Pereiti į pagrindinį turinį

Nykštukinė planeta Eris beveik tobula Plutono dvynė

2011-10-28 14:05
Nykštukinė planeta Eris beveik tobula Plutono dvynė
Nykštukinė planeta Eris beveik tobula Plutono dvynė / ESO iliustr.

Astronomams pavyko tiksliai išmatuoti Eris, nykštukinės planetos atrastos 2005 m., dydį. Pasirodo, kad Eris dydžiu beveik identiška Plutonui. 

2005 m. atradus Eris, mosklininkai manė, kad naujoji nykštukinė planeta yra daug didesnė už Plutoną, iki tol laikytą paskutine Saulės sistemos planetą. Būtent dėl Eris dydžio, 2006 m. Plutonas oficialiai buvo pripažintas ne planeta, o nykštukine planeta. Šis sprendimas dalies astronomų jau tuomet buvo laikomas neteisingu, o naujasis atradimas vėl atnaujins diskusijas.

Kiti matavimai leidžia manyti, kad Eris padengta plonu ledo sluoksiu ir jos paviršius stipriai atspindi šviesą. Manoma, kad ledas - tai sušąlusi planetos atmosfera.

Eris dydis buvo išmatuotas dar pernai, kai ši nykštukinė planeta atsidūrė blyškios žvaigždės fone. Tuomet astronomai pasinaudodami sąlyginai nedidelio skersmens teleskopais Čilėje atliko skaičiavimus. Tyrimų duomenys buvo išspausdinti spalio 26 d. žurnale „Nature“.

Žali taškeliai - Koiperio juostai priklausantys dangaus kūnai / commons.wikimedia.org iliustr.

Eris ir Plutonas yra taip vadinamame Koiperio juostoje, tolimoje nuo Žemės zonoje (už Neptūno). Manoma, kad Koiperio juostoje gali būti iki 10 milijardų kometoidų, kurių skersmenys yra nuo 1 km iki 1000 km, jų bendra masė lygi ~ 0,03 Žemės masės. Joje taip pat susiformavo ir abi žinomos nykštukinės planetos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų