Kaip išsigelbėti nuo taršos

Ar daug atrastume lietuvių, kurie bent vieno savaitgalio vasarą nebūtų praleidę prie Baltijos jūros, gulėdami ant jūros bangų skalaujamo smėlėto kranto? Tikriausiai ne. Tačiau lažinuosi, kad tik keletas iš apgulančių pajūrį ir besimėgaujančių gaiviu jūros vandeniu poilsiautojų pagalvoja apie tai, iš kur tas vanduo atsiranda.

Baltijos jūros baseino plotas yra 1 mln. 739 tūkst. kv. km, o tai yra daugiau kaip 26 Lietuvos! Šiame regione gyvena apie 84 mln. žmonių. Kiekviena įtekanti upė neša į Baltiją drenažinius vandenis su trąšomis ir pesticidais, nelegaliai išleidžiamas nevalytas nuotekas,  miestų ir įmonių nuotekų valymo įrenginiuose išvalytą vandenį, lietaus nuotekas.

Unikaliausia ekosistema

Skirtingų teršalų, patenkančių į jūrą, kitus paviršinius ir požeminius vandenis, gali būti daugybė. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad mūsų planetoje egzistuoja daugiau kaip 160 mln. žmonėms žinomų ar jų sukurtų cheminių junginių.

Dalis iš jų yra labai sunkiai pašalinami iš vandens net ir efektyviai veikiančiuose nuotekų valymo įrenginiuose. Netrukus su nuotekomis iš jūsų namų ištekėjusios cheminės medžiagos jau pasitinka jus pajūrio bangose.

Dalis šių medžiagų neigiamai veikia Baltijos jūrą – vieną iš unikaliausių jūrinių ekosistemų Žemėje. Padariniai gyviesiems organizmams gali apimti įvairiausią neigiamą poveikį – nuo alerginių reakcijų iki endokrininės ar reprodukcijos sistemos sutrikdymo.

Jei patys brendate į jūrą tik iki kelių ir manote, kad jūsų tai neveikia, pagalvokite apie jūros augaliją ir augmeniją, kuri su įvairiais teršalais susiduria nuolat.

Taigi tas vanduo, kurį išleidžiate į kanalizaciją, būtinai sugrįš pas jus viena ar kita forma.

Žiedinės ekonomikos principas

Labai džiugu girdėti vis daugiau diskutuojant apie tvarų vandens naudojimą. Įmonėse tvarumas vandens srityje dažnai suprantamas kaip žiedinės ekonomikos principų pritaikymas, vandens tausojimas ir išvalyto vandens pakartotinis naudojimas gamyboje.

Vis daugiau socialiai atsakingų įmonių diegia inovatyvius gamybos ir užteršto vandens valymo metodus. Tačiau, siekdami įgyvendinti tvarumo principus buityje ir kasdienėje veikloje, tikrai dar turime erdvės. Kiekvienoje šeimoje šiandien gerai žinome, kaip rūšiuoti atliekas, tačiau ar žinome, ką galime padaryti, siekdami aplinkai draugiškesnio vandens naudojimo?

Sukaupta patirtis vandens mokslinių tyrimų srityje, rengiant KTU Aplinkosaugos inžinerijos magistrus ir kasdien bendraujant tiek su verslo įmonėmis, tiek su ateities aplinkosaugos srities specialistais, leidžia pateikti vertingiausių patarimų, kaip jau šiandien efektyviai galite prisidėti prie tvaraus vandens išteklių naudojimo.

Mūsų planeta žiedinio principo dėsnių laikosi nuo pat atsiradimo – vanduo lygiai taip pat kaip ir daugelis cheminių elementų sukasi ratu natūraliame vandens cikle ir yra nuolat panaudojamas pakartotinai.

Kasdienis elgesys

Taigi tas vanduo, kurį išleidžiate į kanalizaciją, būtinai sugrįš pas jus viena ar kita forma. Nuo mūsų visų priklauso, koks kokybiškas ir švarus jis bus šiandien ir kokį jį paliksime ateities kartoms.

Kuo galime prisidėti kiekvienas iš mūsų

1. Tausoti vandens išteklius ir mažinti vandens suvartojimą. Tai galima padaryti tiesiog trumpiau prausiantis duše, pašalinus nesandarumus vandentiekio sistemoje, naudojant vandenį taupančius buitinius prietaisus ir įrangą.

2. Kaupti lietaus vandenį ir naudoti jį laistyti. Renkant ir naudojant lietaus vandenį tausojami požeminio vandens ištekliai ir mažinamos apkrovos nuotekų valymo įrenginiams, sutaupoma nemokant už laistyti skirtą vandenį.

3. Mažinti cheminių medžiagų naudojimą. Rinkdamiesi buitinę chemiją, atkreipkite dėmesį į tai, kad sudėtyje nebūtų baliklių, fosfatų, sintetinių kvapų ar dažiklių. Vietoj cheminių medžiagų galima panaudoti natūralias alternatyvas.

4. Mažinti perteklinį vaistų vartojimą. PSO teigia, kad daugiau nei pusė visų pasaulyje vartojamų vaistų yra išrašoma, išduodama ar parduodama netinkamai, taip pat pusė pacientų vaistus vartoja netinkamai. Perteklinis vaistų vartojimas didina į aplinką išskiriamų farmacinių medžiagų kiekį ir neigiamą poveikį vandens ekosistemoms.

5. Nepilti pavojingų medžiagų ir jų mišinių į kanalizaciją. Įvairios namuose naudojamos cheminės medžiagos gali užteršti vandenį sunkiai skaidomais teršalais, kurie nėra visiškai pašalinami iš užteršto vandens nuotekų valymo įrenginiuose ir gali patekti į atviro vandens telkinius.

6. Nemesti atliekų į kanalizaciją. Nepaisant to, kad kanalizacijos sistema skirta tik nuotekoms surinkti, į ją patenka ir daugybė įvairių atliekų. Jos gali užkimšti vamzdžius, siurblines, sutrikdyti nuotekų valymo įrenginių darbą ir žymiai padidinti taršos riziką. Į kanalizaciją negalima mesti jokių atliekų.

7. Mažinti plastiko atliekų kiekį. Naudodami mažiau vienkartinių plastikinių gaminių ir tinkamai išmesdami susidarančias atliekas, galite padėti sumažinti plastiko kiekį mūsų aplinkoje, įskaitant ir vandens telkinius. Moksliniai tyrimai rodo, kad mikroplastiko jau aptinkama ir požeminio vandens telkiniuose.

8. Žinios, informacijos sklaida, parama organizacijoms ir iniciatyvoms, susijusioms su tvariu vandens vartojimu. Domėkitės geriamojo vandens ir vandens telkinių kokybe savo aplinkoje – informaciją apie geriamojo vandens kokybę galite rasti vandens tiekėjų interneto puslapiuose, o maudyklų vandens kokybę tiria ir informaciją teikia Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras. Dalykitės informacija.

Tvarus vandens naudojimas yra labai svarbus visos mūsų planetos ir jos gyventojų gerovei. Ateityje vandens poreikis tik didės ir tikėtina, kad Lietuvoje po keleto dešimtmečių taip pat susidursime su vandens trūkumo problema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Anglijoj ir Olandijoj išvis nėra miškų. Ir nieko, gyvena ir klesti. Tai kam tie miškai mums ? Kam juos sodinti ? Kad veistųsi erkės ?

Anonimas

Anonimas portretas
Kariškiai netersia. NATO kulkų švinas labai naudingas aplinkai, o radiacija yra labai sveika. Rusai Ukrainoj šaudo kenksmingu švinu, o ukrainieciai - ekologišku, perdirbamu iš žiedines ekonomikos. Rusų tankai leidzia suodžius, o pas ukrainiečius įmontuota katalizatoriai ir Ad Blue sistemos, kurios periodiškai atnaujinamos ir užpildomos karbamido tirpalu. Ir neteršia oro. O mūsų golfukai ir opeliukai , pasirodo, užteršia visą Europą....

Buvau

Buvau portretas
Yra daug realiu pasiulymu, pvz ne kirsti miska o ji sodinti, pilni miskai nugriuvusios medienos o tai malkos, ne negalima surinkti nes MANO miskas. Tersejai tik kalti mazuju masinu, o kur kariskiai, kur lektuvai, na gerai ir ukininkai ? Panevezy per mokimus imete masina i nevezi, po to tipo gelbejo, atvare sarvuti, balos tepalu liko. Tai kur buvo arly aplikosaugininkai ? Negirdejau , kad majoras gavo bauda. O ir ta "aplikosaugininku" kluba sukure turtingu milijardieriu zmonos jav kaip pramoga...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių