TKS link skrieja kosminė nuolauža

Tarptautinei kosminei stočiai (TKS) gali tekti užvesti savo variklius, norint išvengti vos už kelių myliu praskriesiančios kosminės šiukšlės, pranešė NASA.

JAV kosmoso agentūra seka Europos raketos „Ariane 5“, paleistos daugiau kaip prieš trejus metus, nuolaužą. Ji gali praskrieti pakankamai arti kosminės stoties, tad astronautams gali tekti įjungti variklius ir patraukti ją bei prie stoties prisijungusį erdvėlaivį „Discovery“ iš kelio, spaudos konferencijoje teigė NASA pareigūnai.

Nuolauža tiesioginio pavojaus stočiai ir erdvėlaiviui nekelia, teigė agentūra. Anot NASA, nuolauža, judanti ovaline orbita, kurią sunku sekti, labiausiai prie stoties priartės penktadienį, 18.06 val. Lietuvos laiku, rašo lrt.lt.

Pranešama, jog dėl to nebus atidėtas antrasis išėjimas į kosmosą ketvirtadienį. NASA gali nuspręsti nesiimti jokių veiksmų arba perkelti kosminę stotį iš jos dabartinės orbitos, esančios už 350 kilometrų nuo Žemės, po to, kai astronautai užbaigs darbus atvirame kosmose.

Erdvėlaivis „Discovery“ prie stoties prisijungė sekmadienį. Jis atgabeno kelių tonų maisto, įrangos ir atsarginių dalių krovinį.

Nuolaužos kosmose nėra retas reiškinys, manoma, kad ten yra apie 19 tūkst. didesnių kaip 10 centimetrų objektų. Jų ypač padaugėjo Kinijai 2007 metais sunaikinus orų palydovą bei po 2007 metais įvykusio netyčinio Amerikos ir Rusijos ryšio palydovų susidūrimo.


Šiame straipsnyje: tarptautinė kosminė stotisTKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Būtų

Būtų portretas
gerai, kad kosmonautai nuotoliniu būdu sugebėtų tokias nuolaužas "pasiųsti" į kosminių šiukšlių konteinerį -- artimiausią "juodąją skylę". Gal ilgainiui taip ir bus? Tikėkimės.

tautvydas

tautvydas portretas
geriausia butu sukonstruoti siuksliadeze kuri skrisdama rinktu siuks
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių