Pereiti į pagrindinį turinį

Karas keliuose-2. Nulio era

2013-05-15 12:50
Karas keliuose-2. Nulio era
Karas keliuose-2. Nulio era / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Praėjo vos keli vasariški savaitgaliai, o Lietuvos pakelės jau nusėtos naujomis avarijų aukų gedinčiomis žvakelėmis. Visuomenei svarstant, ar tai į šalį grįžtančio seno pažįstamo karo keliuose ženklai, Seime verda diskusijos dėl iniciatyvos griežtinti bausmes už vairavimą apsvaigus – didinti piniginę baudą, ilgesniam laikotarpiui atimti teisę vairuoti, numatyti galimybę konfiskuoti automobilį ir pan.

Pirmoji karo keliuose serija atslūgo išties ėmus drastiškų priemonių, tarp jų – ir sugriežtinus Kelių eismo taisykles (KET), padidinus bausmes. Ar sėkmės istorija pasikartos? Dėl teigiamo atsakymo šįkart negalėtume būti tokie tikri.

Statistika teigia, kad nusižengimus, už kuriuos siūloma didinti bausmes, dažniausiai padaro itin menkas oficialias pajamas gaunantys vairuotojai. Kokia prasmė skirti penkiaženklę baudą žmogui, jei iš jo valstybė negali prisiteisti nė keturženklės? Jokios.

Nuo teisės bet kokių viešosios tvarkos pažeidimų geriausiai sulaiko ne tiek griežtos gresiančios bausmės, kiek jų neišvengiamumas. Būtent to – nulinės galimybės išsisukti nuo bausmės – mūsų šalyje labiausiai stinga kalbant ir apie KET pažeidimus.

Apie tai, kad net ir akistata su Lietuvos policija ne visada baigiasi teisingumo laimėjimu, gali papasakoti ne vienas ereliškos patirties turintis politikas – tereikia atsisakyti pūsti į alkotesterį ir pareikšti pageidavimą būti patikrintam medicinos įstaigoje. Taip išauga galimybė prablaivėti iki leidžiamos 0,4 promilės ribos.

Policija kone kiekvieną savaitgalį skelbiasi rengianti specialius reidus, tačiau statistika byloja, kad iš 1 000 Lietuvos žmonių per metus vidutiniškai patikrinamas tik maždaug 40 blaivumas. Pažangesnėse ES šalyse šis rodiklis daugiau nei 10 kartų didesnis – vadinasi, ir tikimybė, kad bent kartą per metus teks pūsti į alkotesterį, yra lygi 1:2.

Bepigu jiems, suomiams ar vokiečiams, galintiems ant kiekvieno kampo pristatyti patrulių? Išeitis, jei nėra nei patrulių, nei pinigų naujiems samdyti, labai paprasta: sumažinti leidžiamo alkoholio kraujyje lygį iki magiško nulio. Ir jokių išlygų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų