Pereiti į pagrindinį turinį

NASA Marso zondas pakils šeštadienį - nebent sutrukdytų oras

2011-11-24 21:02
NASA Marso zondas pakils šeštadienį - nebent sutrukdytų oras
NASA Marso zondas pakils šeštadienį - nebent sutrukdytų oras / NASA nuotr.

„Visos reikiamos sistemos yra paruoštos šeštadienio (lapkričio 26 d.) startui“, - pranešė NASA marsaeigį tikrinę pareigūnai.

Automobilio dydžio robotas-zondas „Smalsumas“, svarbiausia NASA 6.5 milijardų litų vertės Marso Mokslo Laboratorijos (MSL) misijos įrangos dalis, yra paruoštas pakilimui su „Atlas 5” raketa iš Floridos Kanaveralo kyšulio oro pajėgų stoties.

Pareigūnai teigė, kad ir raketa, ir zondas iki reikiamo laiko turėtų būti tinkamai paruošti.

„Šiandien mes patikrinome pasiruošimą pakilimui, ir po jo neprireikė jokių papildomų veiksmų. Kelionei mes pasirengę“, - žurnalistams pranešė NASA pakilimų direktorius Omaras Baezas.

Dėl oro sąlygų tinkamumo pakilimui yra daugiau klausimų. Šeštadienį Kanaveralo kyšulį turėtų pasiekti šaltasis frontas ir prognozuojami vėjo šuorai ir padidėjusi debesų danga. Nepaisant to, dabartinės prognozės rodo, kad oro sąlygos visgi bus pakankamai geros „Smalsumui“ pakilti.

„Šiuo metu (su oro sąlygomis susijusių) sutrikimų tikimybė yra apie 30 procentų”, - sakė už oro sąlygų stebėjimą atsakingas pareigūnas Joelis Tumbiolo. Jei „Smalsumas“ nepakils šeštadienį, jis turės dar vieną galimybę pakilti sekmadienį (lapkričio 27 d.) – sąlygos turėtų būti panašios, tačiau yra 30 procentų tikimybė pakilimą atšaukti dėl oro sąlygų. Po sekmadienio oro sąlygos greičiausiai pablogės, nes ateis dar vienas šaltasis frontas.

Galimybė pradėti misiją, grindžiama palankia Žemės ir Marso tarpusavio padėtimi, tęsis iki gruodžio 18 dienos.

Pakilęs iš Žemės „Smalsumas“ pradės pusdevinto mėnesio trukmės kelionę į Raudonąją planetą. 2012 m. rugpjūtį jis nusileis 160 kilometrų skersmens Gale krateryje ir pradės savo misiją – įvertinti ar Marsas gali ir ar kada nors galėjo palaikyti gyvybę mikrobų lygiu. Mokslininkai sako, kad Gale krateris šiems tyrimams yra gera vieta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų