Vilniaus savivaldybė: elkis atsakingai - nekelk pavojaus gamtai

Akcija siekiama atkreipti dėmesį į pavojų, kuris kyla deginant žolę, sumažinti gaisrų ir patraukti atsakomybėn už žolės (lapų, šakų, kitų atliekų) deginimą atsakingus asmenis, informuoja sostinės savivaldybė.

Akcijos metu Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai daugiau dėmesio skirs patruliavimui sodų bendrijose, kitose atvirose teritorijose. Pareigūnai, pastebėję degančius laukus, bendruoju pagalbos telefonu 112 praneš ugniagesiams apie gaisro židinius, imsis priemonių patraukti atsakomybėn teisės pažeidėjus.

Vilniaus miesto savivaldybė kviečia gyventojus būti drausmingais ir nedeginti pernykštės žolės, o pastebėjus kilusius gaisrus, nebūti abejingais, pabandyti juos užgesinti, kad liepsna neapimtų didesnių plotų. Liepsnojančią žolę nedideliame plote galima užgesinti užplakant liepsną medžių šakomis, užpilant ją vandeniu arba smėliu. Jeigu su ugnimi nepavyksta lengvai susidoroti, tuojau pat kviesti ugniagesius bendruoju pagalbos telefonu 112.

Apie galimus pažeidimus galima informuoti Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnus tel. (8 5) 219 7948, el. p. viesoji.tvarka@vilnius.lt.

Primename, kad draugiškiausias augalinės kilmės atliekų tvarkymo būdas yra kompostavimas.

Atsakomybė už žolės deginimą nustatyta įvairiuose Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsniuose.

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintą tvarką už pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda iki 2000 Lt:

- sausos žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimas pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus užtraukia baudą piliečiams nuo 100 Lt iki 800 Lt, pareigūnams nuo 200 Lt iki 1000 Lt;

-  ražienų, taip pat nenupjautų ir nesugrėbtų (nesurinktų) žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimas užtraukia baudą piliečiams nuo 200 Lt šimtų iki 1000 Lt, pareigūnams nuo 400 Lt iki 1200 Lt;

-žemės savininkų, naudotojų ir valdytojų nesiėmimas priešgaisrinės apsaugos priemonių, pastebėjus savo žemėje žolės, ražienų ar nesugrėbtų (nesurinktų) šiaudų gaisrą, užtraukia baudą nuo 100 Lt iki 600 Lt.

- durpynų ir durpingų pievų deginimas užtraukia baudą nuo 300 Lt iki 800 Lt;

- nepranešimas priešgaisrinėms tarnyboms apie degančius durpynus užtraukia baudą nuo 200 Lt iki 400 Lt.

Kartu su administracine bauda skaičiuojama ir gamtai padaryta žala - 1 aras išdegintos žolės įvertinamas 49 Lt.

Baudas už žolės deginimą gali skirti ne tik Viešosios tvarkos skyriaus, bet ir valstybinės priešgaisrinės priežiūros, valstybiniai aplinkos apsaugos, miškų ir saugomų teritorijų pareigūnai, policijos pareigūnai.

2012 metais Vilniaus mieste kilo 1306 gaisrai, iš jų atvirose teritorijose - 338 gaisrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių