Gal Vovočka – ukrainietis?

Ukraina – 2022 metų kelrodė žvaigždė. Viskas, ką daro ukrainiečiai, vertinama pozityviai, o kiekvienas ydingas atvejis pateisinamas, jeigu į jį kaip nors yra įsivėlusių Ukrainos žmonių. Net kai kurie pokštą "rusai puola" kadaise įsikandę gibonai pirmaisiais atsinaujinusios invazijos į Ukrainą mėnesiais nepatingėjo nunešti labdaros organizacijoms prišnerkštų, dėvėtų apatinių arba pasiūlyti Marijos žemės funkcionieriams savo griūvančios sodybos pašiūrės pabėgėlių apgyvendinimui.

Tarsi viso to būtų negana, 2022 m. sužinojome, kad badaujantys Afrikos vaikai yra liguistai priklausomi nuo ukrainietiškų grūdų, tad kuo ilgiau Ukrainoje tęsis abstraktusis karas, tuo labiau kentės pietvakarių Sacharos bušmenų genčių konfederacijos tarybos pirmininko pavaduotojo patarėjo atžalos.

Galima neabejoti, kad anksčiau ar vėliau pats KGB papulkininkis (1952) prabils apie savo tikras ar įsivaizduojamas ukrainietiškas šaknis.

Ukraina šiais metais sulaukė itin daug dėmesio, tačiau lojimą, žviegimą ir kriuksėjimą išprovokavęs JAV politikės Nancy (1940) turas po Pietryčių Azijos kraštus žmonijai priminė, kad pati rimčiausia kova dėl naujosios pasaulio tvarkos vyksta ne posovietiniame regione.

Galima neabejoti, kad anksčiau ar vėliau pats KGB papulkininkis (1952) prabils apie savo tikras ar įsivaizduojamas ukrainietiškas šaknis.

Politika daug kuo artima šachmatams, tad geopolitinę realybę lengviausiai galima perprasti, lyginant pasaulio valstybes su šio žaidimo figūromis.

JAV, Didžiąją Britaniją, ES, Rusiją ir Kinijos Liaudies Respubliką derėtų statyti į monarcho ir (arba) valdovės pozicijas. Tai – išteklių ir (arba) labai daug žmonių turinčios valstybės (arba organizacijos), kurių piliečiai dažniausiai kuria ir platina savo produkciją. Rusija – išimtis. Ji beveik nieko nekuria ir pragyvena vien parduodamų žaliavų teikiamomis lėšomis.

Šių valstybių žinioje ne tik branduoliniai ginklai, bet ir platus minkštosios galios arsenalas. Jos atstovauja tam tikrai idėjai ar gyvenimo būdui, kurie yra patrauklūs daugeliui silpnesnių valstybių.

Nuo tikrų šachmatų reali politika skiriasi tuo, kad karalienė netarnauja monarchui, o likusios figūros gali keisti savo spalvą. Sąmokslo teorijų šalininkai tvirtina, kad JAV tarnauja žydams, tačiau palikime šią, į Maskvą ir Minską "pralaužti informacinio barjero" važinėjančių kretinų teoriją nuošalėje.

JAV ir ES yra gana skirtingos, tačiau tuo pat metu ir gana panašios. Jos negalėtų tapti vienu dariniu, tačiau tiek viena, tiek kita geba visus tarpusavio konkurencijos sukeltus vaidus išspręsti derybomis.

Kinijos Liaudies Respublika ir Rusija dažnai pateikiamos kaip neišskiriamos partnerės, tačiau praeitis liudija, kad ši prielaida – neteisinga. Jeigu po 2022 m. avantiūros Rusija pradės byrėti, Kinijos Liaudies Respublika bus viena pirmųjų, atsiriekusių savąją dalį.

Šachmatų karininkų atitikmuo – Japonija, Izraelis, Pietų Korėja, Saudo Arabija, Iranas, Šiaurės Korėja, Sirija, Egiptas, Turkija, Kuba, Pakistanas, Baltarusija ir t. t. Šios valstybės ir kraštai nusileidžia monarcho pozicijose esančioms figūroms, tačiau jos gali pasigirti bent pora labai stiprių kozirių (gamtiniais ištekliais, minkštąja galia, darbo kultūra, branduoliniais ginklais ir t. t.), dėl kurių kitos valstybės (tiek stipresnės, tiek silpnesnės) visapusiškai siekia jų prielankumo. Svarbiausias jų privalumas – gamtinė padėtis.

Taip. Saudo Arabija yra musulmoniška. Taip. Ją galima laikyti autoritarinio pobūdžio diktatūra. Taip. Žurnalistas (1958–2018) jos konsulate veikiausiai buvo nužudytas, sukapotas į gabalus ir gal net suėstas. Taip. Net penkiolika 2001 m. rugsėjo 11 d. teroro aktuose dalyvavusių asmenų buvo susiję su Saudo Arabija. Visa tai veikiausiai yra tiesa, tačiau Saudo Arabija turi naftos, pinigų ir yra įsiterpusi tarp Azijos, Afrikos, Viduržemio jūros bei Indijos vandenyno, tad kiekvienas šio pasaulio Snowdenas ir Assange‘as gali pabučiuoti jo šviesybei Mohammedui bin Salmanui (1985) tiesiai į sėdimąją.

Taivano sala net ir neturėdama oficialaus valstybės statuso taip pat yra geopolitinių šachmatų karininkų gretose. Ji gana turtinga, išsivysčiusi, turi nemažai potencialo ir yra įsikūrusi Ramiojo vandenyno pakrantėje prie pat Azijos, o kova dėl jos buvo, yra ir bus labai rimta.

Žirgų ir bokštų vaidmenį galima pritaikyti Lenkijai, Suomijai, Skandinavijos valstybėms, Kanadai, Australijai, Pietų Afrikos Respublikai, Indijai ir t. t. Tai gana išsivysčiusios, didelės, žaliavų ir minkštosios galios turinčios, bet dominavimo ambicijų neretai stokojančios valstybės ir kraštai. Jos gali surinkti nemenką kariauną, tačiau dažniausiai neturi branduolinio ginklo (Indija – išimtis). Konfliktų metu jos dažniausiai laikosi neutraliteto ir tik kartais įsivelia į vieną ar kitą avantiūrą (kai ši paliečia jas tiesiogiai).

Geopolitinių šachmatų pėstininkais galima laikyti bene visas posovietines Rytų Europos valstybes, nemažai Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos kraštų. Baltijos valstybės vien dėl savo narystės NATO bei ES stovi pačiame pėstininkų eilės pakraštyje ir teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad šis reiškinys yra nesuvokiamas ir nepaaiškinamas stebuklas, mat daugybė žmonių visus tris dešimtmečius siekė (kai kurie jų vis dar tai daro), kad jos šio statuso neturėtų.

Jeigu Marijos žemės politikai ir žmonės laikytųsi nuoseklesnės ir aiškesnės krypties, po 40–50 metų jų padėtis pagerėtų tiek ekonominiu, tiek politiniu požiūriu, tačiau jeigu toliau bus aiškinama, kad reikia būti "kaip Šveicarijai" ir virkaujama dėl kiekvieno grasinimo, jeigu kiekvienai sovietinei šiukšlei bus bandoma suteikti paveldo statusą, o kiekvieną stambesnį verslo projektą bus siekiama sužlugdyti referendumais ir kalbomis apie mažą agrarinę valstybę, šis kraštas liks tame pačiame mėšle.

Ukrainos, Moldovos ir Gruzijos padėtis yra dar sudėtingesnė. Jos yra už šios šachmatų lentos ribų (už jų yra ir Šveicarija, atsidūrusi ten laisva valia) ir niekas negali laiduoti, kad šios valstybės nebus paaukotos dar kartą dėl dujų, naftos ir grūdų.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojegeopolitikašalys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    8
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
Daugiau straipsnių