Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelyje aptikta reta Heraklio skulptūra

2011-08-16 18:34
Izraelyje aptikta reta Heraklio skulptūra
Izraelyje aptikta reta Heraklio skulptūra / friendsofart.net nuotr.

Vykdant kasinėjimus šiaurės Izraelyje esančiame Jezreelio slėnyje aptikta reta romėnų pusdievį Heraklį vaizduojanti skulptūra.

Balto marmuro 0,5 metro aukščio statula, kaip manoma, puošė romėnų pirties nišą. Ji sukurta II amžiuje po Kistaus ir, kaip teigiama, yra išskirtinės kokybės, praneša telegraph.co.uk. 

Izraelio senienų tarnybos atstovas Walidas Atrashas teigė: „Ši statula neįprasta, nes ji maža. Dauguma to laikotarpio dievų statulų buvo natūralaus dydžio. Tai kai kas ypatingo.“

Pusdievis vaizduojamas besiremiantis ant lazdos, apsigaubęs Nemėjos liūto, kurį jis užmušė pirmojo iš 12 žygdarbių metu, oda.

Herakliui, Dzeuso ir mirtingos Alkmenės sūnui, Mikėnų karalius Euristėjas liepė atlikti 12 žygdarbių. Taip jis turėjo išpirkti kaltę už tai, kad apimtas beprotybės nužudė savo žmoną ir tris vaikus.

Statula aptinka Hovrat Tarbenete, slėnyje tiesiant naują geležinkelio liniją, turinčią sujungti šiaurinį Haifos uostą su Bet She`anu prie Jordanijos sienos. Kasinėjimai šioje vietovėje pradėti visai neseniai, tad W. Atrashas mano, kad tai gali būti tik pirmasis iš daugybės archeologinių radinių.

Jezreelio slėnis buvo svarbi sustojimo vieta romėnų „Via Maris“ prekybos kelyje, jungusiame Egiptą ir Mesopotamiją (dabartinio Irako teritorija).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų