Pereiti į pagrindinį turinį

Ar Kaunas neturėtų geriau pasiruošti rinkimams?

Ar Kaunas neturėtų geriau pasiruošti rinkimams?
Ar Kaunas neturėtų geriau pasiruošti rinkimams? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Spalio 10-11 dienomis Lietuvos piliečiai galėjo pareikšti savo nuomonę išankstiniuose rinkimuose, kurie vyko miestų savivaldybėse.

Ateinu į savivaldybę po darbo, 19 val. Eilė vingiavosi per visas koridoriaus nišas. Vieni sau ramiai stovi eilėje, kiti nerimauja, kad galbūt nespės pareikšti savo nuomonės. Kas kiek laiko rinkimų darbuotojai vis pašaukdavo vienos ar kitos apygardos žmones; šaukdavo eilės pradžioje, o tuo metu koridoriaus galiniame vingyje rinkėjai to nė negirdėdavo.

Man pasisekė. 19:35 val. pašaukė mano apygardą. Apsidžiaugusi, kad dar spėsiu prabalsuoti su šypsena įeinu į rinkimų salę – salę, kuri pasirodo kokius tris kartus mažesnė už įprastą mokyklos aktų salę. O rinkėjų daug. Salėje nėra kuo kvėpuoti, darbuotojai pervargę ir džiugu, kad nė vienas (bent jau negirdėjau apie tokį įvykį) tame kvapų mišinyje nenualpo.

Prie pusės apygardų stalų moteriškės ir vyriškiai tiesiog sėdi. Kodėl? Nes būtų nebeįmanoma į rinkimų salę pakviesti daugiau nekantriai lūkuriuojančių rinkėjų. Salė buvo sausakimša rinkėjų, kurie sunkiai įtraukdami orą laukė prie dešimties balsavimo būdelių. Tik dešimties. Stoviu eilėje, kurios nė aiškaus kontūro nesimato, ramstausi į apygardų stalus, šalia manęs stojasi kiti norintys išreikšti savo nuomonę. Pro neaiškią eilę braunasi tie, kurie nori atrasti savo apygardos stala ar balsų dėžę, į kurią įmes, labai ar nelabai, reikšmingą balsą.

Džiaugiuosi galimybe, kad galiu balsuoti išankstiniuose rinkimuose, ir kad rinkimų dieną nereikia važiuoti į Uteną, kur esu deklaravusi savo gyvenamąją vietą, bet... Bet esu dirbantis asmuo, kuris negali išeiti iš darbo ir balsuoti dienos metu, kada tokių eilių nėra. Ar toks miestas kaip Kaunas neturėtų geriau pasiruošti rinkimams? Rinkimų dieną miesto gyventojai balsuoja erdvesnėse patalpose, bet juk tai sekmadienis, žmonių srautas pasiskirsto. O išankstiniuose balsavimuose dalyvauja tiek dirbantys žmonės, tiek studentai, kurie lanko paskaitas.

Pastovėti kurį laiką eilėje, man ne bėda, bet vakarykštė situacija buvo kur kas sudėtingesnė nei tiesiog laukimas eilėje. Nejaugi nėra didesnės salės? Didesnės erdvės?

Aš viliuosi, kad tie, kurie liko eilėje už manęs, dar suspėjo pareikšti savo nuomonę. Viliuosi, kad jie dirbo ne iki 19 val. ir spėjo įeiti į savivaldybės pastatą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų