Pereiti į pagrindinį turinį

Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina

2011-11-19 19:04
Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina Kalėdų salą užplūsta kasmetinė krabų migracijos lavina

Kiekvieno šlapiojo sezono pabaigoje Kalėdų salos vyriškos lyties krabai pradeda ilgą migracijos maratoną iš miško į pajūrį, kuriame jie dauginsis. Didelis lietingumas sukuria krabams palankiausias sąlygas šiai ilgai ir sunkiai jų kelionei.

Per migracijos pikus dalis Kalėdų salos kelių, per kuriuos juda krabai, mašinoms yra uždaromi, ir vienintelis žmonėms leidžiamas judėjimo būdas būna labai, labai atsargus vaikščiojimas pėsčiomis.

Nors signalą žygiavimo pradžiai duoda padidėjęs lietingumas, pats dauginimosi laikotarpis labiausiai priklauso nuo mėnulio fazių. Raudonųjų krabų patelės savo tūkstančius kiaušinių išleidžia būtent per potvynių aukščiausią tašką paskutinio mėnulio ketvirčio metu.

Priklausomai nuo vandens lygio konkrečioje paplūdimio vietoje priklauso, ar patelėms bus saugu išleisti savo kiaušinius. Dėl nelygaus pakrantės relfejo tai padaryti retai pavyksta visoms patelėms. vienu metu. Dėl šios priežasties po didžiosios migracijos bangos pasitaiko ir keletas mažesnių - tačiau ir jos priklauso nuo mėnulio ciklo.

Pirmąją migracijos bangą veda krabų patinai, o patelės prie jų prisijungia jau kelyje. Patekę į pajūrį, krabai atgauną kelionėje prarastą drėgmę jūros vandenyje, o paskui išsisklaido po paplūdimį ir pradeda kasti urvus. Taip išraustų urvų tankis yra labai aukštas, ir krabams dažnai tenka vienam su kitu kovoti dėl vietos. Patelės persikelia į urvelius ir įvyksta poravimasis.

Po poravimosi patinai dar kartą pasinardina jūroje ir pradeda kelionę atgal į mišką.

Patelėse kiaušinėliai susikuria per tris dienas nuo poravimosi, o jos lieka urveliuose jiems vystantis, kas paprastai trunka 12-13 dienų. Kiaušinėliai yra laikomi maišelyje tarp krabės pilvo ir krūtinės ląstos. Viena vienintelė krabo patelė gali išleisti iki 100,000 kiaušinėlių.

Paskutinio mėnulio mėnesio ketvirčio rytais ar vėlyvomis popietėmis krabų patelės nusileidžia nuo urvelių paplūdimyje iki jūros, susigrūsdamos jūros drėkiname smėlyje virš bangų, kur jos ir išleidžia savo kiaušinėlius, kurie nuplaunami į jūrą ir ten kovoja dėl savo išlikimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų