Pereiti į pagrindinį turinį

Mokslu pabandyta paaiškinti priešmirtinę būseną

2011-09-14 12:16
Mokslu pabandyta paaiškinti priešmirtinę būseną
Mokslu pabandyta paaiškinti priešmirtinę būseną / Gedimino Bartuškos nuotr.

Nuo senų laikų buvo manoma, kad priešmirtinė būsena yra mistinis fenomenas, tačiau dabar mokslininkai rado paaiškinimą dėl visų priešmirtinėje būsenoje patiriamų reiškinių. Tai, ką patiria žmogus priešmirtinėje būsenoje, gerai žinoma visiems: jausmas, kad esi miręs, siela palieka kūną, kelionė šviesos link ir kita realybę, kurioje daug meilės.

Apie 3 proc. JAV gyventojų sako, kad yra patyrę priešmirtinę būseną. Priešmirtinę būseną patiria žmonės visame pasaulyje ir nuo senų laikų. Įrašų apie šiuos procesus galima rasti jau senovės Graikijoje. Tačiau ne visada patirta priešmirtinė būsena būna sukelta dėl rizikos mirti. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 58 pacientai, kurie teigė patyrę priešmirtinę būseną, parodė, kad iš tikrųjų 30 proc. tyrimo dalyvių negrėse mirtis.

„Dauguma pojūčių, kurie yra patiriami priešmirtinės būsenos metu, gali būti paaiškinti biologiškai“,- sako neuromokslininkas Deanas Mobbas iš Kembridžo universiteto.Pavyzdžiui, pojūtis, kad esi miręs, yra jaučiamas ne tik priešmirtinės būsenos metu. Pacientai, kurie kenčia nuo „vaikščiojančių mirusiųjų“ sindromo jaučia, kad yra mirę. Toks sutrikimas gali atsirasti po traumų ar turint sklerozę. 

Mirties pojūtis yra susietas su parietaline ir priekine smegenų žievės dalimi. „Parietalinė smegenų žievės dalis yra atsakinga už dėmesio reikalaujančius procesus, o priekinė smegenų žievės dalis sukelia iliuzijas, kurios pastebimos esant šizofrenijai“, - pasakoja mokslininkas. Nors šio sindromo veikimo principas nėra paaiškintas, vienas iš galimų paaiškinimų gali būti, jog pacientai bando sukurti loginį ryšį keistiems potyriams, kuriuos jaučia.

Dar vienas iš priešmirtinių pojūčių yra patiriamas esant miego sutrikimams. Pavyzdžiui, miego paralyžius ar pojūtis, kad esi paralyžuotas, kol nemiegama, yra patiriamas 40 proc. gyventojų. Šis pojūtis yra susietas su vaizdingomis, sapną primenančiomis haliucinacijomis, kurios gali sukelti įspūdį, kad sklandai virš savo kūno. 2005 metų tyrimo metu buvo įrodyta, kad tokį pojūtį galima dirbtinai sukelti stimuliuojant žmogaus smegenis. Tyrimu įrodyta, kad žmogus gali patirti pojūčius, kurie iš tikrųjų nevyksta.

Mokslu taip pat galima paaiškinti, kodėl priešmirtinėje būsenoje žmonės mato kitus mirusiuosius. Pavyzdžiui, sergantieji Parkinsono liga teigia, kad jiems tenka pamatyti vaiduoklius ar pabaisas. Parkinsono ligos metu sutrinka dopamino funkcija, kuri gali sukelti haliucinacijas.Potyris „gyvenimas prabėgo pro akis“ gali būti paaiškinamas noradrenalinu – streso hormonu. Traumos metu išsiskiria didelis kiekis šio hormono, kuris skatina emocijų ir atminties aktyvumą.

Moksliniai tyrimai įrodė, kad vaistai ar narkotikai taip pat gali sukelti priešmirtinės būsenos pojūčius. Pavyzdžiui, „Ketaminas“ gali priversti pasijusti palikusį savo kūną ar sukelti haliucinacijas. „Ketaminas“ paveikia opioidinę smegenų dalį, kuri gali natūraliai aktyvuotis ir be vaistų. Šių smegenų dalies aktyvumas pastebėtas, kai gyvūnus užpuola ar artėja trauma. Ši smegenų dalis gali sukelti priešmirtinės būsenos pojūčius.

Tikriausiai, labiausiai žinomas patyrimas priešmirtinėje būsenoje – kelionė tuneliu į šviesą. Ar ir šis reiškinys gali būti paaiškintas mokslo? Nors tikslus šio potyrio paaiškinimas dar nežinomas, gali būti, kad ši vizija sukuriama, kai sutrinka kraujo ir deguonies patekimas į akį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų