį gruodžio 15 d. 14 val. kartu su kūrybinėmis dirbtuvėmis „BEEpart“ kviečia visus Vilniečius ir jo svečius į paskaitą „Žiemojančių paukščių globa ir apsauga“.

Paskaita vyks Vilniaus miesto pilaitės mikrorajone Smalynės ir Vydūno g. Sankirtoje.

LOD narys Gediminas Petkus papasakos apie sparnuočių globą žiemą. Sužinosime kodėl, kada, kuo ir kaip teisingai reikia lesinti paukščius. Mokysimės pasigaminti paukščiams skirtus pyragus. Pamatysime kokių konstrukcijų, formų, tipų būna paukščių lesyklos ir inkilai. Sužinosite kam skirti inkilai žiemą, kur ir kaip iškelti inkilus, kad juose saugiai gyventų pageidaujamų rūšių sparnuočiai.


Šiame straipsnyje: paukščiaiorintologijažiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

neapsisprendziu

neapsisprendziu portretas
tai viena diena maitint,tai kita diena raso kad nemaitint.ai nemaitinsiu,pinigu ner.o pamaitinsiu,ziu pasirodys kad istatymas draudzia

aaa

aaa portretas
Trupiniu nuo stalo uzteks... Zinok, geri darbas sugrizta tau paciam geriu ir dar dvigubai... As maitinciau, tik kad balkonas istiklintas, nesugalvoju kur lesyklele itaisyt.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių