Azijos žaizda dar nekreša

Daugelis tikėjo, kad sovietams pasitraukus iš Afganistano komunistinis režimas, atstovaujamas Najibullaho Ahmadzai‘jaus (1947–1996), greitai žlugs. Nepaisant pajėgų atitraukimo, sovietai vis dar teikė savo statytiniams pagalbą, dėl kurios jie išlaikė formalią valdžią iki pat 1992 m.

Sovietams pasitraukus, JAV politinėje darbotvarkėje Afganistaną greitai išstūmė Irako okupuotas Kuveitas ir visame Rytų Europos bloke rengiamos komunizmo laidotuvės.

Supervalstybėms apleidus Afganistaną, šalį užliejo chaosas. Šventieji karžygiai (arabiškai "mujahidin"), su sovietais kovoję už savo šalį ir tikėjimą, dabar ėmė elgtis lyg tikri barbarai. Jie ne tik sparčiai stūmė iš miestų komunistus, bet ir pliekėsi tarpusavyje dėl valdžios, taip pat plėšikavo, prievartavo ir žudė, gabeno narkotikus, reketavo žmones, keliaujančius jų kontroliuojamomis žemėmis.

Nacionaliniu didvyriu tapęs tadžikas Ahmadas Shahas Massoudas (1953–2001) dabar nesugebėjo sutramdyti savo siautėjančių bendražygių (o juk būtent su juo dar prieš kelerius metus sovietų vadai derėjosi dėl ugnies nutraukimo).

Tarsi to dar būtų negana, per šį chaosą netikėtai iškilo itin radikalią islamo interpretaciją skelbiantis "Studentų" (puštūnų kalba "taliban") judėjimas, vadovaujamas mulos Mohammedo Omaro (1960–2013).

Niekas tiksliai nežino, iš kur jie atsirado. Vieni tikina, kad "studentų" branduolį sudarė karo traumuoti vaikai, per sovietų intervenciją praradę tėvus. Iš pradžių šiuos našlaičius esą ėmė globoti radikalūs islamo šventikai, o vėliau "studentai" pradėjo saugoti ir ginti "šventųjų karžygių" skriaudžiamus gyventojus.

Kiti mano, kad jie atvyko iš kaimyninio Pakistano. Esą "studentai" lyg senovės klajokliai užplūdę visą Afganistano teritoriją (tiesa, vietoj grynakraujų ristūnų jie kelionėms bei karo žygiams naudojo "Toyota" visureigius). Nuo 1994 iki 1996 m. "studentų" judėjimas sėkmingai plito po Afganistaną, kol galų gale įtvirtino savo valdžią šalyje.

1996 m. jie užėmė Kabulą ir nužudė jau prieš ketverius metus nuverstą komunistinio režimo valdovą N.Ahmadzai‘jų bei jo brolį. Jų kūnai buvę išniekinti ir vėliau pakabinti minios džiaugsmui. Nors dalis Afganistano visuomenės "studentus" vertino skeptiškai ir netgi iš jų šaipėsi, nemažai žmonių, pavargusių nuo nuolatinių karų, sukilimų ir tironijos, į juos žvelgė tarsi į tam tikrą garantą, žadantį ramybę.

Vis dėlto ramybė turėjo savo kainą – "studentai", išpažįstantys itin radikalią tiesioginę sunitiško islamo interpretaciją, greitai uždraudė muziką, šokius, televizorius, kompiuterinius diskus, šachmatus, aitvarus, filmus ir internetą. Taip pat jie neleido moterims dirbti, mokytis ir išeiti iš namų negavus sutuoktinio leidimo.

1999 m. spalį pasaulį pasiekė gandai apie "studentų" vykdomą terorą, nukreiptą prieš hazarų etninę grupę, išpažįstančią šiitišką islamo srovę (kalbėta apie masinius areštus ir žudynes). 2001 m. kovą "studentai" susprogdino neįkainojamos vertės helenistinio stiliaus milžiniškas Budos statulas.

Šios tironijos išvengė labai nedidelė Afganistano dalis, kurioje ėmė burtis prieš "studentus" nukreipta koalicija.

Ją kuravo tas pats A.S.Massoudas. 1997 m. "studentus" oficialiais Afganistano valdovais pripažino Pakistanas bei Saudo Arabija, o tarpininkaujant Pakistano ministrei pirmininkei Benazir Bhutto (1953–2007) prasidėjo trumpas JAV prezidento Williamo Jeffersono Clintono (1946) administracijos flirtas su šiais keistuoliais.

Islamo fundamentalistų valdytame Afganistane prieglobstį atrado ir Osama (1957–2011), Saudo Arabijos milijonieriaus sūnus. Pasakojama, kad dar sovietų intervencijos laikais auksinio jaunimo atstovas Osama susižavėjo radikaliais pakistaniečio Abdullah Yusufo Azzamo (1941–1989) pamokslais. Šie jį ir atvedę Afganistaną.

1989 m. Osama jau turėjo savo asmeninę grupuotę, pavadintą "Baze" (arabiškai al-Qa‘idah). Sovietams pasitraukus iš Afganistano, jo gyvenimas ėmė prarasti prasmę. Netrukus Osama susitiko su bičiuliu egiptiečiu Aymanu Mohammedu Rabie al-Zawahiriu (1951). Pakalbėję ir pasitarę jie nusprendė kelti karą "žydams bei kryžiuočiams" (JAV ir jų sąjungininkams).

1992 m. gruodžio 29 d. Jemeno viešbutyje įvyko pirmasis išpuolis, priskiriamas Osamos organizacijai. Laikui bėgant, teroro aktų vis daugėjo, o jų mastai augo.

1998 m. rugpjūčio 7 d. beveik tuo pat metu Kenijos sostinėje Nairobyje ir didžiausiame Tanzanijos mieste Dar es Salame nugriaudėjo sprogimai prie JAV ambasadų. Per abu teroro aktus žuvo daugiau nei 200 žmonių, tūkstančiai buvo sužeista.

Tų pačių metų rugpjūčio 20 d. JAV paleido raketas į Osamos treniruočių stovyklas Afganistane ir chemijos gamyklą Sudane (įtariama, kad čia gamintas cheminis ginklas). 2000 m. spalio 12 d. sprogmenų prikrauta gelda rėžėsi į JAV karo laivą "USS Cole" (DDG-67), žuvo 17 jūrininkų.

2001 m. rugsėjo 9 d. A.S.Massoudas susitiko su žiniasklaidos atstovais iš Šiaurės Afrikos, kad papasakotų apie savo kovą su "studentais". Vos prasidėjus filmavimui, vaizdo kameros sprogo, vienu metu pražudydamos apsimetėlius žurnalistus ir sunkiai sužeisdamos A.S.Massoudą, kuris netrukus mirė.

Praėjus vos dviem dienoms po šio pasikėsinimo, buvo užgrobti keturi JAV keleiviniai lėktuvai. Du iš jų rėžėsi į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, trečiasis – į Pentagoną Vašingtone, o ketvirtasis nukrito nepasiekęs tikslo. Žuvo beveik 3 tūkst. žmonių.

2001 m. spalio 7 d. NATO pajėgos įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė "studentų" režimą, atsisakiusį išduoti Osamą ir jo organizaciją. Tų pačių metų gruodį Vokietijoje afganistaniečių delegacija išrinko Hamidą Karzai‘jų (1957) laikinuoju valstybės vadovu.

Beveik 10 metų trukusią vieno asmens medžioklę lydėjo teroro aktai Afrikos, Azijos ir Europos šalyse bei skandalai dėl kankinimų, taikytų Osamos bendrininkams, tardymų metu. Ji baigėsi 2011 m. JAV tarnyboms pagaliau aptikus Osamos pėdsakus Pakistane. Tų metų gegužės 2 d. jį nužudė JAV jūrų laivyno "ruoniai".

Šiuo metu Afganistanas vis dar kraujuoja, o jo ateitis – itin miglota.


Šiame straipsnyje: AzijaAfganistanassovietaiJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Leonui

Leonui portretas
Sovietai sovietais, bet ar pateisinama JAV invazija į Afganistaną? Atsakymas vienas. Ne! Prisidengiant vieno žmogaus medžioke okupuoti visą šalį,pražudant šimtus tūkstančių gyvybių daugiau negu nelogiška.

kauniete

kauniete portretas
Labai idomus-tragiskas afganu [istrigusiu viduramziuose!!!]] gyvenimo vingiu kelias ,paskendes religiniu "bostruku" ir uzsienio "rykliu" grobuoniu glebyje Religiai gniauztai ,issilavinimo stoka[apsoliuti!!],,,jokios demokratijos nebuvimas ,,ziaurumas su moterimis,,,azijos valstybes ikalina TAMSOJE ...laukiniais zmones ,,,Aciu L.D. zurnalistui pateikianciam istorijos "perliukus" .

total košmar

total košmar portretas
siaubas, o šalis. Galima tik užjausti paprastus afganistaniečius.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    4
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    1
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
  • Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė
    Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė

    Būtent toks įspūdis susidaro, stebint paskutines dienas poste skaičiuojančio mūsų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko veiksmus. ...

    3
  • E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka
    E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka

    Prancūzijos politika Ukrainos atžvilgiu dažnai yra ydinga, bet niekada nebūna nuobodi. Normandijos formatas ir Minsko susitarimai po pirminio Rusijos puolimo prieš Ukrainą 2014-aisiais atskleidė senųjų Vakarų šalių požiūrį į Rusijos...

Daugiau straipsnių