Tyrimas: klasikines disciplinas mokykloje rinktųsi dauguma moksleivių

Antikos pažinimas yra būtinas išsilavinusio, kultūringo žmogaus bruožas – pripažįsta dauguma (66,39 proc.) Lietuvos moksleivių, dalyvavusių Klasikų asociacijos ir rinkos tyrimų bendrovės „Macroscope“ vykdytoje apklausoje.

39,18 proc. apklaustųjų, esant galimybei, norėtų mokytis lotynų kalbos, kurią mato kaip raktą Antikos kultūros ir civilizacijos pažinimui. Virš ketvirtadalio – 26,05 proc. 9-12 klasių moksleivių išreiškė norą mokytis senosios graikų kalbos, o lankyti Antikos pažinimo būrelį norėtų 24,07 proc., vyresniųjų klasių moksleivių.

Apklausos rezultatai rodo, kad jaunimas pasigenda klasikinių humanitarinių disciplinų, klasikinių kalbų ir kūrinių pažinimo, be kurio respondentai neįsivaizduoja visaverčio išsilavinimo ir kurį rinktųsi, jeigu mokyklos suteiktų tą galimybę. Mokytis lotynų kalbos norėtų pusantro karto daugiau mokinių negu lankyti Antikos pažinimo būrelį. Netgi nelengvos senosios graikų – Homero ir Platono – kalbos mokytis norinčių yra daugiau, negu lankyti būrelį. Taigi orientuojamasi į realias, gilumines Antikos žinias.

Apklausoje dalyvavo apie 10 proc. visų Lietuvoje besimokančių  9-12 klasių mokinių.


Šiame straipsnyje: moksleiviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių