Diskusijai vietos nėra

Eliezeris Wieselis (1928–2016) gimė rugsėjo 30 d. Rumunijos Sigeto miestelyje (dabar Sigetu Marmaciėjus, Maramurešo apskritis). 1933 m. Vokietijos valdžioje įsitvirtino nacionalsocialistų darbininkų partija (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei). Tuo metu mažas žydų berniukas iš Karpatų kalnų miestelio veikiausiai dar nenujautė, kad nacių atėjimas Vokietijoje neatpažįstamai pakeis jo gyvenimą.

Naujasis Vokietijos režimas pradėjo leisti žydus diskriminuojančius įstatymus ir švaistytis militaristine retorika. Nacistinės diktatūros prigimtis buvo įžūliai ir atvirai demonstruojama vidury baltos dienos, tačiau net ir tada atsirado naivuolių, tikinusių, kad būtina skatinti diskusiją su dėde Adolfu (1889–1945), reikia kalbėtis, susitarti.

Kuo labiau demokratinių valstybių atstovai skatino tą diskusiją, tuo labiau Adolfo apetitas augo. 1936 m. kovo 7 d. Trečiasis reichas atsiėmė Reino kraštą, kuris pagal Versalio taikos sutarties (1919) sąlygas turėjo būti demilitarizuotas. 1938 m. kovo 12 d. aneksuota Austrija. 1938 m. rugsėjo 30 d., E.Wieseliui švenčiant dešimtąjį gimtadienį, Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Italijos atstovai sudarė Miuncheno susitarimą, kuriuo Čekoslovakijos Sudetų kraštas buvo atiduotas Vokietijai.

1939 m. pavasarį nacistinė Vokietija užgrobė likusias Čekoslovakijos žemes. 1940 m. rugpjūčio 30 d. Vokietijos, Italijos, Rumunijos ir Vengrijos atstovai sudarė sutartį, pagal kurią Šiaurinė Transilvanija buvo atiduota Vengrijai.

1944 m. kovą, kai fortūna jau buvo išslydusi naciams iš rankų, Trečiojo reicho režimas nusprendė perimti tiesioginę savo sąjungininkės Vengrijos kontrolę. Tais pačiais metais penkiolikmetis E.Wieselis kartu su kitais šeimos nariais buvo išsiųsti į Aušvicą.

Po karo E.Wieselis stengėsi pamiršti praeitį. Jis įsikūrė Prancūzijoje, ten tapo žurnalistu, tačiau apie patirtą košmarą daugelį metų tylėjo.

E.Wieselio motina ir sesuo buvo nužudytos, o jis pats kartu su tėvu verčiami dirbti iki mirties. Vėliau E.Wieselis ir jo tėvas buvo perkelti į Buchenvaldą, kur neatlaikiusi fizinių kančių ir pažeminimo šeimos galva paliko šį pasaulį prieš pat Trečiajai JAV armijai išlaisvinant stovyklą.

"Prieš penkiasdešimt ketverius metus vienas žydų berniukas iš mažo Karpatų miestelio prabudo netoli nuo Goethe‘s numylėto Veimaro, amžinos gėdos vietoje – Buchenvalde. Jis pagaliau buvo laisvas, tačiau jo širdis nedžiūgavo. Ir jis manė, kad jau niekada nedžiūgaus. Išvakarėse išlaisvintas amerikiečių kareivių, jis prisiminė, su kokiu įniršiu jie žvelgė į tai, ką išvydo. Ir netgi jei jis gyvens iki žilos senatvės, visada bus dėkingas jiems už tą įniršį ir už užuojautą. Nors berniukas nesuprato kalbos, kareivių akys jam pasakė viską, ką reikėjo žinoti – jie taip pat tai prisimins ir liudys", – po daugybės metų apie save trečiuoju asmeniu kalbėjo E.Wieselis.

Nors Buchenvaldą išlaisvino amerikiečiai, pagal sąjungininkų susitarimus, ši stovykla pateko į SSRS zoną, tad netrukus amerikiečiai ją paliko, o buvusi nacių koncentracijos institucija tapo specialiąja NKVD internavimo stovykla Nr. 2.

Po karo E.Wieselis stengėsi pamiršti praeitį. Jis įsikūrė Prancūzijoje, ten tapo žurnalistu, tačiau apie patirtą košmarą daugelį metų tylėjo.

"Ten, kur man teko būti, bendruomenę sudarė trijų paprastų kategorijų žmonės: žudikai, aukos ir stebėtojai. Mes jautėmės apleisti, užmiršti. Visi iki vieno. Ir mūsų vienintelė vargana paguoda buvo tikėjimas, kad Aušvicas ir Treblinka labai gerai saugo savo paslaptis, kad laisvojo pasaulio vadovai nežino, kas dedasi už šių juodų vartų ir spygliuotos vielos, neturi supratimo apie karą prieš žydus, kurį Hitlerio armija ir jo sėbrai pavertė karo prieš Sąjungininkus dalimi. Jeigu tie lyderiai žinotų, galvojome mes, tikrai nertųsi iš kailio, kad užkirstų tam kelią. Kalbėtų apie tai atvirai, didžiai pasipiktinę ir smerkdami. Bombarduotų geležinkelius, vedančius į Aušvicą, – tik geležinkelius, tik kartą. O štai dabar mes žinome, išsiaiškinome, atskleidėme, kad ir Pentagonas, ir Valstybės departamentas viską žinojo", – vėliau pasakojo E.Wieselis.

1958 m. pasirodė jo memuarai "Naktis" ("La Nuit"), kurie po poros metų buvo išversti į anglų kalbą. Vėliau buvo išleista ir daugiau įvairių knygų, tad gana lėtai, bet užtikrintai E.Wieselis pasaulio bendruomenės akyse tapo vienu svarbiausių balsų, kalbančių apie didžiuosius XX a. gėrio ir blogio eksperimentus.

XX a. devintojo dešimtmečio pabaigoje pradėjo byrėti po Antrojo pasaulinio karo (1939–1945) Rytų Europoje įsitvirtinęs komunistinis blokas. Tuo metu komunistinei Jugoslavijai priklausančioje Serbijoje jau buvo iškilusi nacionalistu tapusio komunisto Slobodano Miloševičiaus (1941–2006) figūra.

Komunistinės Jugoslavijos žlugimą lydėjo šlykštūs karai. S.Miloševičiaus remiami stačiatikių serbų nacionalistai įsteigė separatistines respublikas katalikiškoje Kroatijoje, kurioje gyveno gausi serbų diaspora, bei apsupo Bosnijos ir Hercegovinos sostinę Sarajevą. Tuo metu Bosnijoje gyveno ne tik islamą išpažįstantys bosniai, bet ir serbai bei kroatai, tad karo veiksmus šioje žemėje lydėjo genocidas, etninis valymas ir prievartavimai.

1993 m., atidarant naują nacistiniams nusikaltimams įamžinti skirtą muziejų Vašingtone (JAV), E.Wieselis, stebint susirinkusiesiems, ryškiu prancūzišku akcentu kreipėsi į atidaryme dalyvaujantį JAV prezidentą Williamą Jeffersoną Clintoną (1946):

"Pone Prezidente, aš negaliu tylėti. Praėjusį rudenį nuvykau į buvusią Jugoslaviją. Nuo tada negaliu užmigti dėl to, ką pamačiau. Kaip žydas, aš sakau, kad mes turime kažką daryti, kad sustabdytume kraujo liejimą toje šalyje! Žmonės kovoja vieni su kitais, o vaikai miršta. Reikia kažką daryti, ką nors."

Nors E.Wieselis kalbėjo aptakiai, visi susirinkusieji suprato, ką šis žmogus nori pasakyti. Jie suvokė, kad E.Wieselis nesiūlo kalbėtis, susitarti, skatinti diskusiją.

Jo žodžiai iš tiesų reiškė: "Išspardyk pasturgalius tiems kekšių vaikams, Billai. Sunaikink juos dėl manęs."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Teisingai, Leonai, pribrendo laikas išspardyti pasturgalius dabartiniams grasintojams mafijos bosui Striukiui Putinui ir jo ginklanešiui Lukašenkai. Pasaulis taps daug saugesnis.

Tikra tiesa

Tikra tiesa portretas
Kad visada atsiras tokių, kurie siūlys diskutuoti su banditais. Ir tai darys tie, kurie niekada su tokiais ne susidūrė. Tai vadinama šventuoju naivumu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
Daugiau straipsnių