Darbą ir studijas suderinti sunku

  • Teksto dydis:

Jaunuoliai – itin drąsūs, komunikabilūs, nuolat rizikuoja ir nebijo iššūkių. Tad, norėdami tapti finansiškai nepriklausomi, jie nedvejodami įsilieja į darbo rinką. Pastebima, kad jaunų žmonių įsitraukimas į darbo rinką tampa vis ankstesnis. Naujausi mokslininkių atlikti tyrimai tai patvirtina: jaunimas pradeda dirbti gana anksti ir nesibaimina išbandyti savęs darbo rinkoje. Vis dėlto jis susiduria su iššūkiais – ypač derindamas studijas ir darbą.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) docentės Alina Stundžienė ir Vilda Gižienė atliko vidurinį išsilavinimą turinčių 18–25 m. amžiaus jaunuolių apklausą, siekdamos išsiaiškinti pagrindinius įsitraukimą į darbo rinką lemiančius veiksnius Lietuvoje.

„Kadangi nemaža dalis jaunimo, baigusio vidurinę mokyklą, tęsia studijas universitete, kolegijose ar kitose mokslo institucijose, norėjome išsiaiškinti jų motyvaciją integruotis į darbo rinką, sužinoti, kokios priežastys nulemia sprendimą dirbti studijų metu ir kaip jiems pavyksta suderinti studijas ir darbą“, – teigė A. Stundžienė.

Pirmieji ieškojimai

Remiantis tyrimo duomenimis, pusė apklaustųjų nurodė, kad pirmą darbą susirado būdami aštuoniolikos ar net jaunesni. Todėl pirmasis darbas paprastai būna laikinas, per vasaros atostogas (taip nurodė 75,6 proc. apklaustųjų), nekvalifikuotas (43,4 proc. atvejų).

„Jauni žmonės yra gana lankstūs, lengvai prisitaiko ir nelabai reiklūs laikinam darbui. Dėl to su pirmo darbo paieška ilgai neužtruko: 84 proc. jį rado per mėnesį, 14 proc. – per tris mėnesius. Jaunuolių siekį dirbti lemia noras būti nepriklausomiems, turėti savo pinigų, būti savarankiškiems“, – pastebėjo V. Gižienė.

Kadangi jaunuoliams nereikia daug laiko darbui susirasti, jie gana dažnai jį keičia. Anot mokslininkių, tik 16 proc. apklaustųjų nurodė, kad jų pirmas darbas buvo pagal specialybę, vos 14 proc. jaunų apklaustųjų jis buvo nuolatinis. Tačiau šios charakteristikos būdingesnės baigus studijas (22-ejų ar vyresnio amžiaus).

„Jei jaunas žmogus gauna nuolatinį darbą, siekia jį išlaikyti. Pagrindinė priežastis, kodėl kartais jaunuolis yra priverstas jo atsisakyti, – nesugebėjimas derinti studijų ir darbo. Maždaug pusė respondentų nurodė, kad jie norėtų dirbti, bet neranda lankstaus grafiko darbo, kurį galima būtų derinti su studijomis. Pastebima ir tai, kad merginos labiau linkusios dirbti studijų metu nei vaikinai“, – sakė A. Stundžienė.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad jaunimo patirtis dirbant nekvalifikuotą darbą yra įvairi: 36,2 proc. respondentų nurodė, kad yra dirbę nekvalifikuotą darbą, bet daugiau nedirbtų, o 24,4 proc. – toliau tokį darbą dirbtų, jei reikėtų. Jei tik susirastų nekvalifikuotą darbą, galėtų dirbti dar 27,6 proc. apklaustųjų.

„Vis dėlto beveik vienbalsiai sutariama, kad nekvalifikuotas darbas yra naudingas, – taip mano net 98 proc. respondentų. Pirmiausia, dėl finansinių motyvų (taip teigė 41,8 proc. apklaustųjų), įgyjamos darbo patirties (35,5 proc.), dar 19 proc. apklaustųjų nurodė, kad tai padeda susirasti darbą pagal specialybę“, – tyrimo rezultatais dalijasi V. Gižienė.

Svarbus kriterijus

Pagrindiniai veiksniai, lemiantys jaunimo pasirinkimą dirbti ne studijų metu, KTU EVF mokslininkių teigimu, – galimybė derinti studijas su darbu, darbo valandų lankstumas, galimybė dirbti nuotoliu.

„41,3 proc. apklaustųjų net neieško darbo, nes nemato galimybės jį derinti su mokslais. Kas ketvirtas respondentas visai nemato poreikio dirbti, nes yra išlaikomas kitų. Labiausiai tikėtina – tėvų“, – tikina A. Stundžienė.

Siekiant identifikuoti veiksnius, lemiančius jaunų žmonių apsisprendimą dirbti ar ne, buvo lyginamos dvi respondentų grupės – šiuo metu dirbančių ir nedirbančių asmenų, bet anksčiau dirbusių. Tyrimas atskleidė, kad pasitenkinimą darbu respondentai nedirbančiųjų kategorijoje (bet turinčių darbo patirties) vertino vidutiniškai skirdami apie 3,4 balus iš 5. Dirbančiųjų kategorijoje pasitenkinimo esamu darbu vertinimas buvo beveik 1 balu aukštesnis (4,3).

„Tai rodo, kad pasitenkinimas darbu prisideda prie sprendimo likti darbo rinkoje. Taip pat įtaką daro darbo trukmė ir lankstumas. Tie, kurie šiuo metu nebedirba, paskutiniame darbe dirbo ilgiau (40 val. ir daugiau) nei likę darbo rinkoje jauni žmonės“, – pastebi V. Gižienė.

Jauni žmonės yra gana lankstūs, lengvai prisitaiko ir nelabai reiklūs laikinam darbui.

65 proc. šiuo metu dirbančių asmenų nurodė turintys galimybę dirbti nuotoliniu būdu, o 86,5 proc. nebedirbančių nurodė neturėję tokių galimybių.

„Aktualus ir darbo užmokestis: pirmojoje grupėje vidutinis atlyginimas yra maždaug 100 eurų didesnis (siekia 701–800 eurų) nei buvo paskutiniame darbe šiuo metu nedirbančių žmonių kategorijoje“, – sako V. Gižienė.

Svarbiausias kriterijus jaunimui renkantis darbą – jo pobūdis, t. y. darbas turi jiems patikti. Taip teigė 65 proc. apklaustųjų. Taip pat reikšmingas darbo užmokestis (59,3 proc.), galimybė tobulėti (57,2 proc.) ir kilti karjeros laiptais (54,7 proc.).

Situacija panaši

Mokslininkės atkreipia dėmesį į tai, kad Lietuvoje aukštosiose mokyklose dažnai nesudaroma sąlygų jaunimui dirbti studijų metu: studentams paskaitos vyksta dienos metu, paskaitų lankomumas yra privalomas, o tai apsunkina galimybes dirbti.

„Nors Lietuvoje 25–29 m. jaunuolių užimtumas yra vienas aukščiausių ES, vangiai dirba jaunesnio amžiaus. 20–24 m. jaunuolių užimtumas yra artimas ES vidurkiui. Jis dar mažesnis 15–19 m. amžiaus grupėje“, – teigia A. Stundžienė.

Pastebima, kad, kaip ir kitose šalyse, Lietuvoje jaunimas dažnai dirba nekvalifikuotą darbą, ne visą darbo dieną, būtent dėl sunkumo suderinti studijas ir darbą.


Šiame straipsnyje: darbasstudijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Na jūs ir įdomūs. Koks darbas gali būti 15 metų, tai gali būti nebent kokia nors talka padėti seneliams kaime. Kodėl? Nes tokio amžiaus paaugliai nesuvokia kas yra materialinė atsakomybė už blogai atlikta darbą, jie dažnai neturi supratimo kokios turi būti darbo valandos ir yra išnaudojami darbdavių. Nesupranta, kad darbą reikia atlikti ne tik greitai, bet ir kokybiškai, kad paskui nereikėtų kitiems darbuotojams vėl eiti ir už juos daryti tą patį darbą. Kita medalio pusė - jie iškreipia darbo rinką, nes dalį užmokesčio už juos sumoka užimtumo tarnyba, kai tuo tarpu jayu baigę studijas vyresni jaunuoliai šių subsidijų nebegauna ir gauna mažesni atlyginimą, nei moksleiviai . Tokiu atveju Valstybė ,t.y. mes visi prisidedant prie to, kad vyresnis jaunimas ir kiti darbingo amžiaus žmonės išvyksta į užsienį dirbti nes atlyginimai po visų privalomų mokesčių jiems užsienyje yra didesni.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    10
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    2
Daugiau straipsnių