Medikamentinis abortas – moters teisė nukraujuoti

Sveikatos apsaugos ministras vėl džiaugiasi „naujove“ – nuo 2023 m. Lietuvoje galimai bus prieinamas medikamentinis nėštumo nutraukimas“. Šį kartą eksperimentinė „naujovė“ – medikamentinis abortas. Pas mus įprasta tampa senus reiškinius vadinti pažanga ir naujovėmis.

Ką tai reiškia?

Tais laikais, kai daugumai moterų ginekologai dar buvo neprieinami, „apgauta ir suvedžiota“ mergina, pradėjusi lauktis, eidavo pas kaimo nuošalyje gyvenančią raganaujančią moteriškę ir iš jos slapta gaudavo paslaptingo nuodijančio gėrimo, kad atsikratytų nelaimingos meilės vaisiaus.

Kitaip tariant, nuskriaustai merginai būdavo pasiūlyta priemonių, sukeliančių persileidimą. Prasidėdavo kraujavimas. Merginos – viena daugiau, kita mažiau – raitydavosi iš skausmo ir patirdavo persileidimo sukeltą kraujoplūdį. Kraujavimas būdavo tarsi savaiminis, niekieno nekontroliuojamas, su neaiškia pabaiga, už kurią niekas neatsakingas, išskyrus pačią prašiusiąją šio nelemto gėrimo.

Savo esme jis primena situaciją, analogišką aniems laikams. Tik šį kartą nuodijantis gėrimas pateikiamas gydytojo išrašomų tablečių pavidalu.

Straipsniuose, reklamuojančiuose medikamentinį abortą, jis pristatomas kaip didelė pagalba moteriai, neabejotinas gėris – lengvai ir greitai – be jokių padarinių. Tačiau kiekvienas kritiškai mąstantis žmogus turėtų suvokti reklamos tikslą – parduoti prekę ir gauti pelną.

Mifepristono ir misoprostolio tabletės sukelia dirbtinį persileidimą, kurį moteris, kaip ir anuomet, patiria viena namuose.

Žinant jau anų laikų skaudžias moterų patirtis, pagrįstai kyla klausimas, o kas seks šias pavojingas situacijas, kai moteris tabletes gers namuose, dažnai gyvendama viena? Kas kontroliuos persileidimo metu vykstantį kraujavimą? Kas stebės jo baigtį ir padarinius? Kas prisiims atsakomybę už galimas komplikacijas ir jų padarinius?

Asmuo, išrašęs tabletes, vadinantis save gydytoju (nors Hipokrato priesaikoje yra pasižadėjimas tokių tablečių neduoti jokiomis aplinkybėmis: „Niekam, nors ir labiausiai prašytų, neduosiu mirtinų nuodų, taip pat panašių jų sumanymų patarimu neparemsiu. Be to, nė vienai moteriai neduosiu priemonės pradėtam gemalui ar vaisiui sunaikinti.“) galės pasižiūrėti, kaip baigėsi kraujavimas po kelių savaičių ar mėnesio. Žinant dabartines galimybes patekti pas gydytoją (ypač vykstančios reformos kontekste) tai gali ir dar nusitęsti...

Šį kartą nuodijantis gėrimas pateikiamas gydytojo išrašomų tablečių pavidalu.

Požiūris į situaciją jau dabar ryškėja: tavo problema, moterie, – pati prašei medikamentinio aborto...

Net Žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė dėl neaiškių priežasčių sveikindama sprendimą įteisinti medikamentinį abortą, teigia, kad „kasmet, nepaisant medicinos pasiekimų, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pasaulyje nesaugių ir nelegalių abortų metu miršta apie 40 tūkst. moterų“.

Parodykite man sąžiningą gydytoją, kuris bet kurį abortą galėtų pavadinti tikrai saugiu. Juo labiau – medikamentinį abortą. Ką bandoma apgauti?

Padariniai ir statistika

Gausių mokslinių tyrimų ar išsamių statistikos duomenų apie medikamentinio aborto padarinius aptikti sunku.

Nepaisant to, yra atlikta mokslinių tyrimų, kurie rodo, kad medikamentinis abortas nėra palankesnis moteriai. Medikamentinio aborto procedūra yra ilgesnė, labiau traumuojanti, dažniau (palyginti su chirurginiu abortu) išsivysto potrauminio streso sutrikimas, jų pasitenkinimas procedūra yra mažesnis nei chirurginio aborto atveju (Mifepristone U.S. Post-Marketing Adverse Events Summary Through 12/31/2018; https://www.fda.gov/media/112118/download).

Klaidinga manyti, kad tai lengva procedūra. Suomijoje atlikta visų 2000–2006 m. chirurginį ar medikamentinį abortą patyrusių moterų analizė (jų buvo daugiau kaip 42 tūkst.) parodė, kad bendras nepageidaujamų reiškinių dažnis medikamentinio aborto grupėje keturis kartus didesnis, palyginti su chirurginio aborto grupe. Po medikamentinio aborto buvo dažniau gausiai kraujuojama, dažniau nepasišalindavo gemalas ir aplinkiniai audiniai, dėl to buvo reikalinga chirurginė procedūra (Naarit Niinimaki & all. Immediate Complications After Medical Compared With Surgical Termination of Pregnancy, Obstetrics & Gynecology, Vol. 114, No. 4, October 2009; LEVEL OF EVIDENCE: II).

Jolita Pukelienė. / Asmeninio archyvo nuotr.

Ar tie, kurie džiaugiasi medikamentinio aborto įteisinimu, pateikia išsamią patikimą statistiką apie medikamentinių abortų komplikacijas? Kas įpareigotas ją rinkti ir stebėti? Kaip? Kas gali palyginti operacinių ir medikamentinių abortų įtaką uždegimams? Nukraujavimo tikimybes? Kokia įtaka nevaisingumui, ypač paauglėms, dar negimdžiusioms merginoms?

Piliulė paauglėms merginoms

Seimo narė Jurgita Sejonienė, ne taip seniai be jokios atsakomybės pareiškusi, kad Lietuvoje yra milijonas homoseksualų, dabar teigia, kad medikamentinio aborto piliulė prioriteto tvarka bus teikiama būtent paauglėms merginoms. Kodėl mūsų valstybė, užuot suteikusi realią pagalbą besilaukiančiai merginai (krizinio nėštumo centrų steigimo Lietuvoje įstatymas nukištas giliai į stalčius ir niekaip nesulaukia savo eilės), siūlo tabletes atsikratyti probleminio nėštumo? Ar tai tikrai geriausias sprendimas jaunai merginai? O išmirštančiai Lietuvai? Gimstamumo kreivė neregėtu pagreičiu čiuožia žemyn, bet Lietuva tegali pasiūlyti tik tokią išeitį? Gal laikas tautai pabusti ir priversti įstatymų leidėjus peržiūrėti jau priimtus sprendimus? Pažangos simboliu tapusioje Amerikoje JAV Aukščiausiasis Teismas atšaukė 1973 m. priimtą sprendimą, teigusį, kad moteris turi teisę į abortą, pagrįstą konstitucine teise į savo kūną. Nuo šiol kiekvienos valstijos piliečiai per įstatymų leidėjus galės spręsti – leisti ar uždrausti abortą. O Lietuvoje? Kas atsakys už paauglėms ir jaunoms merginoms aborto sukeltą galimą nevaisingumą? Poabortinio sindromo sukeltas komplikacijas? Juk pagal Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvenciją asmuo iki 18 metų laikomas vaiku. Paauglys numatyti ilgalaikių savo poelgių padarinių ne visada pajėgia. Ypač tų, kurios neatitaisomos. Pasaulinės sveikatos apsaugos organizacijos duomenimis, pirmas abortas baigiasi nevaisingumu daugiau negu 50 proc. jį patyrusių moterų ir merginų.

Galimos komplikacijos

Dar viena moters teisė – atsakomybė už galimas komplikacijas.

Apskritai abortas, kaip ir kiekviena chirurginė intervencija, net ir atliktas gydymo įstaigoje, visada gali sukelti komplikacijų. Ne veltui reikalaujama, kad moteris ligoninėje pasirašytų, kad su jomis susipažino.

Komplikacijos būna artimosios ar tolimosios. Artimosios gali įvykti aborto atlikimo metu. Tai kraujavimas, pasitaiko net gimdos pradūrimų, po kurių reikia šalinti gimdą. Atokiosios komplikacijos – uždegimai, nėštumo likučių gimdoje pasilikimas, kraujavimai, ciklo sutrikimai, užsitęsę lėtiniai skausmai. Moteris gali daugiau visai nebepastoti arba pastojusi negali išnešioti vaiko.

Po uždegimų didesnė komplikuoto negimdinio nėštumo tikimybė, kai dėl uždegimo paveiktų susiaurėjusių kiaušintakių būsimas vaisius negali patekti į gimdą ir ima nesėkmingai augti, pažeisdamas kraujagysles, sukeldamas vidinį kraujavimą ar kitų komplikacijų.

Nuo ūmiųjų ir atokiųjų komplikacijų niekas neapsaugotas. Tačiau kokios iš tikrųjų yra medikamentinio aborto komplikacijos ir koks yra šių komplikacijų santykis, palyginti su chirurginiu abortu, tyrimų mažai. Jų, kaip matome, nepateikia ir sveikatos apsaugos ministras, besidžiaugiantis medikamentinio aborto įteisinimu. Kodėl jis nelinkęs apie tai kalbėti, suprantama, – jo kompetencija tokių dalykų nesiekia.

Ar ne paradoksas, kad nei Socialdemokratų, nei Darbo, nei Valstiečių ir žaliųjų partijoms priklausę ministrai medikai tokių sprendimų nepriėmė.

Tie, kurie supranta artėjančias problemas, susijusias su medikamentiniu abortu, galimas komplikacijas ir kitokias nepageidaujamas baigtis, reikšmingai tyli. To priežastis nesunkiai galima numanyti. Atsakingos vėl liks pačios moterys, kurioms suteikiama dar viena teisė – tyliai nukraujuoti po dar vieno „progresyvaus“ eksperimento, nešančio pelnus farmacinėms įmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi ginekologas išrašydamas tabletę

Taigi ginekologas išrašydamas tabletę portretas
Gali pasidomėti ar moteris gyvena viena. O ir GMP gali pasikviesti, jei jau kraujuoji daug. Na nenori dauguma moterų tų chirurginių abortų. Kaip kai kurios ir gimdyti ligoninėje nenori. Kontracepciją geriau į reikiamą lygį pakelkite. Kad ir šeimos planavimo kabinetus steigiant. Atvirus ir nemokamus visoms.

aš portretas
nereikia vaikytis madų, mergaitė turi žinoti ką reiškia lytiniai santykiai ir kokios pasekmės jų,čia blogos šeimos gyvenimo vaizdas,o beto ir mamos nesirūpina mergaitėmis, nes ir jos anksti viską išbandė,nes ,,nen0rėjo,,būti nedatrogomis o ankstyvi lytiniai santykiaiveda į nevaisingumą kiaušlatakių užakimus, be medikų pagalbos jau vaikelio nesusulaukia,apie tai nekalbama o turėtų mokyklose būti tais klausimais pamokose ir nesigėdinantys normalūs mokytojai apie tai dėstyti, tiek mergaitėms tiek berniukams nes ir jiems reikia žinoti,anksti išbarstysi spermą ,anksčiau baigsi lytinį gyvenimą,nes čia visur normuota,kaip moterims menstruacijos taip vyrams pajėgumai, paskui sulaukę keturiasdešimt pimpis žiūri žemyn,tada ieško jaunesnių galvoja kad pagelbės,bet tai laikini dalykai

Kokia bebutu

Kokia bebutu portretas
ta teise,svarbu,kad butu laisvai pasirenkama,o ne primetama is salies!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
Daugiau straipsnių