Pereiti į pagrindinį turinį

Vilkikas keliuose - ir žudikas, ir saugumo garantas

Vilkikas keliuose - ir žudikas, ir saugumo garantas
Vilkikas keliuose - ir žudikas, ir saugumo garantas / Artūro Morozovo nuotr.

Atliktų įvairių avarijų analizės metu paaiškėjo, kad susidūrimai su vilkikais dažnai baigiasi sunkiomis vairuotojų traumomis ar net mirtimis. Tiesa, vilkikų vairuotojai dėl avarijų kalti būna retai, o jų mirčių ir sužalojimų skaičius jei lygintume su kitais eismo dalyviais yra pakankamai žemas.

Atlikus analizę, amerikiečiai nustatė, kad dažniausiai, kuomet susiduria vilkikas su kitokio tipo transporto priemone, kalti būna pastarųjų transporto priemonių vairuotojai.

Straipsnyje analizuosime kelių šaltinių duomenis susijusius su vilkikų ir lengvųjų automobilių avarijomis. Visi jie, pakankamai panašūs.

Pirmiausiai visuose tyrimuose pabrėžiama, kad tikimybė susidurti su vilkiku yra žymiai mažesnė nei su kita transporto priemone. Tiesa, sunkių sužalojimų ir mirtingumo atvejų tokiose avarijose būna daugiau.

Tikimybė su vilkiku patekti į avariją yra 3 kart mažesnė nei su lengvuoju automobiliu. Mažas tokių avarijų skaičius aiškinamas tuo, kad vilkikai dažniausiai eksploatuojami greitkeliuose ar kituose keliuose, kuriuose sąlyginis avarijų skaičius yra žymiai mažesnis.

Avarijose, kuriose viena iš susidūrusių transporto priemonių buvo sunkvežimis, nukentėjo 19 proc. visų nukentėjusių per eismo įvykius.

1 proc. avarijų, kuriose dalyvavo vilkikai, baigdavosi mirtimi. Jei avarijose vilkikai nedalyvauja, tuomet šis rodiklis krenta iki 0,5 proc.

Amerikoje 76 proc. žuvusių susidūrus su vilkiku sudaro lengvųjų automobilių vairuotojai ir keleiviai. 9 proc. – dviratininkai, motociklininkai ir pėstieji, likusius 15 proc. – vilkikų vairuotojai. Europoje situacija šiek tiek kitokia. Tiesa, į Europos statistiką įtraukti ne tik žuvę, bet ir sunkiai sužaloti asmenys. Lengvuoju automobiliu – 54 proc., šiek tiek mažiau – 40 proc. dviratininkų, motociklininkų ir pėsčiųjų. Likę 6 proc. yra vilkikų vairuotojai.

Žuvę eismo dalyviai Europa JAV
Lengvųjų automobilių vairuotojai 54 76
Dviratininkai, motociklininkai, pėstieji6 40 9
Vilkikų vairuotojai 6 15

44 proc. patyrusių sunkias traumas dalyvavo avarijose susidūrus su vilkiku arba patys jį vairavo.

Pagal amerikiečių atliktus tyrimus, dėl 81 proc. mirtinų avarijų susidūrus su vilkiku kalti buvo lengvųjų automobilių vairuotojai. Vilkikų vairuotojai buvo kalti dėl 27 proc. tokių avarijų. Bendra avarijų suma viršija 100 proc., nes dėl dalies avarijų buvo kalti ir sunkvežimių ir lengvųjų automobilių vairuotojai.

Europos komisija taip pat atliko savo skaičiavimus ir pateikė panašius duomenis. Europos septyniose šalyse buvo tiriamos 624 avarijos, kuriose dalyvavo vilkikai. Jų vairuotojai buvo kalti tik dėl 25 proc. eismo įvykių. 60,2 proc. eismo įvykių sukėlė lengvųjų automobilių vairuotojai. Kitos avarijų priežastys – automobilių techniniai gedimai (5,3 proc.), oro sąlygos (4,4 proc.) ir kelio paviršiais defektai (5,1 proc.). Tiesa, Europoje dėl aiškesnių eismo taisyklių, abipusės kaltės faktoriaus neužfiksuota.

Kritikai teigia, kad šie skaičiai gali būti netikslūs, nes po kai kurių avarijų išgyvendavo tik vienas vairuotojas ir jo istorija galėjo būti netiksli. Tačiau amerikiečiams atlikus papildomus tyrimus ir ištyrus situacijas, kuomet abu vairuotojai išgyvendavo, o žuvusieji būdavo keleiviai, šie skaičiai faktiškai nepasikeitė.

Mičigano universiteto duomenimis, 8 309 eismo įvykius kuriuose dalyvavo vilkikai, lengvųjų automobilių vairuotojai būna kalti dėl 89 proc. priešpriešinių susidūrimų, dėl 88 proc. šoninių susidūrimų su priešpriešiais važiuojančiu vilkiku, dėl 80 proc. atsitrenkimų į vilkiko galą ir dėl 72 proc. šoninių susidūrimų abiems transporto priemonėms judant ta pačia kryptimi.

Avarijų tipas, kurių susidūrimus su vilkikais sukėlė lengvųjų automobilių vairuotojai (skaičiai procentais) Mičigano universitetas Greitkelių eismo saugumo administracija
Priešpriešinis susidūrimas kaktomušą 89 91
Priešpriešinis susidūrimas šonais 88 91
Atsitrenkimas į sunkvežimių galą 80 71
Šoninis susidūrimas važiuojant ta pačia kryptimi 72 77

Amerikos nacionalinė greitkelių eismo saugumo administracija išanalizavusi 10 092 avarijas pateikia panašius skaičius. Jų duomenimis 91 proc. priešpriešinių tiesioginių ar šoniniu susidūrimų sukėlė lengvųjų automobilių vairuotojai. Jie taip pat atsakingi dėl 71 proc. susidūrimų važiuojant ta pačia kryptimi ir dėl 77 proc. avarijų susidūrus šonais.

Susidūrus vilkikams su lengvaisiais automobiliais 36 proc. lengvųjų automobilių vairuotojų pažeidė ne mažiau kaip du eismo taisyklių reikalavimus. Tarp vilkikų vairuotojų tik 11 proc. darė keletą nusižengimų vienu metu.

Skirtingos avarijų priežastys

Taip pat tyrimais nustatytos dažniausios priežastys, dėl ko įvyksta avarijos.

Kuomet įvyksta avarijos kuriose dalyvauja lengvieji automobiliai ir vilkikai ir yra sunkių traumų arba miršta žmonės – 70-75 proc. tokių atvejų kalti būna lengvųjų automobilių vairuotojai. Esant lengviems susidūrimams, kuomet žmonės stipriau nenukenčia, abiejų transporto priemonių tipų vairuotojai dėl avarijų būna kalti po lygiai.

Parengta pagal Amerikos nacionalinės kelių saugumo administracijos, keleivių vežimo federalinės administracijos, Mičigano universiteto transporto tyrimų „Volvo Trucks“ ir Europos komisijos duomenis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų