Pereiti į pagrindinį turinį

Ką slepia prekybos tinklas?

2013-01-24 15:51
Ką slepia prekybos               tinklas?
Ką slepia prekybos tinklas? / lonesomehollow.com nuotr.

Prieš savaitę per radiją išgirdau vieno didžiausių prekybos centrų reklamą apie akciją parduodant pigiau „kamčiatkinį vaivorykštinį upėtakį.“

Nuvažiavau ir nusipirkau.

Kitą dieną per TV žinias pranešė, kad prie Japonijos sugautų žuvų radiacija viršija normą 2500 kartų.

Kaip žinoma, Kamčiatką su Kurilų salomis ir Japoniją skalauja tie patys vandenys.

Tada paskambinau nemokamu prekybos centro infolinijos telefonu ir panorau sužinoti, iš kokio vandens tvenkinio ar jūros, ar šalies tie upėtakiai atvežti.

Deja, atsakovai reikalauja vardo, pavardės, mobilaus tel. (skambinau laidiniu), o savo pavardės nesako. Žada per 3 dienas (!) atsakyti. Deja neatsako. Tuo galite patys įsitikinti.

Ir nors Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo, kad parduotuvė turi pateikti žuvies užauginimo  vietą, bet iki šiol tos informacijos nepavyko gauti. Pardavėja galėjo pasakyti tik žuvų tiekėjo šalį. Bet ta šalis nieko nereiškia, juk ir pats prekybos tinklo ženklas buvo perkeltas iš Lietuvos ir užregistruotas Nyderlanduose.  Taigi, pats prekybos tinklas dabar jau ne lietuviška įmonė. Todėl žuvies tiekėja gali būti bet kuri šalis, o pačios žuvys gali būti auginamos bet kurioje šalyje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba teigia:

„Vartotojams turi būti pateikta informacija apie žuvininkystės produktų gamybos metodą (sužvejota, užauginta), kilmę, t.y. kur sugauti žuvininkystės produktai. Jei žuvys, vėžiagyviai, moliuskai buvo sužvejoti jūrose ­nurodoma „Sužvejota (žvejybos rajonas ­ jūra, vandenynas)“, jei sužvejoti gėluose vandenyse ­ nurodoma „Sužvejota gėluose vandenyse (kilmės šalies pavadinimas)“, jei yra dirbtinai užauginti gėlame arba jūros vandenyje ­nurodoma „Užauginta (kilmės šalies pavadinimas)“. Šie reikalavimai taikomi ženklinant gyvus, šviežius, užšaldytus, vytintus, sūdytus, rūkytus žuvininkystės produktus. Ši informacija turi būti pateikiama etiketėse arba atitinkamu ženklinimu, tik mokslinis žuvų rūšies pavadinimas vartotojams gali būti pateiktas kaip pardavimo informacija, pvz., ant informacinio stendo ar iškabos".

Prekybos centras tokios informacijos neteikia. Tai kur ieškoti teisybės? O gal specialiai neteikiama, nes žuvis užteršta 2500 kartų normą viršijančia radiacija?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų